MITÄ MAHDOLLISUUKSIA OTAVAN OPISTO TARJOAA?

Kuinka moni on kuullut joskus Otavan Opistosta? Kyseessä on siis Mikkelin kaupungin ylläpitämä oppilaitos, jossa on mahdollisuus täydentää opintoja tai vaihtoehtoisesti opiskella uutta. Sain mahdollisuuden käydä tutustumassa Otavan Opistoon, joka sijaitsee vain 10 minuutin ajomatkan päässä Mikkelin keskustasta. Paikallisliikennekin näyttää toimivan hyvin Mikkelin ja Otavan välillä useamman vuoron ansiosta. 

Täytyy myöntää, että olin aiemmin vain kuullut ja lukenut ohimennen Otavan Opistosta, joten mulla ei juurikaan ollut hajua minkälaisesta opistosta on kyse. Usein kansanopistot mielletään vanhoiksi, jo aikansa nähneiksi oppilaitoksiksi, joten innolla lähdin murtamaan tätä yleistä (ja osittain omaakin) käsitystä. Muutaman tunnin jutusteltun henkilökunnan kanssa ja alueella kiertämisen jälkeen oli pakko todettava tämä ennakkokäsitys täysin höpöhöpö ajatteluksi.

Suosittelen jokaista opiskelemaan uutta tai kehittämään omaa osaamista, koska lisäopinnoista ei ole ikinä haittaa, vaan päinvastoin. Jos edessä on esimerkiksi välivuosi, niin samalla se tulee hyödynnettyä eikä mene ns. hukkaan. Kävin itse kasvatustieteiden perusopinnot välivuoden aikana, joka helpotti huomattavasti itse yliopisto-opiskelua. Ensimmäisiä esseitä oli helpompi lähteä kirjoittamaan, kun lähdemerkinnät ja tieteellisen tekstin kirjoittaminen oli tullut jo tutuksi. Lisäksi saat kursseja hyväksiluettua, jos ja kun pääset yliopistoon sisään. Näin voit nopeuttaa valmistumista, mikäli koet siihen olevan tarvetta.

Otavan Opiston koulutustarjonta, jota pääset tarkemmin katsomaan täältä:

  • nettilukio 
  • nettiperuskoulu
  • aineopinnot verkossa
  • aikuislukio
  • maahanmuuttajakoulutuksia
  • lukuvuoden mittaisia valmentavia linjoja kasvatustieteiden ja lääkiksen koulutusaloille
  • opettajien tvt- ja verkkopedagogisia koulutuksia
  • lyhyempiä kursseja (esim. teknologiaan, bloggaamiseen (!), pelailuun ja hyvinvointiin liittyen)

Otavan Opistossa sinulla on mahdollisuus täydentää koulutusta, korottaa arvosanoja, valmistautua pääsykokeisiin tai osallistua vaikkapa harrastukseen liittyviin lyhyempiin kursseihin. Suurin osa opetuksesta tapahtuu verkossa, joten opiskella pystyy melkein missä tahansa maailmaa. Kursseja ja koulutuksia alkaa niin syksyllä, keväällä kuin pitkin vuottakin. Tarkempia alkamisajankohtia löydät nettisivuilta jokaisen koulutuksen/linjan kuvauksen kohdalta.

Opiskellessasi Otavan Opistossa voit myös halutessasi asua edullisesti asuntolassa, jotka sijaitsevat omassa rakennuksessa, mutta kuitenkin samassa pihapiirissä.

Asuntolat ovat kunnostettu vastikään, ja ne ovat sisustukseltaan vaaleita ja valoisia.  

Otavan Opiston ruokala on myös vasta uusittu.

Ruoka valmistetaan Otavan Opiston keittiössä täydellä rakkaudella, jota pääsin itsekin todistamaan maistelemalla näitä herkkuja tutustumiskäynnilläni :)

Itse kiinnostuin eritoten lukuvuoden mittaisesta kasvatustieteen linjasta sekä lääkislinjasta, jotka molemmat siis nimensä mukaisesti valmentavat sinua yliopisto-opiskeluun ja tietysti edesauttavat yliopistoon sisäänpääsyä. Molemmat linjat toteutetaan monimuoto-opintoina sekä ovat oikeutettuja opintotukeen. Alla avaan enemmän kasvatustieteen linjaa, mutta lääkislinja toimii pääpiirteittäin samalla periaatteella. :)

Kasvatustieteen linja

Opintojen yhteydessä on tarkoitus suorittaa kasvatustieteiden perusopinnot (25op) ja saada preppausta VAKAVA kokeeseen, joka on siis kasvatusalojen pääsykokeen ensimmäinen vaihe. Tässä vaiheessa hakijoista karsitaan ne, jotka eivät ole tutustuneet ja opiskelleet ennakkomateriaalia hyvin. Valitettavasti et siis pärjää tässä monivalintakokeessa ilman valmistautumista, joten siinäkin mielessä Otava Opiston tarjoama lukuvuoden mittainen Kasvatustieteen linja on varmasti erittäin hyödyllinen.

Koulutus toteutetaan monimuoto-opintoina, jotka koostuvat noin kerran kuussa järjestettävistä yhden tai kahden viikon kestoisista intensiivijaksoista sekä niiden välille sijoittuvasta verkko- ja etäopiskelusta. Lähiviikko-opiskelun hinta riippuu siitä, että asutko asuntolassa vai et (vrt. 130e tai 100e, sisältäen kurssimaksun, asumisen ja kaikki ruokailut arkipäivinä). Etäviikon hinta 100e. Huippua tässä on se, että koulutus on oikeutettu opintotukeen.

Mikäli et koe perusopintoja tarpeellisiksi, niin Otavan Opistolla on myös tarjota pelkkä VAKAVAn valmennuskurssi, joka on mielettömän edullinen verratuna moniin muihin valmennuskursseihin. Jos olisin itse tiennyt tästä vaihtoehdosta sopivaa valmennuskurssia etsiessäni, olisin ehdottomasti osallistunut tähän! Vakava valmennuksen kanssa kutsu pääsykokeiden II vaiheeseen on melkein taattu. Vakavan valmennuskurssiin haku on käynnissä vielä 9.3. asti.

Kasvatustieteiden linjan hausta löytyy lisätietoa täältä:

Koulutuksen ajoitus: 3.9.2018–24.5.2019

Opetusmuoto: monimuoto-opetus

Koulutuksen laajuus: 33 ov

Opiskelupaikkoja: 20

Hakuaika: 1.2.–31.7.2018 (Huom! Ei pääsy- tai soveltuvuuskoetta)

Lääkislinjan hausta löytyy lisätietoa täältä:

Koulutuksen ajoitus: 3.9.2018–18.5.2019

Opetusmuoto: monimuoto-opetus

Hakukelpoisuutena: hyvä suomenkielen taito ja ylioppilastutkinto tai vähintään kolmivuotinen ammatillinen perustutkinto tai jokin näihin rinnastettava tutkinto

Koulutuksen laajuus: 32 ov

Hakuaika: 1.2-31.7.2018

Käykää ihmeessä niin mikkeliläiset kuin muuallakin asuvat tutustumassa Otavan Opiston koulutustarjontaan. Kuulemma yhä useampi ulkopaikkakuntalainen opiskelee Otavan Opistossa, joten se ei ole mikään ongelma! Mikäli jäi jotain kysyttävää, niin voitte kysyä minulta tai olla suoraan yhteydessä asiantuntevaan henkilökuntaan. He auttavat varmasti mielellään ja vastailevat kysymyksiinne :)