TOMAATTIKEITTO SYKSYISEEN RUOKAPÖYTÄÄN

Ruokakolumnini julkaistu Keskiviikko -lehdessä.

Syksyllä salaatit saavat siirtyä syrjään ja tilalle tulevat erilaiset keitot. Loppukesästä meillä on ollut mummon kasvattamia tomaatteja, ja olen monta kertaa meinannut tehdä niistä tomaattikeittoa. Eilen oli sateinen ja tuulinen päivä, joten päivälliseksi teki mieli jotain lämmintä ja maukasta. Laitoin sämpylätaikinan kohoamaan ja aloin valmistamaan meille herkullista tomaattikeittoa. 

Tämä tomaattikeitto on erittäin yksinkertainen eikä sen valmistamiseen mene 30 minuuttia kauempaa. Tuore basilika on tomaatin kanssa mieletön makuyhdistelmä, joten sitä ei voi jättää tästä reseptistä pois. Kokeilkaa ja ihastukaa :)

TOMAATTIKEITTO

 • reilu 1 kg tomaatteja
 • 1 sipuli
 • 1 valkosipulinkynsi
 • suolaa ja mustapippuria 
 • tuoretta basilikaa
 • mikäli kaipaat proteiinia, niin voit tarjoilla keiton esimerkiksi raejuuston kanssa

Keiton kylkeen leivoin vielä pikaisesti tuoreet sämpylät, nams!

 1. Kalttaa tomaatit. Eli laita pari litraa vettä kiehumaan. Tee tomaattien pohjaan ristiviilto. Upota kaikki tomaatit varovasti kiehuvaan veteen. Nosta tomaatit vedestä pois heti, kun niiden kuoret alkavat irrota ja siirrä kulhoon, jossa on kylmää vettä. Näin kuori irtoaa tomaateista helposti.
 2. Kuori ja silppua sipulit. 
 3. Heitä kattilaan kaltatut tomaatit ja pieneksi pilkotut sipulit. Keitä keskilämmöllä välillä hämmentäen noin 15-20 minuuttia.
 4. Mausta lopuksi suolalla ja mustapippurilla. Voit myös heittää joukkoon muutaman basilikalehden.
 5. Soseuta lopuksi sauvasekottimella.