(PÄÄSY)KOKEISIIN LUKEMISEN VINKIT

Viikko aikaa & sitten alkaa kunnon luku-urakka. Olen pitänyt jo kaksi välivuotta, ja nyt saa riittää. Aion tehdä kaikkeni, jotta opiskelupaikka aukenee tänä vuonna. Kolmas välivuosi ei ole vaihtoehto. Olen lukenut useita artikkeleita, kuinka selviytyä pääsykokeisiin luvusta ja vielä niin, että saisi sen opiskelupaikan. Ajattelin nyt jakaa parhaimmat vinkit muillekin, ketkä hakevat tänä keväänä jatko-opintoihin. We can do it!

1. Aloita urakkasi suunnittelemalla. Tee aikatauluja & välitavoitteita. Pidä niistä myös kiinni.

2. Kun saat pääsykoekirjan, selaa se läpi. Tutki sisällysluetteloa ja katso, mitä aiheita se sisältää. 

3. Lue ensimmäisellä kerralla kirja pelkästään lävitse. Mieti jokaisen aihealueen lopussa, että olet ymmärtänyt kokonaisuuden. Älä keskity vielä pieniin yksityiskohtiin.

4. Ensimmäisen lukukerran jälkeen kannattaa aloittaa muistiinpanojen teko. Vaihtele tekniikoita. Tee miellekarttoja, ranskalaisia viivoja, powerpoint -esityksiä, videoita... Käytä värejä muistiinpanoja tehdessä!

5. Juttele sellaisten kanssa, ketkä hakevat samaan kouluun. Näin voitte keskustella aineistosta ja käydä sitä yhdessä läpi. Voit saada uusia näkökulmia asioihin, joita et ole tullut ajatelleeksi!

6. Palkitse itseäsi, kun olet yltänyt välitavoitteisiisi. 

7. Kun luet, keskity siihen. Lukea pitää & paljon, mutta tärkeintä on keskittyminen eli lukemisen laatu. Älä katso puhelinta välillä tai mieti illan menoja.

8. Muista vapaa-aika. Välillä tekee hyvää päästä vähän tuulettumaan. Tapaa kavereita, käy ulkoilemassa, herkuttele. Sen jälkeen jaksaa varmasti huomattavasti paremmin keskittyä, kun aivot ovat saaneet levätä hetken aikaa. 

Kuvat:We Heart It

9. Muista nukkua, syödä & juoda. Älä unohda näitä, sillä kun nuo kolme asiaa ovat kunnossa, jäävät asiat paremmin mieleesi.

10. Etsi itsellesi paikka, jossa pystyt keskittymään. Toiset tykkäävät lukea kirjastossa, toiset kotona ja jotkut kahvilassa. Kokeile!

Tärkein tai ainakin yksi tärkeimmistä tavoitteista, on pitää motivaatiota yllä. Pääsykokeisiin luku on loppupelissä lyhyt aika, joten muistuta itseäsi, miksi olet ryhtynyt siihen. Mitä kaikkea aukeneva opiskelupaikka toisi elämääsi. 

Kaikille tsemppiä & jaksamisia lukemiseen! :-)