HERKULLINEN HERKKUSIENIRISOTTO

Ruokakolumnini julkaistu Keskiviikko -lehdessä. 

Italiasta kotoisin oleva risotto sopii erinomaisesti viikonloppuruoaksi. Sen valmistaminen on yksinkertaista, kun pitää muutaman niksin mielessä. Täydellisen risoton onnistumiseen vaaditaan oikean risottoriisin käyttämistä. Nestettä lisätessä täytyy muistaa tarkistaa, että se on riittävän kuumaa. Näin risotto kypsyy tasaisesti. Kannattaa kuitenkin olla tarkkana, ettei riisi kypsy liikaa, sillä sen kuuluu olla napakkaa. Täydellisen risoton kruunaa nimenomaan aito parmesanjuusto.

Risotossa voi käyttää rohkeasti erilaisia makuyhdistelmiä. Yksinkertaisin risotto syntyy voilla ja parmesaanilla. Risottoon sopivat myös monet kasvikset, äyriäiset, kalat ja sienet. Kasviksista parsa ja sipulit toimivat risotossa erinomaisesti. Maustamiseen suosittelen käyttämään ainoastaan suolaa ja mustapippuria. Risottoon tuo myös makua käyttämäsi raaka-aineet, joten sitä ei kannata pilata ylimääräisillä mausteilla. Tuoreet yrtit sopivat hyvin esimerkiksi koristeluun tuomaan annokseen väriä.

HERKKUSIENIRISOTTO

4 annosta

1 sipuli

4-5 tankoparsaa

1 l kasvislientä

1/2 dl oliiviöljyä

nokare voita

300 g risottoriisiä

herkkusieniä

1-2 dl valkoviiniä

suolaa ja mustapippurirouhetta

parmesanjuustoa

Kuori ja hienonna sipuli. Kuori tankoparsan alaosa ja leikkaa kannasta noin 1cm pois. Pilko parsat pieneksi ja herkkusienet siivuiksi.

Valmista kasvisliemi kiehauttamalla kattilassa vesi ja lisää siihen kasvisfondi, suola ja mustapippurirouhe. Kuullota seuraavaksi sipuli, parsat ja herkkusienet öljytyllä pannulla. Kaada ne erilliseen kulhoon ja valmista risottoriisi lisäämällä pannulle nokare voita ja riisi. Sekoita muutama minuutti ja lisää valkoviini. Anna viinin haihtua ennen kuin lisäät kuumaa kasvislientä pienissä erissä. Kasvisliemen imeytymiseen menee noin 15 minuuttia. Huomioi, että risottoriisin kuuluu olla hieman napakka.

Lisää loppuvaiheessa riisin joukkoon kuullotettu sipuli, parsa sekä herkkusienet. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa. Raasta parmesaania ja koristele halutessasi tuoreilla yrteillä tai paistetulla parsalla.

Uskallan melkein luvata, että tästä tulee perheenne yksi tykätyimmistä viikonloppuruoista! ;)