KOTITEKOINEN KUUSENKERKKÄSIIRAPPI

Kuusenkerkät ovat tällä hetkellä parhaimmillaan, mutta kuinka moni tajuaa hyödyntää näitä luonnon antimia. Rakas äitini on opettanut minut popsimaan kuusenkerkkiä mökillä ollessamme ja kokeilemaan niitä (satunnaisesti) myös ruoanlaitossa. 

Kuusenkerkissä on runsaasti terveydelle hyödyllisiä ainesosia, kuten vitamiineja ja kivennäisaineita sekä antioksidantteja. Kerkät ovat parhaimmillaan, kun ne ovat noin kaksi senttiä pitkiä, samettisen pehmeitä ja heleän vihreitä - eli juuri nyt. Nyt on siis paras aika kerätä kuusenkerkät talteen ja valmistaa niistä esimerkiksi herkullista kuusenkerkkäsiirappia, joka sopii lettujen ja jäätelön kaveriksi loistavasti! Kuusenkerkkiä voi myös halutessaan pakastaa tai kuivata. Talvella niistä on ihana keittää teetä.

Itse keitin kokeilumielessä todella pienen annoksen, joten alla oleva ohje on noin nelinkertainen tähän annokseen verrattuna.

KUUSENKERKKÄSIIRAPPI

1 litra kuusenkerkkiä

2 litraa vettä

4 dl sokeria

1 rkl vaniljasokeria

1. Laita kuusenkerkät yön yli likoamaan veteen.

2. Siivilöi kerkät, laita ne kattilaan ja lisää sinne 2 litraa vettä. Keitä miedolla lämmöllä noin tunnin verran. Siivilöi kerkät ja ota keitinvesi talteen.

3. Laita jäljelle jäänyt keitinvesi kattilaan ja lisää sokerit. Keitä vielä reilu tunnin verran ilman kantta, kunnes seos muuttuu tummaksi ja siirappimaiseksi. Sekoittele välillä. Jäähtyessään siirapista tulee paksumpaa.

Nyt viikonloppuna kipinkapin kuusenkerkkiä keräämään! ;)