OPISKELUJUTTUJA

Oikein hyvää huomenta ja alkanutta viikkoa! Heräsin aamulla virkeänä jo kahdeksan maissa. Join lasillisen kylmää vettä, vaihdoin ulkovermeet päälle ja heitettiin Zazun kanssa meille muodostunut tuttu puolen tunnin aamulenkki. Raikas ulkoilma ja kevyt liikunta valmistaa kehon niin fyysisesti kuin psyykkisestikin tulevaan päivään.

Kotiin tullessani kävin aamusuihkussa, laitoin aamupalaa ja kahvinkeittimen päälle. Ennen lukuhommia ajattelin kertoa niistä vähän enemmän tässä postauksessa. Jos siis kiinnostaa hyväksi koetut lukuvinkit ja se minne olen hakemassa niin jatkakaahan lukemista. :) 

Valmistuin lukiosta vuonna 2013. Tuona keväänä olin päättänyt, että pidän välivuoden. Seuraavana vuonna hain jo puolitosissani luokanopettajaksi, muttei paikkaa sillä lukemisella irronnut. Jos ei ole tarpeeksi motivaatiota, niin ei kannata liikoja odotella. Harmitti silti, etten edes päässyt 2.vaiheeseen. Viime vuonna mulla oli niin kova hinku päästä jo kouluun, joten osallistuin Helsingin Valmennuskeskuksen kurssille. Tuo kevät oli mahtava. Yövyin aina puolet viikosta Helsingissä tuttavien vuokraamassa asunnossa, sillä kursseja oli usein pari kertaa viikossa. Kurssista oli valtavasti hyötyä ja opettajaa en voi tarpeeksi kehua. Sinä vuonna hain ainoastaan Jyväskylään ja Savonlinnaan. Pisteistä jäi puuttumaan viisi, jotta olisin päässyt soveltuvuuskokeisiin Jyväskylään. Savonlinnassa joku meni mönkään (en edelleenkään ymmärrä mikä..) ryhmätilanteessa, ja jäin varasijalle. Ne eivät kuitenkaan liikkuneet kuin 3-4 pykälää, joten paikka jäi sinäkin vuonna saamatta. Harmitti niin paljon, sillä olin jo varautunut opiskelujen alkamiseen.

Hain tänä keväänä useammalle kasvatusalalle kuin aiempina vuosina. Luokanopettajaksi, kotitalousopettajaksi sekä varhaiskasvatuken puolelle. Kaupungeiksi valikoitui edelleen Jyväskylä ja Savonlinna, mutta lisäksi eräänlaisena yllättäjänä myös Joensuu. En ole koskaan käynyt Joensuussa, mutta sinne on aavistuksen helpompi päästä kuin Jyväskylään ja Savonlinnan yliopiston kohtalo on huono. Eilen tuli ilmoitus, että koulu lakkautetaan parin vuoden kuluttua, jolloin opiskelijat siirretään Joensuuhun. Tosi harmi! 

Itse olen havainnut parhaimmiksi tavoiksi oppia tällaisen järjestyksen: 

1. Silmäile sisällysluettelo.

2. Lue kappale huolella ääneen. Merkkaa vaikeita käsitteitä samalla ylös.

3. Lue kappale uudestaan alleviivaten tärkeimmät kohdat.

4. Lue kappale jälleen kerran ja tee sivun reunaan lyhyitä merkintöjä. Merkkaa myös vaikeat kohdat, joista kannattaa kysyä.

5. Tee kattavat muistiinpanot (ranskalaiset viivat, ajatuskartat, aikajanat, post it -lappujen hyödyntäminen jne.)

6. Tee (omia) harjoitustehtäviä, pyydä jotakuta kyselemään jne.

Tänä vuonna osallistuin jälleen kerran Valmennuskeskuksen valmennuskurssille, sillä sain kurssin puoleen hintaan. Tällä kertaa valitsin kuitenkin kotikurssin, joka on myös aavistuksen edullisempi. Opetusluentoja on pari kertaa viikossa ja siihen lisäksi saamme ison nipun tehtäviä sekä muistiinpanoja. Opettajana toimii edelleen sama kuin viime vuonna, joten valittamista ei ole. Jos siis suunnittelette Vakavaan valmennuskurssia niin voin suositella käsi sydämellä tätä! :D 

Aamuni alkaa aina lenkillä koiran kanssa, jonka jälkeen syön aamupalan. Sitten luen pari tuntia. Puolen päivän aikoihin teen ruokaa, käyn uudestaan lenkillä ja/tai kuntosalilla, ja sitten jatkan lukemista vielä 1-2h. Päivittäin luen siis noin 3-4h ja olen havainnut, että se riittää oikein hyvin. Luennot kestävät 4h, joten niinä päivinä tulee luonnollisesti opiskeltua enemmän. Kannattaa kuitenkin muistaa, että laatu korvaa määrän. Jos tuntuu siltä, ettei lukeminen huvita millään niin ei kannata lukea. 

Tykkään lukea kotona. Milloin sohvalla, lattialla, sängyssä ja joskus myös keittiöpöydän ääressä. :D Vaihdan aina mahdollisimman rennot vaatteet päälle, otan ison lasillisen vettä viereen ja laitan puhelimen äänettömälle. Usein myös ajastan kellon päälle niin, että luen aina 45-60min putkeen, sitten pidän 5min tauon ja toistan tuon saman uudelleen. Näin keskittyminen pysyy yllä eikä koko ajan tarvitse olla katsomassa kauanko on lukenut.

Nyt kello näyttää sen verran, että on aika avata kirjat. Jos teillä on hyviä opiskeluvinkkejä niin saa jakaa! :)