ITSETEHDYT JOULULAHJAT

Mainitsin joululahjaidea postauksessa, että meinasin tänä vuonna antaa ainakin isovanhemmilleni jotain itsetehtyä. Sain vinkin, että Valion sivuilta löytyy muutamia hyviä vaihtoehtoja. En ole vielä päättänyt mitä näistä aion kokeilla, joten kertokaa ihmeessä jos te olette joskus näitä tehneet! :)

200g tummaa suklaata

1 dl kuohukermaa

1 dl (suola)pähkinöitä

100 g vaahtokarkkeja

1. Paloittele suklaa ja sulata se mikroaaltouunissa niin että sekoittelet seosta pienin väliajoin. Lisää kuumennettu kerma suklaan joukkoon ja sekoita.

2. Hienonna pähkinöitä hieman veitsellä ja pilko myös vaahtokarkit muutamaan osaan.

3. Sekoita kaikki ainekset yhteen. Levitä seos leivinpaperin päälle vuokaan ja anna jähmettyä kylmässä. Leikkaa jähmettynyt levy paloiksi ja tarjoile.

100  g taloussuklaata 
1  tl piparkakkumaustetta 
1  tl kardemummaa 
200  g valkosuklaata 
175  g  voita
1  dl Valio kuohukermaa 
1  dl Valio maitoa 
5  dl sokeria 
1  prk  (230 g) vaahtokarkkilevitettä, Fluff 
 

1. Paloittele taloussuklaa kulhoon. Lisää mausteet. Paloittele valkosuklaa toiseen kulhoon. Siirrä sivuun odottamaan.

2. Sulata voi kattilassa. Lisää kerma, maito ja sokeri. Keitä keskilämmöllä välillä sekoitellen n. 10 min.

3. Sekoita vaahtokarkkilevite kuuman kermaseoksen joukkoon.

4. Kaada 1/3 kuumasta massasta tumman suklaan ja 2/3 valkosuklaan joukkoon. Sekoita tasaiseksi, suklaa sulaa massaan sekoitettaessa.

5. Kaada vaalea massa leivinpaperoituun (n. 18 x 24 cm) vuokaan. Lusikoi tummaa massaa sinne tänne. Marmoroi veitsen kärjellä.

6. Anna jähmettyä jääkaapissa väh. 2 h. Leikkaa 3 x 3 cm paloiksi.


Fudge säilyy huoneenlämmössä useita päiviä, jääkaapissa useamman viikon. 

40 palaa

2dl kuohukermaa
1 1/2 dl sokeria
1/2 dl tummaa siirappia

25 g voita

1. Sekoita ainekset paksupohjaisessa kattilassa. Anna seoksen kiehua voimakkaasti poreillen 15 - 25 min. Sekoita välillä, varsinkin keittoajan lopussa, ettei seos tartu pohjaan.

2. Kun toffee alkaa saostua, tipauta seosta kylmään veteen n. 1/2 tl. Anna jäähtyä hetken. Mikäli seos jähmettyy vedessä niin, että voit muotoilla sen palloksi, on toffeeseos valmista.

3. Kaada seos n. 17 x 17 cm:n vuokaan, jossa on leivinpaperi. Anna kovettua. Leikkaa paloiksi. Toffee leikkautuu parhaiten, kun se on täysin jäähtynyttä.

4. Pakkaa palat sellofaaniin (tai paistopusseista leikattuihin paloihin), sulje päät narulla tai nauhalla.

 

VINKKI: Lakritsatoffeet

Lisää keitettyyn seokseen 75 g aivan pieneksi kuutioiksi leikattua lakritsaa. Kaada seos kovettumaan.

60 palaa

1 dl kuohukermaa

0,2 dl sokeria

75 g maitosuklaata

75 g taloussuklaata

25 g voita

1,5 rkl punssia, kahvilikööriä tai konjakkia

30 kpl makeisvuokia

PINNALLE:

200 g valkosuklaata

50 g tummaa suklaata

1. Kuumenna kerma kattilassa ja anna kiehua hiljalleen 5 min. Ota kattila liedeltä. Lisää sokeri, paloiteltu suklaa ja pehmeä voi nokareina. Sekoita tasaiseksi (ja lisää viimeiseksi alkoholi). Peitä. Anna seoksen jähmettyä jääkaapissa pari tuntia. 

2. Muotoile seoksesta pieniä, pyöreitä tryffeleitä käsien välissä tai kahden pikkulusikan avulla. Laita pakastimeen kovettumaan.

3. Kasta tryffelit haarukan avulla sulatetussa valkosuklaassa. Käytä sulatuksessa kapeaa, korkeareunaista kattilaa tai astiaa, jotta kastaminen on helpompaa. Valuta koristeraidat sulatetulla tummalla suklaalla. Anna jähmettyä leivinpaperin päällä. Siirrä pieniin makeisvuokiin. Säilytä pakastimessa.

50-55 kpl

noin 170 g taloussuklaata

1 dl kuohukermaa

reilu ruokalusikallinen voita

1 tl piparkakkumaustetta

5 dl riisimuroja

1. Sulata suklaa keskiteholla mikroaaltouunissa tai vesihauteessa välillä sekoitellen.

2. Mittaa kattilaan kerma, voi ja piparkakkumauste. Kuumenna. Anna jäähtyä hetki.

3. Sekoita joukkoon riisimurot ja sulatettu suklaa.

4. Lusikoi seosta paperivuokiin. Anna jähmettyä ja säilytä viileässä.

 

Riippuen siitä mitä leivotte, voitte kääriä herkut sellofaaniin tai ostaa jonkin nätin lasikulhon. Toivottavasti näistä oli jotain apua! :)