KUN KOULUTEHTÄVÄT KASAANTUVAT

 Lomalta paluun jälkeen toivoisi kevyttä lasketumista opiskelujen kanssa. Harvemmin näin kuitenkaan käy - ainakaan, jos kyseessä ei ole ensimmäinen vuosi. Deadlinet pamautetaan kerralla ja kalenteri täyttyy erilaisista päivämääristä. Milloin on aiheen valintaa, puolivalmiin työn esittelyä ja milloin valmiin tuotoksen pitää olla viimeistään opettajalla. Ja kyse ei ole yhdestä kurssista, vaan parhaimmillaan se kertaa 6. Kuulostaako tutulta?

Olen koko loppukesän ja alkusyksyn odotellut, että milloin pääsen opiskelujen pariin. Olen jo kierosti vähän kaivannutkin esseiden kirjoittelua (siis, jotta ne olisivat sitten alta pois) ja etenkin kandin työn kimppuun käymistä. Kolmas vuosi on pyhitetty pitkälti kandin kirjoittamisen lisäksi sivuaineen aineopintoja varten. Meillä on myös syksyllä vielä edessä harkka, joka tulee varmasti aikatauluttamaan elämää vähän enemmän parin kuukauden ajan. Kontaktiopetusta ei ole juuri ollenkaan, muutamaa satunnaista kandiseminaaria lukuunottamatta. Koska terveystiedon opinnot alkaa olla pikku hiljaa paketissa, ei mulla ole tänä syksynä kamalasti koulua. Haluaisin kuitenkin pusertaa kandin puoleen vuoteen, joka on varmasti hyvinkin realistinen tavoite.

Nyt, kun kandiseminaarit ja yksi maisterivaihteen kuluttajakurssi ovat alkaneet, on täytynyt vähän rauhoitella itseään, jottei stressitaso nouse liian korkeaksi. Minulla kun on huono tapa koittaa tehdä hommat jopa liian nopeasti alta pois.. Tässä olisi siis omat viisi vinkkiäni, joiden avulla pysyn rankkoinakin opiskeluhetkinä rauhallisempana eikä paniikki nosta liiaksi päätään:

1. Tee aikataulutus paperille ja laita se esimerkiksi jääkaapin oveen kiinni. Kun kurssiaikatalut ovat nähtävissä, kirjaan paperille kaikki deadlinet jokaisen kurssin osalta. Kun paperin laittaa esim. jääkaapin oveen nähtäville, voi siitä aina helposti tarkistaa, milloin tehtävät pitää olla palautettuna. Helpottaa kummasti, kun ei aina tarvitse kaivaa kalenteria tai tarkistaa moodlesta.

2. Suunnittele etukäteen, mitä kurssia opiskelet milloinkin. Itse tykkään keskittyä yhden kurssin tehtäviin yhtenä päivänä ja sitten seuraavana vaikka toiseen kurssiin. Näin ajatukset pysyvät paremmin kasassa ja pian huomaan tehtävän olevan jo viittä vaille valmis.

3. Pidä pausseja. Välillä kannattaa oikeasti hengähtää hetki, jos tuntuu ettei ajatus enää leikkaa. Liian usein tulee yritettyä pusertaa "vielä hetki", vaikka loppujen lopuksi se on vain ajanhukkaa. Lyhyt happihyppely ulkona, päiväunet tai sarjan katsominen vie ajatukset muualle, jonka aikana voi syntyä uusia ideoita.

4. Vähintään yksi vapaapäivä viikossa. Lyhyiden taukojen lisäksi suosittelen pitämään vähintään yhden vapaapäivän viikossa. Itse opiskelen 90% arkena ja vain pakon edessä opiskelen myös vähän viikonloppuisin. Yleensä koitan kuitenkin pitää viikonloput vapaina, jolloin ajatukset saa kunnolla irrotettua kouluhommista.

5. Älä jätä tehtäviä viimetinkaan, vaan aloita niiden tekeminen heti kun mahdollista. Pienestä pitäen vanhempani toitottivat sitä, ettei asioita kannata jättää viime tinkaan. Joskus nuorempana koitin tätä kokeisiin lukemisen suhteen, ja eihän siitä mitään tullut. Tai no tuli, mutta lähinnä itkua ja raivareita. Opiskelujen kimppuun kannattaa käydä heti, kun vaan on mahdollista. Aloittaminen on aina vaikeinta, mutta jossain vaiheessa se on kuitenkin edessä. Miksi siis siirtäisit sitä ja lisäisit omaa stressiä?

Opiskeluintoa kaikille :)