6 x VAKAVAAN LUKEMISEN VINKIT

Kolme kertaa VAKAVAN (pääsykoeaineisto kasvatustieteiden puolelle) lukeneena ja kaksi kertaa sen läpäiseenä, ajattelin tulla jakamaan omat vinkkini sekä tsemppaamaan teitä kaikkia, joilla on sama urakka edessä tänä vuonna. Tänä vuonna aineisto tulee julki vasta ensi viikolla, joten tässä on vielä hetki aika kerätä voimia ja motivaatiota. Tässä omat vinkkini lukemisen suhteen:

1. Koko lukemisen ydin löytyy motivaatiosta. Kun hain suoraan lukiosta luokanopettajaksi, tiesin pitäväni välivuoden. Lukeminen jäi vähäiseksi, sillä mulla ei ollut tarpeeksi motivaatiota. Seuraavat kaksi vuotta oli sitten päinvastoin, vaikka voin myöntää että oli myös päiviä, jolloin olisi tehnyt mieli "luovuttaa". Älä siis luovuta kesken urakan!

2. Tee suunnitelma. Jos vain mahdollista, niin vähennä kaikkea muuta menoa. Kuukausi on lyhyt aika lukea, joten käytä tunnit ja päivät fiksusti. Päästäkseen VAKAVASTA läpi, ei tarvitse lukea joka päivä 8 tuntia. Jos karkeasti arvioisin omaa lukemistani, niin sanoisin että luin vaihdellen 2-6 tuntiin päivässä. Kokonaisia vapaapäiviäkin taisi olla 3-4.

3. Mieti tarvitsetko valmennuskurssia. Nykypäivänä monet ottavat valmennuskurssin, jolloin se ikään kuin pakottaa lukemaan ja pärjäämään. Välikokeet ja erilaiset testit näyttävät, kuinka hyvin osaat asian. Toisella kertaa olin Valmennuskeskuksen kurssilla Helsingissä. Ehdottomasti kaiken sen rahan arvoinen (490e) ja opettajana ollutta Noora Kaarttia en voi kehua tarpeeksi. Kolmannella kerralla eli viime vuonna päätin ottaa etäkurssin (tämän sain vielä puoleen hintaan), mutta opettajana oli tämä sama opettaja. Molemmat olivat hyviä vaihtoehtoja enkä usko, että olisin pärjännyt kokeessa niin hyvin ilman valmennusta. 

Kuva: Pinterest

4. Vaihtele lukemistekniikoita. Itse olen kokenut hyväksi taktiikaksi tällaisen kaavan: 1. Lue koko aineisto läpi parin päivän aikana. 2. Seuraavalla kerralla keskity yhteen aineistoon kerralla. Aloita siis alusta ja alleviivaa olennaisimmat asiat. 3. Kolmannella kerralla avaa vaikeita sanoja ja tee omia muistiinpanoja sivujen reunoille (mielestäni tulostettu versio on parempi kuin kirja!). 4. Jatka erilaisilla opetustavoilla, esim. lue uudestaan, videoi, kerro omin sanoin ydin asia, tee post it -lappuja, omia kokeita, käsitepelejä, ajatuskarttoja jne. Myös tämä on hyvä strategia: kun olet lukenut yhden artikkelin kerran tai kaksi läpi, tee 10min aikana ajatuskartta koko artikkelista ilman mitään muistiinpanovälineitä. Voit täyttää ajatuskarttaa tämän jälkeen tai kokeilla tehdä saman uudestaan vaikka viikon kuluttua, jolloin olet paininut artikkelin kanssa vielä enemmän ;)

5. Lue välillä jonkun toisen kanssa, jos se on mahdollista. Me luettiin Niklaksen kanssa yhdessä 80% ajasta, jolloin pysty kysymään toiselta apua ja opettelemaan niitä yhdessä. Ihan parasta! Hyödyntäkää siis kavereita tai vaikka tuntemattomiakin, jotka tietty paukuttaa samaa materiaalia :D

6. Liity erilaisiin VAKAVA -ryhmiin. Esimerkiksi Facebookissa on ryhmä Vakava 2017, johon kannattaa ehdottomasti liittyä. Siellä puidaan yhdessä artikkeleita ja varmasti saa vertaistukea, jos meinaa toivo ja usko loppua!

Kuva: Pinterest

.. Ja lopuksi kunnon motivaatioruiske! Kun tahdot jotain oikein kovasti, saavutat sen keinolla millä hyvänsä. Ja muista, tekemäsi valinnat vaikuttavat  tulevaisuutesi. Hirveesti tsemppiä kaikille, keillä on pääsykoeurakka meneillään tai edessä. ♡

Me saadaan tänään yökylävieraita, joten palaillaan alkuviikosta! :)