JÄLKIRUOKA JUHANNUSPÖYTÄÄN

Ylihuomenna on juhannusaatto. Monet ovat varmasti jo täpinöissään tästä keskikesän juhlasta - enkä yhtään ihmettele. Osa viettää tätä ihanaa juhlaa kotona, toiset mökeillä ja osa festareilla. Tämä juhannus on myös meille Niklaksen kanssa poikkeus, sillä hän on töissä, joten pysytellään ihan kotona.. Vähän hassua kyllä, mutta kyllä me jostakin juhannusfiilis hankitaan! Juhannukseen kuuluu aina hyvä, kesäinen ruoka, saunominen ja vasta sekä ulkona oleminen yömyöhään asti. On vaan parasta katsella luontoa ja sen kauneutta sekä vehreyttä. ♡

Kuten aiemmin totesin, juhannukseen kuuluu olennaisena osana hyvä ruoka. Olin maanantaina moikkaamassa mummoa ja vaaria, ja siellä maistoin tätä jumalaisen hyvää herkkua ensimmäisen kerran, marenkiraparperipiirakkaa. Tiedän, että jaoin vasta viime viikolla reseptin raparperipiirakkaan, mutta tämä oli heittämällä parasta ikinä! Aavistuksen kirpeä raparperikiisseli ja marenki toimivat yhdessä täydellisesti. Tässä siis vinkki jälkiruokapöytään, jos joku vielä pohtii, että mitä sitä tekisi ;)

Marenkiraparperipiirakka

POHJA

  • 2 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 3 rkl sokeria
  • 1 tl vaniliinisokeria
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 100g voita
  • 1 kananmunan keltuainen

RAPARPERIKIISSELI

  • 4-6 (noin 8 dl) raparperia pilkottuna
  • 3/4 dl sokeria
  • 1 1/2 dl vettä
  • 2 rkl maissitärkkelystä
  • 3 keltuaista
  • 1 rkl voita

MARENKI

  • 4 kananmunan valkuaista 
  • 1 dl sokeria
Ohje on napattu Pirkka lehdestä.
  1. Sekoita pohjaa varten kuivat aineet keskenään ja nypi joukkoon pehmeä rasva. Lisää keltuainen ja sekoita taikina tasaiseksi. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Esipaista pohjaa 200 asteessa uunin keskitasolla noin 15 minuuttia.
     
  2. Kuumenna kattilassa raparperipalat, sokeri ja 1/2 dl vettä. Keitä muutaman minuutin ajan, kunnes raparperit ovat pehmenneet. Nosta sivuun ja jäähdytä kädenlämpöiseksi.
     
  3. Sekoita jäähtyneen raparperiseoksen joukkoon loppuun veteen (1 dl) sekoitettu maissitärkkelys sekä keltuaiset. Kuumenna kiehuvaksi samalla sekoittaen, kunnes kiisseli saostuu. Sekoita lopuksi kiisseliin rasva.
     
  4. Levitä jäähtynyt kiisseli esipaistetun torttupohjan päälle.
     
  5. Vaahdota valkuaiset ja lisää vatkaamisen aikana sokeri kolmessa erässä. (Marenkivaahto on tarpeeksi kovaa, kun vaahto on kiiltävää ja sileää. Se pysyy kulhossa, vaikka kulhon kääntää ylösalaisin.) Levitä vaahto tasaisesti kiisselin päälle.
     
  6. Paista torttua lopuksi vielä 8 minuuttia, kunnes marenki on kauniin vaaleanruskea. Tarjoile ja nauti! :)