12 + 1 kirjaa mökkilukemiseksi

Aivan sama, vaikka juhannuksena "sataisi vanhoja akkoja helemat korvissa", keskikesän juhlasta nautitaan niin herkkupöydän ääressä kuin rantakoivun alla istuen ja lukien. Voileipäkakkua lautaselle, sauna tulille (tarkennettuna kiuas) ja menevä kirja kainaloon, näillä eväillä pärjätään. Joulu, juhannus tai vappu, aina on lämpömittarissa se samaiset +10 astetta ja viimainen tuuli. Asenne ratkaisee, myös jussina.

Olen jo pidemmän aikaa haaveillut kirjakaappien raivaamisesta ja jo luettujen niteiden kierrättämisestä, mutta aina löytyy joku hyvä syy olla tarttumatta härkää sarvista. Jos sitä vielä joku päivä palaisi tai kiinnostuisi... Sitten on ne opukset, joista ei luovuta.

Niin se vain on, että luettujen teosten isosta pinosta vain osa tekee lähtemättömän vaikutuksen. Liekö kysymyksessä mielentila vai kirjan erinomaisuus, mene ja tiedä, mutta hyvä kirja jättää jälkensä lukijaan. Jälki voi olla pieni oivallus tai ihan vain hetken rentoutuminen hektisen arjen keskellä. Molemmille on tilaus ja tarve. Kirja on mitä oivallisin väline laajentaa ajattelua ja makustella erilaisia tulokulmia todellisuuteen. Viihdyttävyyttä ikinä ja koskaan aliarvioimatta.

Listasin alle 12 + 1 kirjaa omasta hyllystäni, jotka ovat olleet enemmän  kuin painonsa verran paperia. Osassa kysymys on yksittäisestä teoksesta, osassa haluan nostaa esille koko sarjan.

