Nurmelan joulupuu

Kuusimetsä, niiden oksilla valkoista pehmeää lunta. Kaunein joulumaisema jonka tiedän.

Sain mahdollisuuden vierailla kavereideni tiluksilla Turkialla ihailemassa joulukuusia. Satoja joulukuusia. Toinen toistaan tuuheampia ja kauniimpia yksilöitä.

Nurmelan joulupuulta löydät kolmea eri lajiketta. Perinteistä metsäkuusta, pihtaa ja serbiankuusta. Jälkimmäinen serbiankuusi ei tuoksu, joten se sopii monelle allergikollekin kotiin. Kuusi yritys on pyörinyt vuodesta 1993 ja tuolloin sen perusti kotikonnuillensa Turkialle Raimo Nurmela. Nykyään Nurmelan joulupuu on siirtynyt nuoremmalle sukupolvelle.

Nuorempi sukupolvi hoitaa joulupuitaan huolella, isänsä perintöä vaalien. Opinkin, että näistä kauniista kuusista huolehtiminen tarvitsee aikaa ja omistautumista. Kuusien hoito alkaa maaliskuussa, jatkuen aina joulukuuhun vuoden loppuun. Puiden hoitoon sisältyy lannoitus sekä oksien leikkuun 2-3 kertaa vuodessa. Tämä takaa kuusille tasaisen kasvun ja tuuheat oksat. Kukin kuusi kasvaa noin kymmenen vuotta, saavuttaakseen virkansa joulukuusena suomalaisissa kodeissa:).

Viljellyt kasvatetut kuuset karistavat yleisesti vähemmän, kuin normaalisti metsässä kasvavat kuusipuut. Toki kuusta tulee kotona hoitaa, niinkuin mitä tahansa muutakin kasvia. Jäisen kuusen sulatus päivää ennen sisälle tuontia on hyvä tiedostaa. Kuusen tulee saada vettä heti sekä veden tarjonnasta tulee huolehtia päivittäin. Lisää joulukuusen hoidosta Joulupuu seuran sivuilta http://www.joulupuuseura.fi/ 

Ihmiset, varsinkin kymenlaakson alueella. Hae oma kotimainen ja paikallinen upea joulukuusesi. Kuusien myynti alkaa 15.12 ja ovat saatavilla joka päivä Haminassa Vanhan raudan pihalta tai Kotkassa Fuksinniityltä.

LIsäinfoa saat myös https://www.facebook.com/NurmelanJoulupuu/                                                             

tai Simo Nurmela 040 5380 545

En malta odottaa, että meidän kuusi saapuisi kotiin. Joulukuusi on perinne joka tuo joulun. Tuoksun, valot ja koristeet. Ihanaa ja tunnelmallista joulunodotusta kaikille!