HYVÄ VAI PAHA OPINTOLAINA?

Saako sana opintolaina teidän karvanne pystyyn ja näkemään punaista vai suhtaudutteko asiaan neutraalisti? Olen aina ollut sitä mieltä, ettei mitään lainoja oteta muuta kuin ns. isompia ja todella tarpeellisia asioita varten, kuten auto- tai asuntolainaa. Ennen kuin pääsin yliopistoon opiskelemaan, ajattelin etten missään tapauksessa ota opintolainaa. Tuilla ja kesätöillä tulee pärjätä. Minkä ihmeen takia edes ottaisin, kun en sitä tarvitse? Olisihan se myös kivaa valmistua ilman tuhansien euroja lainaa taskussa. Kuulin muistaakseni ystävältäni ensimmäistä kertaa opintolainahyvityksestä, joka kuulosti liian hyvältä ollakseen totta. 

Päästessäni kouluun sisään aloin tutkimaan asiaa tarkemmin ja yllätyin, ettei ystäväni puhunutkaan ihan mitä sattuu. Kela maksaa oikeasti osan opintolainastasi, mikäli valmistut määräajassa. Muutamia muitakin pieniä ehtoja on, mutta tärkeimpänä se että valmistut ajallaan, otat lainaa yli 2500 euroa ja olet aloittanut opinnot 1.8.2014 jälkeen. Opintolainahyvityksessä on enimmäismäärä, joka riippuu tutkinnon laajudesta. Esimerkiksi minulla enimmäislainamäärä on 18 000 euroa, ja jos sen verran nostan lainaa, korvaa siitä Kela peräti 6200 euroa. 

Kuten arvata saattaa, päätin nostaa opintolainaa ja nostan sitä edelleen. Luultavasti koko viiden vuoden ajan, mutta ainakin tuon 18 000 euroa. Summa kuulostaa hullulta, mutta olen päättänyt sijoittaa osan rahoista ASP-tilille (eli ensiasunnon säästämiseen) ja loput säästötilille. Opintolainan korko on todella matala, joten miksi en hyödyntäisi sitä? Monet lähtevät myös sijoittamaan opintolainaansa, mutta siihen en ole itse ainakaan toistaiseksi ryhtynyt.

Opintolaina ei siis välttämättä ole huono idea, mutta toki aina täytyy muistaa, että se on myös maksettava takaisin. Takaisinmaksu sovitaan aina erikseen pankin kanssa, mutta yleensä lainaa aletaan maksaa noin 1-2 vuoden kuluttua valmistumisesta, miksei tietysti aiemminkin! Mielestäni opintolaina ei ole mikään peikko, vaikka aiemmin saatoinkin olla vähän eri mieltä. Olisi kiva kuulla, mitä mieltä te olette asiasta. Oletteko te nostaneet opintolainaa? :)

Tällaisten ajatusten myötä toivotan teille taas ihanaa viikonloppua <3