AJATUKSIA KOTITALOUSOPETTAJAN OPINNOISTA

Voi juku, kuinka paljon sää voi vaihdella viikon (ja päivän) aikana. On nähty -10 asteen pakkaset, vesi-, räntä- ja lumisadetta, aurinkoa, harmautta ja tämän päiväistä +8 asteen lämpöä. Tuulenvirekin on ollut tänään astetta lämpimämpi ja on pärjännyt ilman pipoa. Jeii, kevät ♡ 

Kulunut vuosi on mennyt niin nopeasti, että tänään oli pakko pysähtyä miettimään kuluneita kuukausia. Koulupäiviä on jäljellä vaivaiset 9, ja sitten alkaa neljän kuukauden kesäloma. Hullua :D Mutta, ettei pystyisi liikaa innostumaan, niin on tässä vielä pari esseetä ja kolme tenttiä edessä. Lukuinto on vaan vähän hukassa, mutta eiköhän se tästä.

Toppi // Gina Tricot, Farkut // Cubus 

En ole kamalasti blogissa puhunut, että miltä on tuntunut opiskella yliopistossa saati sitten kotitalousopettajan puolella. Vuosi sitten olin varma, että tänä vuonna opiskelen luokanopettajaksi, mutta hei - kaikki ei aina mene suunnitelmien mukaan. Enkä enää edes tiedä haittaako se minua. Tai sanotaan, että vieläkään. Meidän koulupäivät ovat sisältäneet niin paljon erilaisia asioita, ettei tässä kyllästymään pääse. Moni varmasti kuvittelee ensimmäisenä, että kotitalousopettajat tekevät vaan ruokaa, vaikka tosiasiassa se on ehkä neljäsosan verran meidän työstä. Kyllä siihen kuuluu yhtälailla ravitsemus, puhtaanapito, kuluttajuus sekä elämän hallintataidot. 

Mä olen innostunut kotitaloudesta oppiaineena ihan eri tavalla, kun työ ei olekaan pelkkää ruonlaittoa. Muistan, että kotitaloustunnit olivat yläasteella niitä hauskimpia oppitunteja, vaikka me tehtiin ainoastaan ruokaa. On siis todella paljon opettajasta kiinni, että mitä tunteihin sisällytetään, vaikka toki meillä jonkinlaiset raamit tulevatkin olemaan. Sen tiedän, että mä haluan ruoanlaittotaitojen lisäksi käsitellä enemmän mm. kestävää kehitystä, oikenlaista ravitsemusta sekä näitä elämän hallintataitoja, jotka tuntuvat puuttuvan yhä useammalta. Tässäkin mielessä terveystiedon pätevyys tulee olemaan oikea valinta. 

Kaikista suurimpana yllätyksenä mulle tuli se, että kasvatustieteiden puolella luentojen läsnäolopakko on ihan toisenlainen kuin monissa muissa aloissa. Meillä on joka kurssilla 80% läsnäolopakko, joka tarkoittaa usein sitä, että poissaoloja saa olla max. 2-3 kertaa. Sen takia melkein joka viikko on ollut muutama 8-16 päivää, mutta loput sitten noin 2-4h mittaisia. Ainakaan täällä Savonlinnassa ei ole myöskään ollut mitään "hienoja" luentoja saleissa, vaan tylysti istutaan kuin peruskoulussa. :D En tiedä, onko näin monissa muissa yliopistoissa, mutta tämä nyt tuli mieleen hah!

Ensi lukukausi on sitten viimeinen vuosi Savonlinnassa ja vuoden päästä tähän aikaan aletaan etsimään Joensuusta kämppää. Innolla odotan, että eroaako opinnot kuinka paljon siellä.. :)