JOULULAHJAKSI ITSETEHTYÄ: PAHOLAISEN HILLOA JA SIEMENNÄKKÄRIÄ

Parhaat joululahjat eivät aina vaadi suuria summia. Etenkään, jos lahjansaajalla ei ole minkäänlaisia tarpeita tai toiveita. Silloin annan elämyslahjoja tai teen itse jotakin syötävää. Aiempina vuosina olen antanut mm. mysliä ja toffeeta. Tänä jouluna halusin tehdä jotain täysin uutta.

Idea paholaisen hilloon syntyi syksyn oppitunneilta. Yhdellä kerralla aiheenamme oli säilytys, joten valmistimme erilaisia säilöttäviä ruokia ja lisukkeita. Ihastuin paholaisen hilloon niin, että sieltä syntyi idea. Kaveriksi kokeilin tehdä siemennäkkäriä, joka oli helppo ja nopea valmistaa :D Näkkärin tekemiseen meni ehkä minuutti, uunissa se oli noin 25 minuuttia.

  • 400g tomaatteja
  • 1 sipuli
  • 1 punainen paprika
  • chiliä oman maun mukaan
  • 2-3 valkosipulinkynttä
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl mustapippuria
  • 2 tl kuivattua oreganoa
  • 1/2 dl etikkaa
  • 1 pkt (330g) hillomarmeladisokeria

1. Kalttaa tomaatit. Eli tee ristikkäisviilto tomaatin pintaan ja kasta kiehuvassa vedessä. Näin kuori irtoaa helpommin. Kuorimisen jälkeen poista kanta ja pilko tomaatti lohkoiksi.

2. Kuori ja pilko pieneksi sipuli, valkosipulit, paprika ja chili.

3. Laita kattilaan tomaattilohkot, sipuli, paprika, chili, valkosipulinkynnet sekä mausteet. Anna kiehua miedolla lämmöllä puoli tuntia.

4. Lisää etikka ja hillomarmeladisokeri. Kuumenna uudelleen kiehuvaksi ja keitä 3-5 minuuttia. Sekoittele välillä.

Tässä vaiheessa kannattaa desinfioida ja kuumentaa lasipurkit kansineen kuumassa vedessä!

5. Anna hillon hetki jäähtyä ja säilö purkkeihin.

Siemennäkkäri

  • 1 3/4 dl auringonkukansiemeniä
  • 1 dl seesaminsiemeniä
  • 1/2 dl pellavansiemeniä
  • 1 dl kaurahiutaleita
  • 2 rkl perunajauhoja
  • 3 munaa
  • 1 tl suolaa 

1. Sekoita kaikki ainekset keskenään.

2. Levitä pellille ja paista 175 asteisessa uunissa 25 minuuttia.

Vinkki: Paketoi näkkäri ja hillopurkki esimerkiksi sellofaaniin. Voit tehdä "alustan" pahvista, jonka päällystät kauniilla joulupaperilla. :)