Rooma - Ikuinen kaupunki

Upea näkymä Vatikaaniin ja Rooman katoille hotellimme kattoterassilta.

Olen pitkään halunnut käydä Roomassa ja viime huhtikuussa unelmani toteutui. Tämä historiallinen kaupunki onkin todellinen helmi Italian sydämessä. Luontoa ja rauhaa rakastavana ihmisenä, olen aina ollut mietteliäs mahdanko viihtyä suurkaupungissa paria päivää kauempaa. Mutta Rooma teki vaikutuksen ja sinne on päästävä vielä uudelleen. Se on suurkaupungiksi erittäin viihtyisä ja tunnelmallinen. Nähtävää on niin paljon, ettei niitä pysty käymään lävitse muutamassa päivässä.

Piazza Navona. Paikallisten ihmisten ja taiteilijoiden kohtaamispaikka.

Meidän hotellimme sijainti oli loistava, aivan Piazza Navonan välittömässä läheisyydessä. Kävelymatkan päästä löytyi mm. Trevin suihkulähde sekä Pantheon. Vatikaanin puolelle Pietarin kirkkoon ja Vatikaanin museoihin oli myös lyhyt matka sillan toiselle puolelle. Me kävelimme joka paikkaan, vaikka kaupungissa olisi ollut helppoa liikkua myös julkisilla. Kävellen näimme eri tavalla kaupunkia ja tuli samalla kulutettua lukuisat gelato-annokset;) Minun lempiannokseni oli suklaa ja sen kaveriksi jokin raikas sorbetti, koristeltuna nokareella kermavaahtoa. Mamma mia!

Rooman kapeat kujat, pienet keramiikka ja nahkaputiikit sekä monenmoiset ravintolat ja kahvilat kokee parhaiten jalan. Nurkan takaa avautui kerta toisensa jälkeen aurinkoisia aukioita (plaza), joita reunustivat vanhat ja historialliset rakennukset.

Rooma on upea päivällä, kuin myös iltavalaistuksessa.
Paikallisten kiivasta keskustelua käsillä viittoen on hauska seurata.
Pietarin kirkko Vatikaanissa.

Pietarin kirkko on täynnä historiallisia maalauksia ja freskoja. Kirkkoon ei ole pääsymaksua eikä sinne tarvinut jonottaa kauaa, sillä huhtikuussa turismikausi ei ole vielä huipussaan. Vatikaani museoihin, jossa esim Sikstuksen kappeli sijaitsee, kannattaa kuitenkin varata lippu etukäteen esim. netistä. Pietarinkirkkoon sekä Sikstuksen kappeliin tulee pukeutua säädyllisesti, joten olkapäät ja polvet piiloon. Naisten kannattaa kantaa huivia laukussaan Roomassa muutenkin, sillä kirkoissa ei saa paljastaa liikaa ihoa. Sisäänkäynti museoihin ei sijaitse Pietarinkirkon lähellä niinkuin aluksi ajattelin. Sinne täytyy kiertää noin 1km ikäänkuin Pietarinkirkon taakse. Pietarinkirkon katolle pääsee hissillä ihastelemaan näkymää Roomaan kukkuloille.

Roomassa aukioilla oleskelu kuuluu matkan kuvaan. Suihkulähteiden reunalla on mukava istuskella ja lepuuttaa jalkoja. Aukioilla kahviloissa on kalliimpaa, kuin muualla. Joissakin kahviloissa saatetaan rahastaa enemmän, jos istut alas juomaan kupposen kahvia, kuin että otat kahvin mukaan. 

Campo di fiori on aukio, joka avautuu aamuisin kukka sekä hedelmätorina. Olisipa Suomessakin samanlainen valinta ja hintataso kukissa, kuin etelä-Euroopan maissa. 

Kukkatyttö ihmeissään kukkameren keskellä.

Roomassa kuuluu kulkea pitkin ihania pikkuisia katuja. Syödä jäätelöä, tapaksia ja lasangea kera valkoviini lasillisen. Italiassa liikenne on Suomeen verrattuna todella hurjaa. Torvet soivat varmaan myös pelkän huvinkin vuoksi. Tien yli ei pääse ilman liikennevaloja, ellei sinne vain työnnä itseään joukkoon. Autoilijat kuitenkin ovat tähän varautuneet, eikä alle jääty. 

Italialaisilla on ihanan rento elämäntyyli. Rappioromantiikkaa on tarjolla upeissa rakennuksissa ja asiat ovat hauskasti vähän vinksallaan. Oli vapauttavaa juoda viiniä keskellä päivää ja syödä päivän aikana viisi annosta jäätelöä. 

Maukkaita tapaksia.

Tripadvisor oli taas hyvänä neuvonantajana ravintola suosituksissa. Yllä oleva annos saatiin ravintolassa nimeltään I Piccicaroli ja sitä pyöritti nuori, energinen pariskunta. Maut olivat tuoreita ja paikallisia, sekä palvelu oli rentoa ja ystävällistä. 

Iltaa kannattaa lähteä viettämään Rooman kaupungin osaan, vehreään Trastevereen. Paikalliset viettävät siellä iltaa syöden ja juoden tuntikausia. Kapeat kivikadut tarjoavat runsaasti tunnelmallisia ravintoloita ja viinibaareja.

Taustalla nähtävyys Castel Sant´ Angelo.