IDEOITA JUHANNUSMENUUSEEN

Juhannus lähenee huimaa vauhtia ja lehdet ovat täynnä sääennusteita, jotka tosin näyttävät muuttuvan päivittäin. Me jännitettiin, että joudutaanko viettää tänä vuonna juhannusta Joensuussa töiden takia. Molemmille sattui kuitenkin niin, että olemme perjantain töissä, mutta sitten onkin useampi vapaa edessä. Hypätään lauantaiaamuna päivän ensimmäiseen junaan ja lähdetään siitä meidän mökille pariksi yöksi. Oon ihan fiiliksissä, sillä juhannus on ehdottomasti mun lempparijuhlistani eikä mökkijuhannusta voita mikään! Minkälaisia suunnitelmia teillä on? :)

Tiedän, että monet painivat juhannusruokien kanssa. Suunnittelin ja toteutin tänne blogin puolelle melko yksinkertaisen ja helpon, mutta maukkaan juhannusmenun. Kaikki muut paitsi perunat ja vartaat kannattaa tehdä jo edellisenä päivänä valmiiksi. Sitten pääpäivänä ei tarvitse kuin kattaa pöytä ja valmistaa pääruoka. Helppoa! :)

Itse kokkailin nämä ruoat kahdelle-kolmelle hengelle, mutta ohjeet on suunniteltu 5 henkilölle. Laskeskelin, että hintaa tällaiselle menulle tulee karkeasti noin 30-40 euroa.  

Hyrskypotut

  • noin 1 kg varhaisperunoita 
  • 3-4 kevätsipulinvartta tai ruohosipulia
  • 1 ruukku tilliä
  • 1 prk (250 g) ranskankermaa tai smetanaa
  • 50 g voita

1. Keitä perunat kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. 

2. Hienonna sipulinvarret/ruohosipuli ja tilli perunoiden kypsyessä.

3. Kaada keitinvesi kattilasta. Lisää sipulinvarret/ruohosipuli, tilli, ranskankerma/smetana ja voi perunoiden joukkoon.

4. Peitä kattila kannella ja ravistele voimakkaasti niin, että perunat hieman hajoavat ja ainekset sekoittuvat. Tarjoile heti.

Suosittelen valmistamaan vartaat grillissä, mikäli on vaan mahdollista. Itse tein ne grillin puuttuessa niin, että paistoin niitä valurautapannulla noin 10 minuuttia, jonka jälkeen siirsin vartaat hetkeksi folion sisään ja 200 asteiseen uuniin. Näin kanat kerkeävät kypsymään eivätkä kasvikset pala liikaa. 

Aprikoosin ja kanan yhdistelmä on kivan makea ja erilainen.

Kana-aprikoosi-kesäkurpitsavartaat

  • noin 1 kg (2 pkt) broilerin fileepihviä
  • tilkka rypsiöljyä, soijakastiketta ja sitruunamehua
  • 2 tl paprikajauhetta
  • 2 tl currya
  • 2-3 tl suolaa
  • mustapippirirouhetta
  • 8-10 aprikoosia
  • 1 kesäkurpitsa
  • grillitikkuja

1. Leikkaa broilerin fileet sopivan kokoisiksi paloiksi. Laita paloitellut broilerin fileepihvit kulhoon. Lisää sinne öljy, soijakastike ja muut mausteet. Hiero mausteet lihojen pintaan. Anna maustua jääkaapissa muutama tunti.

2. Halkaise aprikoosit ja poista kivet. Leikkaa kesäkurpitsasta paloja. Pujota lihapalat, aprikoosit ja kesäkurpitsat varrastikkuihin. Grillaa vartaita keskilämmöllä, välillä käännellen noin 15 minuuttia.

Tomaatti-mozzarellasalaatti

  • 4 tomaattia
  • 2 pkt mozzarellaa
  • tuoretta basilikaa
  • suolaa ja mustapippuria
  • tilkka oliiviöljyä 

1. Viipaloi tomaatit ja mozzarellat. Asettele ne nätisti pyöreälle lautaselle. Ripottele päälle kevyesti suolaa ja mustapippuria, kaada päälle tilkka oliiviöljyä. Silppua päälle lopuksi tuoretta basilikaa.

Hölskykurkut eli mummon kurkut

  • 2-3 avomaankurkkua
  • 1/2 dl sokeria
  • 0,5 tl suolaa
  • 3 rkl etikkaa
  • tuoretta tilliä silputtuna

Leikkaa kurkut ohuiksi viipaleiksi. Sekoita kulhossa sokeri ja suola keskenään. Lado kurkkuviipaleet kannelliseen astiaan, ripottele suola-sokeriseosta sekä silputtua tilliä kurkkukerrosten väliin. Kaada kurkkujen päälle lopuksi etikka, sulje astian kansi ja ravistele sitä voimakkaasti. Anna kurkkujen maustua viileässä ja mielellään yön yli. Hienonna vielä tilliä päälle ennen tarjoilua.

Mummon tekemä rieska on on tärkeä osa juhannusta. Maailman parasta, nam!

Vanhanajan rieska mummon ohjeella

  • 4 dl ohraryynejä
  • 1 1/2 l piimää
  • 1 prk kermaviiliä
  • 1 1/2 tl suolaa
  • 3 kananmunaa
  • 100 g voita sulatettuna

1. Turvota yön yli ohraryynejä piimässä.

2. Yhdistä joukkoon muut ainekset.

3. Kaada korkeareunaiselle uunipellille ja paista 200 asteisessa uunissa noin 35-40 minuuttia. Tarjoa voin tai munavoin kanssa.

Vaniljajäätelö ja aavistuksen kirpeä raparperihilloke

  • 500 g raparperia
  • 2 rkl vettä
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1/2 dl - 1 dl sokeria

1. Kuori, huuhdo ja paloittele raparperit noin 1cm kokoisiksi paloiksi. Lisää kattilaan vesi ja raparperit ja kuumenna kiehuvaksi.

2. Lisää sokerit ja keitä noin 5 minuuttia, kunnes raparperi on soseutunut. 

3. Tarjoa (vanilja)jäätelön kanssa. Säilytä hilloke viileässä.