MITÄ KAIKKEA TEHDÄ MEKSIKOSSA?

Kilometrin pituista matkapostausta tiedossa, joten keittäkää vaikka iso kuppi teetä ennen kuin paneudutte tähän postaukseen :D

Meksikon yhtenä kiehtovampina asioina pidimme sen tarjoamia nähtävyyksiä, aktiviteetteja sekä upeaa luontoa. Tiesin, ettei meille taatusti tulisi tylsää tuon reilu kahden viikon aikana. Meksikossa eri aktiviteettien ja nähtävyyksien hinnat vaihtelivat ja suurin summa saatiin pulittaa kalastusretkestä. Parin viikon aikana tekemisiin meni noin 250-300 euroa. Me kuitenkin näimme ja koimme mielettömiä asioita, joiden ansiosta matkamme oli jälleen ikimuistoinen! :) Kaikkein tunnetuimmat nähtävyydet (kuten  Chichén Itzá) jätettiin välistä, sillä haluttiin keskittyä tällä kertaa muuhun. Mutta tässä meidän vinkkejä, mitä Jukatanin niemimaalla kannattaa kokea tai ainakin harkita.

CENOTEILLA KÄYMINEN

Jukatanin niemimaalla on noin 3000 cenotea, joten valinnanvaraa riittää.

Sanotaan, että Meksikossa vierailevan on pakko nähdä vähintään yksi cenote, joten olihan meidänkin pakko - itse asiassa kolmekin! Tulumissa käytiin pyörillä pyörähtämässä lähellä olevilla cenoteilla nimeltä Cristal ja Escondido. Molemmat sijaitsevat saman tien varrella samalla kohdin, mutta vain eri puolilla tietä. Pääsymaksu on jotain parin euron luokkaa, mutta samalla lipulla pääsee käymään molemmissa. Cenoteja on olemassa kahta erilaista tyyppiä - avonaisia ja kuoppamaisia, niin kuin nämä kaksi sekä pitkiä luolaston sisällä olevia "koloja". Vesi oli ihan mielettömän kirkasta ja pohjaan asti näkyi todella selkeästi, vaikka välillä oli aika syvääkin. Lämpötilaltaan vesi oli noin 20 asteista, joten kyllä siellä tarkeni uida. Näissä molemmissa näkyi kaloja, joten snorkelit ehdottomasti mukaan!

Kolmanteen cenoteen päädyttiin vähän sattumalta Puerto Moreloksessa. Kaivattiin jotain aktiviteettia, joten otettiin taksi ja pyydettiin hänet viemään meidät jollekin rauhalliselle cenotelle. Päädyimme cenote La Mariaan, joka oli mielettömän upea, vaikkakin loppuen lopuksi suht pieni. Matkaa kertyi ehkä 30-40 kilometriä ja reissuun meni noin 3 tuntia (taksi maksoi muistaakseni 20e). Itse cenotesta joutui pulittamaan kahdelta noin 15 euroa. 

Koska tämä cenote oli suht syvällä luolastossa eikä aurinko päässyt juurikaan lämmittämään vettä, oli se pari astetta viilempää. Kyllä siellä silti tarkeni uida (tai sitten sitä oli niin lumoutunut maisemista, ettei edes välittänyt :D). Yläpuolella kalliosta roikkui kymmenittäin lepakoita, kun taas alapuolella oli ainakin 10 metriä syvää ja vähän jopa aavemaista pimeytensä takia.

Parasta valitsemissamme cenoteissa oli ehdottomasti se, ettei muita turisteja ollut kuin muutama muu meidän lisäksi.

4H YKSITYINEN KALASTUSRETKI 

Tämä reissu me oltiin päätetty jo etukäteen toteuttaa, sillä Puerto Morelos on tunnettu juuri kalastusretkistä. Kyseltiin jälleen muutamilta eri retkenjärjestäjiltä hintoja. Neljän tunnin yksityinen kalastusretki maksoi tinkimisen jälkeen reilu 90 euroa. Hintaan kuului juomat, kaksi kalastajaa välineineen. Saatiin syödä niin monta kalaa meidän saaliista kuin haluttiin, ja päädyttiin syömään neljä kalaa, jotka vietiin lähellä olevaan ravintolaan meille kokattavaksi. Siitä ravintola veloitti 10 euroa.

