SAMETTINEN KANTTARELLIKEITTO

Ruokakolumnini julkaistu Keskiviikko -lehdessä.

Sienien kerääminen on yksi syksyn parhaimpia asioita. Vapaapäivänä on ihana kaivaa kaapista kumisaappaat ja sieniämpäri ja lähteä metsään etsimään sieniä. Vaikka joku kerta lähtisikin kotiin tyhjin käsin, ei se loppujen lopuksi edes harmita. Metsässä samoilu on rentouttava tapa viettää aikaa yksikseen tai perheen kanssa.

Sanotaan, että koivuvaltaiset metsät, joissa on valoa ja kosteutta ovat varmoja paikkoja löytää kanttarelleja. Myös pitkät heinikot, sammaleikot ja metsätiet sekä polkujen varret kannattaa tarkistaa. Kanttarellit nousevat usein onneksi samaan paikkaan vuosi toisensa jälkeen, joten kun kerran löytää hyvän sienipaikan, ei luultavasti tarvitse uutta paikkaa etsiä.

Kanttarellit ovat ehdottomasti parhaimmillaan tuoreina. Samettisesta kanttarellikeitosta on tullut meidän perheen yksi pidetyimmistä sieniruoista. Mieto tuore chili tuo mukavaa pientä potkua ja sopii kanttarellin kanssa yhteen tuoden vähän jotain uutta makua. :)

SAMETTINEN KANTTARELLIKEITTO

1 litra kanttarelleja

1 sipuli

nokare voita

1/2 dl kermaa

noin 2 dl maitoa

tuoretta chiliä oman maun mukaan

suolaa ja mustapippuria

 

Puhdista ja pilko kanttarellit pieneksi. Kuori sipuli ja silppua se. Kuullota kattilassa kanttarelleja ja sipuleja voissa niin kauan, että sienistä haihtuu neste. Kun neste on haihtunut, lisää kattilaan kermaa ja pieneksi pilkottua tuoretta chiliä oman maun mukaan. Anna hetki kiehahtaa, jonka jälkeen soseuta sauvasekottimella keitto samettisen sileäksi. Lisää maitoa 1-2 dl riipppuen siitä, kuinka paksuksi haluat keiton jäävän. Sekoita ja mausta lopuksi suolalla ja mustapippurilla. Tarjoile esimerkiksi patongin kanssa.