PERINTEINEN PULLAPITKO MUMMON OHJEELLA

Ruokakolumnini jaettu aiemmin Keskiviikko -lehdessä.

Vertailun vuoksi kuva mummon ja minun letittämästä pullapitkosta heh..

Elttavehnänen, lettivehnänen, pullapitko.. Mikä näistä on tutuimman kuuloinen? Pääsin joulukuussa mummoni oppiin, kun hän kertoi minulle onnistuneen pullataikinan saloista ja näytti, kuinka tehdään pullapitkoa.  Miten kallisarvoisessa opissa olinkaan! Siitä päivästä lähtien pullapitko tulee aina muistuttamaan minua mummostani. 

Muutama vinkki pullan leipomiseen:

  • Varmista, että neste on kädenlämpöistä eli noin 35 asteisesta, koska hiiva toimii parhaiten tässä lämpötilassa.
  • Taikinan huolellinen alustaminen on tärkeää sekä aineiden sekoittumisen että sitkon muodostumisen kannalta.
  • Taikina tulee kohottaa lämpimässä, vedottomassa paikassa leivinliinalla peitettynä.
  • Voitele pulla kohotettuna, koristele (rae)sokerilla ja paista uunin alimmalla tasolla.
  • Paistamislämpötilan pitää olla sopiva. Kovassa kuumuudessa pullat kuortuvat nopeasti ja sisäosa jää raa'aksi. Liian alhaisessa lämpötilassa ne puolestaan kuivuvat.

 PULLAPITKO

Ohjeesta tulee 2 pullapitkoa ja muutama pulla tai 3 pienempää pitkoa. Taikinasta voit myös tehdä perinteisiä pullia laskiaista silmällä pitäen.

  • 5 dl maitoa
  • 50 g hiivaa
  • 2 kananmunaa
  • 1 3/4 dl sokeria
  • 1 1/2 tl suolaa
  • 3 tl kardemummaa
  • 200 g voita
  • noin 1 kg vehnäjauhoja

Voiteluun

  • 1 kananmuna
  • (rae)sokeria

1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi.

2. Sekoita joukkoon hiiva, mausteet ja kananmunat.

3. Lisää noin puolet vehnäjauhoista desilitra kerrallaan ja vatkaa taikinaa, jotta ilma sitoutuu taikinaan.

4. Sekoita taikinaa käsin ja lisää loput jauhoista. 

5. Lisää lopuksi pehmeä voi. Alusta taikinaa niin kauan, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa käsistä ja kulhon reunoista.

6. Kohota taikinaa lämpimässä leivinliinan alla noin 45-60 minuuttia.

Palmikointi 4-säikeellä:

1 ja 3 ristiin, 2 jää väliin

2 ja 4 ristiin, 1 jää väliin

laidalta tuleva aina alapuolella, ensimmäisessä vaiheessa siis 1 alapuolella ja toisessa vaiheessa 4 alapuolella. Näitä kahta vaihetta toistetaan niin kauan, kunnes pullapitko on valmis.

7. Jaa taikina kolmeen osaan. Jaa se edelleen kahteen osaan ja pyörittele molemmista kaksi ohutta pitkää tankoa (ks. ylläoleva kuva).

8. Sitten alkaa itse letittäminen, jonka me teimme 4-säikeellä. Ylläoleva kuva on otettu mummoni vanhasta leivontakirjasta, joten siitä saa toivottavasti letityksen jujusta kiinni. Voit kuitenkin letittää myös 3-säikeellä!

9. Pellille mahtuu kaksi pullapitkoa vierekkäin. Anna niiden kohota vielä hetki ennen paistamista. 

10. Voitele pitkot kananmunalla ja ripottele päälle (rae)sokeria.

11. Paista 200 asteisessa uunissa noin 20-25 minuuttia.

Pullasta tuli ihan mielettömän herkullista ja se maistui vielä useammankin päivän jälkeen. Mikäli pulla meinaa kuitenkin kuivua pöydälle, voit hyödyntää viimeiset palat ja valmistaa köyhiä ritareita. Kiitos mummolle tästä päivästä ♡

PS. Tällä ohjeella valmistuu myös laskiaispullat :)