12 lahjaa (eskari)opelle

Kevätauringon paistaessa ja kesälaidunten kutsuessa on ihana muistaa niitä ihmisä, joiden kanssa on saanut jakaa myös talven tuiskuisimmat hetket. Tunnen pienen piston sydämessäni, sillä olen ollut myös "huono äiti": lapseni on tullut eskarista kotiin päiväkodin villasukissa ja itse olen parkkipaikalta kääntynyt takaisin kotiin hakemaan unohtuneita suksia. Olen kiitollinen ja onnellinen siitä, että lapseni kanssa on eskarissa ollut aikuisia, jotka ovat vaatettaneet prinsessamme silloinkin, kun varavaatekassi on roikkunut kotieteisen naulakossa.

Siitäkin huolimatta arjesta on selvitty sen suuremmitta lommoitta. Maailma ei ole kaatunut pieniin unohduksiin. Daisy on jatkuvalla syötöllä viestittänyt puuttuvista hoitoajoista, mutta päivä kerrallaan etenevä keikkatyöläinen nyt vain ei näe tulevaisuuteen. Erityiskiitos päiväkodille meneekin juuri hoitoaikajoustoista.

Entä miten muistaa niitä, jotka ovat huolehtineet tärkeimmästäsi, omasta lapsestasi? Tähän kevääseen päättyy meidän perheen päiväkotitaival ja ensi syksynä myös prinsessamme aloittaa koulutien. Tässäpä 12 ideaa pieniin kevätjuhlamuistiaisiin, joiden kantava idea on se, ettei nurkkiin kerry tarpeetonta tavaraa. Kesäkukkiin ei syksyllä kompastu eikä kertaalleen syödyt piparkakut tule huomispäivänä vastaan. Hyvä niin. Pieni poikkeus syötävyydessä ja maatuvuudessa kuitenkin sallitaan.

Lähdetään makialla liikenteeseen eli ihan ensiksi mantelivannikkeet. Ohje pikkuleipiin löytyy tästä. Kaunis rasia/paketointi ja resepti omatekoiseen korttiin, niin lämmölla annettu pieni muistiainen on siinä.

Leivontalinjalla on hyvä jatkaa. Toinen maistuva ja useamman päivän säilyvä herkku on tietenkin Nauvon limppu eli saaristolaisleipä. Vaikka saaristolaisleipä mielletäänkin helposti joululimpuksi, on se aivan erinomaista kesätarjottavaa sillin kyytipoikana. Kannattaa kokeilla! Leivän vahva maku pääsee parin päivän lepuutuksessa oikeuksiinsa, joten heti päättäjäispäivänä ei opettajankaan tarvitse ahtaa itseään täyteen tuhtia limppua. Reseptin kylkeenhän voi vielä lisätä maininnan pakastamisen mahdollisuudesta. Linkki limppuohjeeseen tässä.

Entäpä sinappi, tuo jauhomakkarankin kruunaava kesäherkku? Voisiko se toimia opettajan muistiaisena? Mitä enemmän lahjan saajaa tuntee, sitä enemmän voi makumaailmassa irroitella. Alkoholi tietenkin jakaa mielipiteitä, varsinkin koulu- ja päiväkotimaailmassa, joten ihan summamutikassa ei viinassinappeja kannata lähteä keittelemään. Mutta jos keittiöön päädyt, tässä loistava Ardbeg-sinapin ohje.

Onko vielä jotain leivottavaa, josta opettaja saattaisi ilahtua? Säilyvää, helposti kuljetettavaa.... No siinähän se tuoksuu melkein nenän alla, superherkullinen toscakakku. Ohje tähän kahvipöydän valloittajaan löytyy täältä.

No nyt on pöllytelty jauhoja jo ihan tarpeeksi ja on aika kaivaa askarteluvälineet esille. Aloitetaan tällä kertaa kahvikortilla, jonka ideaa voi soveltaa lähestulkoon mihin tahansa pahvipakkaukseen: teepakettiin, suklaakonvehtirasiaan tai vaikka kesäiseen keksipakettiin. Ohje kahvikorttiin löytyy tästä.

Kahvikortin kanssa samalla tavalla rakentuu myös jo useamman vuoden ajan joulu- ja kevätmuistiaisena toiminut suklaakortti. Tämän kortin tekemistä voi helpottaa sillä, että hankkii valmiit kuoret askarteluliikkeestä ja ottaa tehtäväkseen vain kortin koristelun. Ohje suklaakorttiin löytyy tästä.

Mukikorttiin saa mahdutettu jos jonkinlaista. Näin kevätaikaan ihana yllätys voisi olla pussillinen vaikka kesällä kylvettävän salaatin siemeniä. Voipa mukiin sujauttaa myös elokuvalipun tai paikalliseen kahvilaan kohdistetun kahvi+pulla -lahjakortin. Muki on tehty valmiilla sabluunalla, mutta käsivaraisesti kynällä piirtämällä korttiin saa sopivasti oman käden jälkeä.

Jos tiedät, että opettajalla on mökki tai hän on innokas takkaihminen, niin mikäs se osuvampaa kuin rasiallinen sytykeruusuja.

Tästä samaisesta Starbox-blogiyhteisöstä löytyy myös Jamielan ihastuttava Willa Sarkko -blogi, josta löytyy myös helppojen sytykesipsien ohje. Niistä uskoisin myös tulen lämmöstä nauttivan opettajan ilahtuvan! Kurkkaa ohje sytykesipseihin tästä.

Nyt on leivottu ja askarreltu eli on pihankaunistuksen aika!

Mikäpä sen ilahduttavampi muistiainen kuin amppelimansikka! Kaunis, kestävä ja tuottaa satoa läpi kesän. Hintakin on maltillinen, viime viikolla Katajakankaan puutarhalla alle 10e.

Toinen aivan ihastuttava kesäamppeli on tietenkin orvokki. Kauniit kukat niin pihankoristeeksi kuin salaattiinkin ja hintaakin vain noin 5 euroa.

Olipa opettajalla sitten iso maatalo tai pieni kerrostaloparveke, löytyy aina tilaa ja käyttöä hyville yrteille. Rakuuna, persilja, ruohosipuli ja erilaiset basilikat ilahduttavat monia ja tarjoavat satoaan koko pitkän kesäkauden. Ja jos hyvin käy, on yrtistä ioa vielä tulevinakin vuosina.

Ja sitten se maatuvuuden ja syötävyyden säännön vahvistava poikkeus: kestokassi hedelmille ja kasviksille. Ohjeen kassi on ommeltu verhonjämästä, eli käytännössä muovista, mutta jos nurkkiisi on jäänyt ylimääräisiä pellavan- tai puuvillanpaloja, ovat ne aina astetta parempia vaihtoehtoja. Ohje kestohedelmäpussiin tässä.

Ihania kevätjuhlahetkiä teille kaikille!