HERKULLISET BURGERIT JA 3 ERILAISTA TÄYTETTÄ NIIHIN

Ruokakolumnini julkaistu Keskiviikko -lehdessä.

Parhaimmat ja maukkaimmat burgerit syntyvät kotikeittiössä koko perheelle. Kotitekoiset hampurilaiset ovat kestosuosikki ruoka, joilla herkutellaan myös meidän perheessä aina silloin tällöin. Ne ovat herkullista viikonloppuruokaa, jotka kelpaavat varmasti jokaisen suuhun. Siksi burgerit ovat oiva valinta myös illanistujaisiin. Täytteitä ja lisukkeita kannattaa rohkeasti vaihdella. Kokeile seuraavalla kerralla perinteisen jauhelihapihvin sijaan broileria tai korvaa cheddar aurajuustolla. Myös erilaisia kastikkeita ja majoneeseja on lukematon määrä eikä niidenkään tekeminen itse ole lainkaan vaikeaa.

Hampurilaisten valmistaminen käy käden käänteessä eivätkä ne vaadi mitään erikoista onnistuakseen. Parhaimmat hampurilaissämpylät syntyvät briossisämpyläohjeella, mutta myös kauppojen valmiit sämpylät käyvät oikein hyvin. Kesäisin burgerit kannattaa valmistaa grillissä, josta ne saavat mukavan savuisan maun. Aloita hampurilaisten teko valmistamalla täytteet ja lisukkeet. Täytteitä ei kuitenkaan kannata valita liikaa, koska hampurilaiset kuuluu syödä käsin. Paahda sämpylät ja paista pihvit vasta lopuksi.

Olen koonnut alle resepteineen kolme erilaista täytevaihtoehtoa hampurilaisille. Jokainen niistä kannattaa valmistaa noin tuntia ennen syömistä, jotta ne kerkeävät maustumaan tarpeeksi. Burgereiden kylkeen sopii loistavasti perinteiset lohkoperunat tai vaihtoehtoisesti trendikkäät bataattiranskalaiset. 

Valkosipulimajoneesi

1 kananmuna

2 dl rypsiöljyä

1 rkl etikkaa

2 valkosipulinkynttä

mustapippurirouhetta

Mittaa öljy ja riko kananmuna korkeareunaiseen kulhoon. Valmista majoneesi pitämällä sauvasekotin kulhon pohjassa 10 sekuntia. Kuori valkosipulinkynnet ja lisää ne ja loput ainekset joukkoon. Survo sauvasekottimella valkosipulinkynnet ja laita majoneesi maustumaan jääkaappiin.

Coleslaw

pieni keräkaali

2-3 porkkanaa

1-2 dl itsetehtyä majoneesia

ripaus sokeria, mustapippuria ja suolaa

1 rkl etikkaa

Halkaise ja huuhtele kaali. Leikkaa kanta pois ja suikaloi kaali mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi. Kuori porkkanat ja raasta raasteeksi. Valmista itse tehty majoneesi yllä olevalla ohjeella valkosipulilla tai ilman. Yhdistä kaali ja porkkanat majoneesin kanssa. Lisää lopuksi etikka ja mausteet. Anna maustua jääkaapissa hetki.

Sitruunamarinoidut punasipulit

2 punasipulia

sitruunamehutiivistettä tai tuoreen sitruunan mehua

Kuori ja viipaloi punasipulit. Lisää kulhon pohjalle loraus sitruunamehutiivistettä tai vastapuristetun sitruunan mehua. Sekoita ja anna sipuleiden marinoitua hetken aikaa jääkaapissa. Sitruuna pehmentää sipulin voimakasta makua ja tuo kivaa pientä makeutta.

Minkälaiset täytteet ja lisukkeet sopivat teidän mielestänne burgereihin parhaiten? Nyt kaikki vinkit jakoon! :)