Ardbeg-sinapilla terästetty kinkkuvoileipäkakku

Eilen se iski, leivontasormen syyhy. Ensin vasen käsi, sitten oikea. Siinä vaiheessa, kun syyhy oli levinnyt jalkoihin, huomasin käveleväni lähimarketin kinkkuhyllyä kohti tuorejuustorasia toisessa ja kermapurkki toisessa kädessä. Keittiömme on poikkeustilassa, sillä olen pitänyt pullattelutaukoa heinäkuun, ja leivontakärpäsen iskiessa jopa perusasiat - kuten nuo kermat ja tuorejuustot - on käytävä kaupasta hakemassa. Ja vieläpä pienissä pakkauksissa. Eipähän pääse ihminen urautumaan.

Leivontasormen syyhy tarkoitti tällä kertaa voileipäkakkua. Kinkku on perushyvä runkoaines, mutta mistä makua torttuun?

Kaikenlaisia makkaran kyytipoikia sitä on tullut maisteltua, mutta Ardbeg-sinapissa on sitä jotain. Ohjeen sinappiin löydät täältä. Väkevyyttä löytyy kyllä useammastakin tuubista, mutta maku, se olennaisin asia, jää usein puuttumaan. Pelkkä polte kielessä ja kitalaessa ei vielä riitä. Jos et ole makuisan wiskin ystävä, kannustan kokeilemaan Renault-konjakkia - mukava maku, mutta vähemmän potkua. Toimiva yhtälö tämäkin :)

Tässä vaiheessa grillikautta, kun makkara ja maissi valuu kilvan korvista, on syytä keksiä jälkeenjääneelle makuaineelle vaihtoehtoisia käyttötarkoituksia. Sinapissa on kermaa, joten valmista herkkua ei suositella säilytettävän yli kolmea kuukautta. Teoriassa siis, jokainenhan sitten säilyttelee tuotoksiaan niin kuin parhaaksi näkee.

Siitä se idea taas lähti, jääkaapin sinappipurkista. Kyytipojaksi kunnon kinkkua ja paprikaa, eipä sitä hirmuisesti muuta tarvita. Yleensä käytän voileipäkakuissa myös kurkkua ja tomaattia, mutta tällä kertaa vaihdoin kurkun kurkkusalaattiin ja jätin tomaatin pois. Aikaisemmin käytin täytteissä tuorejuusto-majoneesiseosta, mutta viime aikoina tuorejuusto on yhä useammin saanut kaverikseen ranskankerman. Fiiliksellä mennään myös leivonnassa.

Ja sitten itse asiaan eli voileipäkakkuun.

Ardbeg-sinapilla terästetty kinkkuvoileipäkakku

Voikkari on valmistettu halkaisijaltaan 24 cm olevaan pyöreään irtopohjavuokaan. Täytteestä tulee 3 välyskerrosta.

n. 800 g paahtoleipää (tummaa, vaaleaa tai sopivasti molempia)

Kostuke (tarvittaessa): maito tai pakkauksen ohjeen mukaan valmistettu lihaliemi

Vuoraa irtopohjavuoka tuorekelmulla ja jätä ylimenneet osat roikkumaan vuoasta.

Täyte

500 g kunnollista kinkkua (jätä muutama siivu päälle tulevia koristeita varten)

2 makeaa suippopaprikaa

kunnon nippu ruohosipulia

1-2 dl kurkkusalaattia

oman maun mukainen tujaus Ardbeg-sinappia - selviää maistamalla

200 g ranskankermaa

200 g ruohosipulituorejuustoa

Silppua kinkku ja paprikat pieniksi kuutioiksi ja pieni ruohosipuli saksilla. Sekoita kaikki ainekset sekaisin ja maista maku sopivaksi.

Levitä kerros paahtoleipäviipaleita (poistan siivuista kuorikerroksen) ja jos siltä tuntuu, kostuta ne kevyesti. Laita 1/3 täytettä leipien päälle. Toista kerroksia. Laita viimeiseksi kerros leipäviipaleita. Nosta tuorekelmut kakun päälle ja anna kakun vetäytyä jääkaapissa seuraavaan aamuun.

Koristelu

1 dl vispikermaa

250 g maustamatonta tuorejuustoa

Vaahdota kerma ja tuorejuusto napakaksi. Kuorruta kakku ja tee halutessasi pursotukset (jos et tee pursotuksia, vähempikin kerma+tuorejuustomäärä riittää).

Koristelun suhteen vain taivas on rajana! Tässä kakussa kaikki koristeet lukuunottamatta kinkkusiivuja on poimittu omasta pihasta. Jopa tuo paalupaikalla oleva pieni punainen paprika on oman kasvihuoneen satoa. Tästä kakusta löytyy orvokkien ja basilikankukkien lisäksi myös ruohosipulia, persiljaa ja lipstikkaa.

Jos kaipaat lisää ideoita ja innostusvirtaa voileipäkakkujen tekoon, niin käyhän vilkaisemassa (linkit ohjeisiin):

Kinkkuvoileipäkakku

Metwurstivoileipäkakku

Savusiikavoileipäkakku

Kylmäsavulohivoileipäkakku

Rentouttavaa ja leivontasormensyyhyistä viikonloppua Teille kaikille!