VANHA KUNNON MAITOKAALI

Ruokakolumnini julkaistu Keskiviikko -lehdessä. 

Näin kesäisin ruokahalu muuttuu normaalia kevyemmäksi. Vaikka välillä maistuu raskas grilliruoka, tulee sitä muuten syötyä normaalia terveellisemmin. Makeanhimoon auttavat tuoreet marjat ja lounaaksi tulee tehtyä erilaisia keittoja ja ruokaisia salaatteja.

Pidän melko mausteisesta ruoasta ja kokeilen rohkeasti uusia reseptejä. Välillä sitä kuitenkin kaipaa yksinkertaisia ja tuttuja makuja. Mummoni on mestari tekemään arkisista raaka-aineista todella maukkaita ruokia. Yksi suosikeistani on maitokaali, joka on perinteinen entisajan herkku. Maitokaaliin on olemassa monia erilaisia variaatioita, mutta reseptin olennaisimmat raaka-aineet ovat nimensä mukaisesti maito ja kaali. Mummon tekemään maitokaaliin lisätään myös porkkanaa, sipulia, kukkakaalia, varhaisperunoita sekä tietysti nokare voita. Mausteeksi riittää pelkkä suola ja ripaus mustapippurirouhetta. Miellän maitokaalin kesäruoaksi, sillä mielestäni se kuuluu valmistaa tuoreista kasviksista. Nyt onkin paras hetki valmistaa maitokaalia, koska kaupoissa ja toreilla on tällä hetkellä runsas valikoima kotimaisia kasviksia.

VANHA KUNNON MAITOKAALI

pieni varhaiskaali

puolikas kukkakaali

4 varhaisperunaa

2 porkkanaa

1 kesäsipuli

1/2 litraa maitoa

nokare voita

suolaa ja mustapippuria rouhittuna

 

  1. Pilko varhais- ja kukkakaali pieneksi.
  2. Silppua sipuli.
  3. Huuhtele varhaisperunat huolellisesti ja kuori porkkanat. Paloittele ne pieneksi.
  4. Kiehauta kattilassa vesi ja lisää ripaus suolaa. Heitä joukkoon pilkotut kaalit, perunat, porkkanat sekä silputtu sipuli. Keitä noin 25 minuuttia.
  5. Kaada osa keitinvedestä pois ja lisää tilalle maito ja nokare voita. Kuumenna kiehuvaksi ja mausta lopuksi suolalla ja mustapippurirouheella.