PATALEIPÄ VALURAUTAPADASSA

Matkapostauksien väliin vähän ruokajuttuja.. Tällä kertaa tulin jakamaan teille ohjeen herkullisen ja rapean pataleivän tekoon. Pataleivän ideahan on siinä, että sen annetaan olla huoneenlämmössä kelmun alla vähintään 12h (kannattaa tehdä taikina edellisiltana valmiiksi ja aamulla sitten paistaa aamupalaksi. Tuore leipä on jumalaisen hyvää!). Kuoresta saa ihanan rapsakan käyttämällä valurautapataa.

Ainekset

  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 4 dl sämpyläjauhoja
  • 2 tl suolaa
  • 0,5 tl kuivahiivaa
  • 3,5 dl vettä
  • (tilkka öljyä padan öljyämiseen)
     
  1. Yhdistä kulhossa kuivat aineet. Lisää lämmin vesi ja sekoita nopeasti. Huom! Älä vaivaa taikinaa.
  2. Peitä kulho kelmulla ja jätä taikina huoneenlämpöön kohoamaan vähintään 12h.
  3. Kumoa taikina reilusti jauhotetulle pöydälle. Muotoile taikinasta pyöreä leipä. Peitä leivinliinalla ja anna kohota vielä noin 30min.
  4. Laita uunipata kylmään uuniin ja lämmitä uuni 225 asteeseen. Kun taikina on kohonnut pöydällä puolisen tuntia, ota kuuma pata uunista, öljyä se ja nosta taikina tulikuumaan pataan. Pane kansi päälle ja nosta pata uuniin puoleksi tunniksi. Ota tämän jälkeen kansi pois ja jatka paistamista vielä vartin verran.
  5. Ota pata uunista ja kumoa leipä. Se irtoaa padasta helposti.