KAMERAKALUSTONI JA VALOKUVAUSVINKKEJÄ ALOITTELIJALLE

Postaus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Olympuksen kanssa, jossa bloggaaja on saanut alennusta kamerasta. 

Kiinnostuin valokuvaamisesta enemmän joskus 10 vuotta sitten. Ensimmäinen kunnon kamera Canon 1100D hankittiin isäni kanssa "puoliksi", vaikka siinä kävikin niin, että minä pidin kameran itselläni 99% ajasta. Isäni päätti hankkia pian oman kameran, joka oli ehkä ihan hyvä ratkaisu. ;) Vaikka en ole ammattikuvaaja, koen silti oppineeni jotakin useamman vuoden valokuvaamisen jälkeen, joten halusin laittaa oppimani asiat jakoon. 

Olennaisin neuvoni liittyy siihen, että opetelkaa kuvaamaan manuaalisesti. Vaikka autoasetuksella kuvaaminen houkuttelee helppoutensa takia, suosittelen käyttämään aikaa tutustumaan kameran manuaaliasetuksiin ja ylipäätään oman kameran tarjoamiin mahdollisuuksiin. Youtube on myös täynnä hyviä videoita ja vinkkejä, kuinka kehittyä kuvaajana.

VALOKUVAUSVÄLINEET

Kameralla ja siihen saatavilla lisävarusteilla on merkitystä, mutta kallis kamera tai objektiivi ei tarkoita sitä, että saisit sillä loistavia kuvia automaattisesti. On opeteltava käyttämään manuaaliasetuksia ja löydettävä se oma tapa kuvata. Mä etsin edelleen vähän sitä "omaa tapaa", mutta voin sanoa kehittyneeni vuosien aikana pienin askelin..

Siirryin Canonista muutaman vuoden käytön jälkeen mikrojärjestelmäkameroihin. Olympus vei mut mennessään ja nyt olen ostanut jo toisen Olympuksen kameran. Tällä hetkellä mun runkona toimii OM-D E-M10 MARK IIIToistamiseen tilasin kameran Olympuksen verkkokaupasta, joka on hoitanut tilauksen ja toimituksen kummallakin kerralla loistavasti. Kamera on tullut 5 päivän sisällä tilaamisesta ja suoraan kotiovelle toimitettuna. Olympuksen verkkokaupalla on myös erittäin kilpailukykyiset hinnat. 

OM-D E-M10 MARK III parhaimpia ominaisuuksia ovat:

 • jämäkkä ja istuu käteen erinomaisesti
 • erinomainen kuvanlaatu
 • 4K videokuvaus
 • 5-akselinen kuvanvakain kennossa
 • pieni ja kevyt, joten kulkee helposti mukana (alle 400g)
 • Wifi-ominaisuus
 • saatavilla monipuolisesti objektiiveja ja muita lisävarusteita
Vasemmalla: 14-42 f3.5-5.6 pannukakkulinssi, keskellä: M.Zuiko Digital 45mm f1.8, kamerassa: M.zuiko Digital 25mm f1.8 objektiivi.

Kameralaukusta löytyy kolme objektiivia, jotka kaikki ovat Olympuksen mallistoa. Perinteinen 14-42 f3.5-5.6 pannukakkulinssi, jota käytän nykyään enää lähinnä videokuvaukseen, koska en ole vielä löytänyt sille parempaa korvaajaa. Saa vinkata! Kuvaamiseen käytän vaihdellen Olympuksen M.Zuiko Digital 45mm f1.8 ja 25mm f1.8 objektiiveja. Molemmat ovat valovoimaisia objektiiveja, joita käytän vähän eri tarkoituksiin. 45mm on täydellinen muotokuviin ja sen sanotaan olevan pakollinen objektiivi bloggaajille. 25mm on parempi valinta vähän ahtaampiin paikkoihin, kuten sisällä kuvaukseen. Reissuissa tuo 25mm on ihan huippu!

Olympuksen M.Zuiko Digital 25mm f1.8 vrt. M.Zuiko Digital 45mm f1.8

Tässä näette vähän eroja 25mm ja 45mm objektiivin välillä. Kuvat on siis otettu tismalleen samalta etäisyydeltä.

Olympuksen M.Zuiko Digital 45mm f1.8 vrt. M.Zuiko Digital 25mm f1.8

KAMERAN MANUAALIASETUSTEN SÄÄTÖMAHDOLLISUUDET

Kamerasta löytyy usein neljä manuaalikuvaukseen tarkoitettua kuvaustilaa. Miten ne eroavat toisistaan? Olympuksessa säätömahdollisuuksien lyhenteet ovat P, S, A ja M. Canonilla on vähän eri lyhenteet, mutta periaate on joka kamerassa sama.

 • P. Voit itse säätää manuaalisesti esimerkiksi ISOA (= miten helposti kamera reagoi tulevaan valoon), mutta valotusajan ja aukon kamera määrittelee itse. ISO luku kannattaa pitää pienimmässä mahdollisessa arvossa, sillä näin kuvanlaatu ei kärsi. Harvemmin tulee käytettyä suurempaa ISOA kuin 1600, koska kuvanlaatu huononee ja kohina lisääntyy kuvassa. Tietysti mitä hämärämpää on, sitä suurempaa herkkyyttä tarvitaan.
 • S. Tässä tilassa voit itse säätää suljinajan eli toisin sanoen valotusajan. Suljinaika kertoo, kuinka kauan kameran suljinta pidetään auki. Eli mitä pidempään suljin on auki, sitä enemmän kennolle pääsee valoa. Esimerkiksi liian korkeilla suljinajoilla kuva tärähtää helposti, mikäli kuvataan käsivaralta. Riippuu toki paljon siitä, että kuvaatko esimerkiksi auringon paistaessa vai pilvisessä säässä. Luonnollisesti pilvisenä päivänä suljinajan tulee olla vähän korkeampi kuin aurinkoisella säällä kuvatessa. Harjoittelemalla tämänkin oppii säätämään nopeasti. Karkeasti voisi kuitenkin sanoa, että usein 1/100s luokkaa on hyvä valinta, josta on helppo säätää suljinta suuntaan tai toiseen.
Vasen kuva 1/1000s vrt. oikea kuva 1/100s
 • A. Tässä tilassa voit itse säätää aukkoa, joka vaikuttaa kuvan syväterävyysalueeseen. Pieni aukko (iso f-luku), iso aukko (pieni f-luku). Aukko vaikuttaa kuvan syväterävyyden lisäksi myös siihen, kuinka paljon kennolle pääsee valoa. Pienellä f-luvulla (eli esim. f/1.8 kuvan tausta on sumea. Usein muoto- ja ruokakuvissa tulee käytettyä pientä f-lukua, jolloin kuvan keskipisteenä oleva kohde erottuu taustasta paremmin. 
Vasen kuva f/22 vrt. oikea kuva f/1.8
 • M. Tässä tilassa pääset itse säätämään asetuksia vapaasti itse eli voit vaikuttaa jokaiseen ylläolevaan säätöön. Ensin kannattaa lähteä harjoittelemaan esimerkiksi A ja S säädöillä ja kun tuntuu, että ne handlaa, voi siirtyä täysmanuaalilla (M) kuvaamaan. Tässä vaiheessa täytyy jo ymmärtää, että aukko, valotusaika ja herkkyys eli ISO vaikuttavat toisiinsa. 

Toivottavasti tästä postauksesta oli jotakin hyötyä valokuvaamisesta kiinnostuneille. Heittäkää kysymyksiä, mikäli jotain tulee mieleen :)