Kalastusretkellä saatiin itse päättää, kuinka kauan uisteltiin ja kauanko haluttiin pohjaonkia. Vaja pari tuntia uisteltiin merellä ja puolitoista tuntia sitten pohjaongittiin. Toivottiin tietysti, että oltaisiin saatuja jotain isoja fisuja, mutta ei.. Oli joku käynyt näykkäisemässä meidän syöttiä, muttei kuitenkaan jäänyt kiinni. Pohjaonkiminen oli kyllä myös hauskaa, sillä vedettiin kaloja aika tiuhaan tahtiin! Maisemia oli myös ihana vaan katsella ja bongattiin mm. iso merikilpikonna avomereltä ajelehtimassa.

Harmi, etten muista tämän matkanjärjestäjän nimeä, sillä kalastajat olivat ihan mielettömän mukavia. Kommunikointi oli vähän takkuista, mutta onneksi toinen heistä osasi aavistuksen englantia. Toinen kalastajista ohjeisti mua vavan käytössä ja kertoi aina, milloin piti kelata ym. oleelliset tiedot :D

Ei mikään luksusvene, mutta kyllä neljästään mahtui olla hah!

 Ps. Jos koet helposti pahoinvointia matkustaessa, niin suosittelen ottamaan matkapahoinvointilääkettä. Meikäläiselle tulee aika helposti paha olo, joten oksensin kolme kertaa ison aallokon takia. :'D

TULUMIN MAYA -RAUNIOT

Tulumin rauniot ovat rakennettu arviolta vuosina 1200-1450.

Tulumin Maya raunioilla käyminen oli extemporeidea. Oltiin pyöräilemässä ja kartassa näkyi mielenkiintoinen kohta, jota päätettiin käydä katsomassa. Ei edes tiedetty koko raunioista, joten paikalla odotti kiva historiallinen yllätys! Pääsymaksu oli muutaman euron, mutta ehdottomasti sen arvoinen. Alue oli täynnä iguaaneja, joita innostuin kuvailemaan varmaan enemmän kuin itse raunioita.. Vesi oli myös aivan mielettömän väristä!

Alueella pääsee myös uimaan, mutta muitakin halukkaita on.. Mistään hiljaisesta rannasta ei siis ole kyse.. :D

SNORKLAUSRETKI VALLIRIUTALLE

Parin tunnin snorklausretki valliriutalle Puerto Moreloksessa, jossa näimme rauskuja, kymmenittäin erilaisia ja erikokoisia kaloja, kilpikonnan ja tietysti upeita koralleja. Tämä valliriutta sijaitsee lähellä rantaa, mutta se on rajattu niin, etteivät ihmiset saa uida sinne. Onneksi aluetta pyritään suojelemaan, sillä suurin osa siitä on jo valitettavasti tuhoutunut.. 

Yhden lippu maksaa ostopaikasta riippuen noin 15-18 euroa. Snorklaamaan kannattaa ehdottomasti mennä heti aamusta, sillä silloin on vielä rauhallista ja on parempi mahdollisuus nähdä esimerkiksi kilpikonnia. Vähän inhottavaa oli uida pelastusliivi päällä (pakollista), mutta toki ymmärrettävää. Snorklausvälineet saa veneestä, joten omia ei välttämättä tarvitse ottaa mukaan. 

JA VÄHÄN KAIKKEA MUUTA

Yllämainittujen asioiden lisäksi me liikuttiin paljon pyörällä sekä jalkaisin. Ulkomailla reissatessa parasta on välillä vähän eksyä tai olla hukassa - ja sitä me todella oltiin :D Samalla nähtiin paljon paikallisten elämää, slummialueita ja Puerto Moreloksessa alligaattori (ja siis ihan luonnossa!). Tota alligaattoria piti päästä katsomaan joka päivä, niin siisti se oli haha.. Playa del Carmenissa tuli shoppailtua, sillä muissa kohteissa se oli aika mahdotonta. 

Mutta siis mahdollisuuksia on tehdä vaikka mitä! Lähisaarilla käymistä mietittiin pitkään, mutta jätettiin ne tällä kertaa väliin. Välillä oli mukavaa vain mennä rannalle tai altaalle ottamaan aurinkoa ja lukemaan kirjoja tai lähteä tutustumaan alueeseen. Sanotaan, että nämä aktiviteetit riittivät hyvin reilu kahdelle viikolle. :)