Luin tämän kirjan ensimmäisen kerran silloin, kun olin vain vähän aikaa sitten tullut äidiksi. Myönnetään, ammattikasvattajana en siis ahminutkaan erinäisiä vinkkivitosoppaita siitä, miten oman lapsen saa (tehtyä?) missiksi, malliksi ja verotulolistausten kärkikymmenikköön vaan luin kammottavan teoksen äidinrakkaudesta, syyllisyydestä ja siitä, mitä on hellitellä helmoissaan tulevaa koulusurmaajaa. Samaan aikaan tiedän ja tiedostan, että teen itsekin vanhempana jatkuvasti virheitä...yhä uudelleen ja uudelleen. Kantapääoppimisen seurausta sekin, että sain luupiikin jalkaan. Varmaa on, ettei tämä teos jätä lukijaa kylmäksi! Varsinainen vertauskuva kirjan loppuratkaisut huomioiden, siis tuo kylmäksi jättäminen...
Aivan ihana kirja (kirjana) ja vähintään yhtä antoisa kokemus elokuvana!!! Lukiessa tunnit vilisevät ja hymy karkaa huulille useammankin kerran. Todellinen viihdepaketti!
Lapset eivät osaa vielä kirjaimia, mutta tunnistavat jo mäkkärin logon. Markkinamies on osunut kohteeseensa eli vanhempien lompakkoon. Lapsille myydään mielikuvia ja vanhemman tehtävänä on tehdä lapsensa onnelliseksi ostamalla milloin mitäkin. Siinäpä ollaankin suossa, jos raha ei tahdo riittää ruokaan ja samaan aikaan pitäisi saada useamman kympin dippi-dappi-lippalakki. Upeita brändejä, kiiltäviä logoja ja vereslihalle kuluneet hikipajatyöntekijän kädet. Mitähän, jos minäkin kirjoittaisin kirpparilaukun kylkeen kultakirjaimin "Ollikainen" ja lähtisin nokka pystyssä kylille kuleksimaan? Ai ei toimi vai? Onneksi tämä kirja toimii (jos sen vain viitsii lukea).
Antti Hautalehto ja poliisidekkari parhaasta päästä. Ei turhia kuvailupätkiä, vaan tapahtumat etenevät ja lukija koukutetaan hyvin nopeasti mukaan tarinaan.
Koko Wallander-sarja! Kurt Wallanderista piirtyy (minulle) suloinen papparainen, joka ikään kuin puolihuolimattomasti onnistuu selviytymään mitä kiperimmistä tilanteista. Wallandereissa tarinankerronta (suomennos) on mitä soljuvinta ja mukaansatempaavaa. Olen useamman kerran yrittänyt katsoa Wallander-sarjaa televisiosta, mutta kertaakaan kuvallinen esittäminen ja oma mielikuvitukseni luoma maailma eivät ole kohdanneet.
Kouluaikana tämä kuului ns. pakkokirjoihin nimellä "Kymmenen pientä neekeripoikaa". Iskee sopivasti jännityshermoon myös näin aikuisiällä :)
Cookit :) Harmitonta jännitystä, vaikka lukiessa toivookin, että kirja olisi vain mielikuvituksen tuotetta. Samaan aikaan takaraivossa nakuttaa ajatus siitä, että jospa ihminen onkin ihmiselle susi ja kirjan tapahtumissa on vain puolet petäjäistä. Lääketeollisuudessa pyörii isot rahat, ja jos antaa pahalle pikkusormen, menee koko käsi helposti mukana. Onhan tämä(kin) kirja vain satua?
"Saat kaiken, mitä todella haluat" ja "Jos vain tahtoa on, löytyy keinot"; ovat lauseita, jotka saavat niskavillani pystyyn. Jos rantalaiturille haluaa ottaa yhden ajatustenavaajan, suositteen tätä teosta. Maailman mustavalkoisuuteen (ja itsen kaikkivoipuuteen) on hyvä löytää myös harmaan sävyjä.
Tämänhetkinen yöpöytäkirjani, olen sivulla 145. Kirja todellakin koukuttaa lukijansa ja saa miettimään, mihin suuntaan tapahtumat mahtavat viedä. Tosin aina tässä vaiheessa pelkään, että kirja tarjoaa vain jonkun hätäisesti kokoonkyhätyn loppuratkaisun.... Paljon on näihin sivuihin mahtunut vihjauksia, toivottavasti päästäisiin jo eteenpäin.
Viime aikojen ehdoton ykkönen eli Nainen junassa. Kiehtova, koukuttava, yllätyksellinen ja miellyttävä lukea. Jännitystä koko rahalla. Kun olin saanut tämän luettua, oli pakko rientää kirjakauppaan ja hankkia seuraava...
..eli tämä Tummiin vesiin. Kirjoittaja osaa asiansa, ei muutä lisättävää.
Muutama vuosi sitten ostin useamman tietoisen läsnäolon teokseksen ja mielenkiintoni riitti vain yhden opuksen kursoriseen lukemiseen. Nostan tämän teoksen esille siksi, että se on hyvin yleistajuinen esitys maailman yksinkertaisimmasta (teoriassa) asiasta: ole siellä, missä olet. Näin kesäaikana harjoitusolosuhteita riittää. Kun olet lapsesi kanssa uimassa, älä pakene älylaitteisiin tai pokkareihin vaan ui mukana. Tivolissakin saa heittäytyä laitteisiin ja hihkua silloin, kun vatsanpohjassa tuntuu. Huomisen työt eivät sillä tule tehdyksi, että niitä mielessään vatkaa. Imurointikin on vain imurointia: käden liikettä, tuolien väistelyä ja tavaroiden nostelua. Ei siihen mentaaliharjoittelu auta. Ja kyllä, tietoisuuden kohdentamista voi harjoitella, vaikka sitä mielellään suunnittelee huomista, ylihuomista, seuraavaa lomamatkaa....
Anna-Leenä Härkönen on kotimaisten kirjailijoiden joukossa yksi ehdoton suosikkini. Selkeää ja suorasukaista tekstiä myös vaikeammista aiheista. Ei turhia maalailuja eikä jonninjoutavaa pyörittelyä. Tekeekö lottovoitto ihmisestä onnellisen - tässä yksi näkökulma asiaan. Lukukokemuksena (tosin ihan toisessa sivumäärämitassa) on Dostojevskin Rikos ja rangaistus: mikä lopulta on rangaistus ja kenelle. Mikä on lottovoiton hinta?

Hyviä lukuhetkiä sinne laiturinnokkaan tai terassinpenkille! Ja jos Sinulla on joku hyvä kirjavinkki tännepäin, otan sen ilolla vastaan :)