OMENAINEN KÄÄRETORTTU ITSE TEHDYLLÄ OMENASOSEELLA

Elokuun lähestyessä loppua, hiipii takaraivoon ajatus kovaa vauhtia lähestyvästä syksystä. Vastahan sitä juhlittiin juhannusta ja nautittiin monen monta päivää helteistä. Vaikka elokuu on vielä kesäkuukausi, niin monella alkaa olla tässä vaiheessa lomat lusittu ja lapset ovat taas takaisin koulun penkillä. Säässäkin on tapahtunut suuri muutos jo parin viikon aikana. Alkusyksy on silti omalla tavallaan aika ihanaa aikaa. Lämpötilojen tippuessa ja huonon kelin sattuessa viitsii taas panostaa kodin puhtaanapitoon ja keittiössä tekee mieli häärätä enemmän. 

Näin elokuun lopulla omenakausi alkaa olla jälleen kerran käsillä ja niitä kannattaa nyt hyödyntää ruoanlaitossa ja leivonnassa. Omenoista on nimittäin muuhunkin kuin vain perinteiseen piirakkaan tai kaurapaistokseen. Itse tehty omenasose sopii moneen, kuten jogurtin tai puuron sekaan, lettuihin tai vaikka leivontaan. Esimerkiksi kääretorttu valmistuu nopeasti ja yleensä siihen löytyy tarvittavat ainesosat valmiiksi kotoa. Kääretorttu pelastaa siis kiireen keskellä.

Tämä versio omenasoseesta on maailman yksinkertaisin tehdä. Et tarvitse muuta kuin omenoita ja tilkan vettä. Omenasose maistuu myös ilman sokeria, mutta mikäli kaipaat siihen makeutta, voit lisätä sokeria oman maun mukaan. Sose levitetään jäähdyttyään kääretortun väliin ennen sen rullaamista. Tämä kääretorttu ei ole liian makea, vaan kivan raikas ja melko kevytkin kahvipöydän herkku. 

OMENAINEN KÄÄRETORTTU

Pohja

4 kananmunaa

1 1/2 dl sokeria

1 dl vehnäjauhoja

1/2 dl perunajauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 tl vaniljasokeria

Täyte

1 dl kuohukermaa

2,5 dl maitorahkaa

1/2 dl sokeria

1 rkl vaniljasokeria

4-5dl itse tehtyä omenasosetta

 

1. Aloita kääretorttu valmistalla omenasose. Pilko omenat pieniksi lohkoiksi. Lisää kattilaan ruokalusikallinen vettä ja keitä omenoita kattilassa niin kauan, että ne ovat pehmenneet tarpeeksi. Voit tässä vaiheessa lisätä sokeria, mikäli haluat soseesta makeamman. Soseuta omenat vielä sauvasekottimella ja anna sen jäähtyä.

2. Vatkaa sillä aikaa kuohukerma vaahdoksi ja sekoita maitorahka, sokeri ja vaniljasokeri joukkoon.

3. Jatka kääretortun tekoa vatkaamalla munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää siivilän läpi kuivat aineet. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista 200 asteisessa uunissa 7-8 minuuttia.

4. Kumoa pohja sokeroidulle leivinpaperille, irrota leivinpaperi ja anna pohjan jäähtyä pieni hetki.

5. Levitä omenasose ja kerma-rahkaseoksesta noin 1/3 osa pohjalle ja rullaa kääretorttu rullalle. Kuorruta lopulla kerma-rahkaseoksella kääretorttu. 

Mukavaa keskiviikkoa <3