Astetta makuisampi kylmäsavulohivoileipäkakku

Nauvon limppu eli tuttavallisemmin saaristolaisleipä on yksi joulupöydän suosikeistani. Päälle annos kylmäsavulohitahnaa ja avot, siinä on maku kohdallaan! Mikä sitten lie syy ja seuraus, mutta joulupöytään tuo makuyhdistelmä on myös jäänyt. Ei ole tullut juhannuksena mieleen.

Tänään vietämme kolmoisjuhlia eli isännän synttäreitä, tyttären nimppareita ja molempien lasten koulunaloittajaisia. Vieraiksi on kutsuttu "kova ydin".

Jo viikolla leipasin juhlapöydän pikkuleivät eli tällä kertaa vanhat kunnon kinuskiset toscakolmiot suklaakulmilla. Linkki pikkuleipäohjeeseen tässä.

Täytekakuksi tein ajankohtaan sopivan mustikkamoussekakun, jonka koristelin runsaudensarvihenkeen kotipihan sadolla eli herukoilla, karviaisilla ja pikkumansikoilla. Mahtuipa mukaan muutama orvokkikin :)

Ja sitten itse kylmäsavulohivoileipäkakkuun :)

Tällä kertaa en lähtenytkään tekemään voileipäkakkua perinteisesti vaaleasta ja tummasta paahtoleivästä vaan valitsin pohjaksi Nauvon limpun. Linkin leipäohjeeseen löydät tästä. Yhdestä annoksesta saa 4 voileipäkakkulimppua, jotka siis paistoin n. 25 cm halkaisijaltaan olevassa irtopohjavuoassa. Perusohjeesta poiketen paistoin kohtalaisen ohutta limppua vain tunnin ja sivelin sen pinnan kertaalleen vesi-siirappiseoksella paiston aikana. Sivelin sokeripinnan myös valmiiseen limppuun.

Paistoin omat limppuni kolme päivää ennen käyttöä. Näin limpun maku ehtii parahultaisesti tasaantua ja tiivistyä.

Astetta makuisampi kylmäsavulohivoileipäkakku

1 saaristolaislimppu

maitoa tai kalalientä limpun kostutukseen

Täyte

200 g kylmäsavulohta

175 g maustamatonta tuorejuustoa

2 dl kermaa

1 dl tillisilppua

3 liivatetta

maun mukaan sitruunapippuria/mustapippuria sekä limen/sitruunan mehua

Valmista täyte. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen n. 10 minuutiksi. Leikkaa kylmäsavulohi pieniksi palasiksi. Vaahdota kerma. Sekoita kaikki täyteaineet keskenään. Liuota liivatteet kiehuvaan vesitilkkaan/sitruunamehuun ja lisää täytteeseen ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.

Vuoraa limpun kokoinen irtopohjavuoka tuorekelmulla. Halkaise limppu kahtia.

Päinvastoin kuin yleensä irtopohjavuokaan voileipäkakkua kootessa, tämä limppukakku kootaan "tarjoilusuunnassa" eli kakun esilletuleva pinta tulee myös kasattaessa päälle.

Laita siis limpun pohjapuoli irtopohjavuokaan ensimmäisenä ja kostuta limppu reilusti maidolla tai paketin ohjeen mukaisesti valmistetulla kalaliemellä.

Kaada koko täyte kostutetun limpun päälle ja tasoita.

Kostuta limpun kansipala leikkuupintapuolelta ja käännä se kostutuksen jälkeen varovasti oikeinpäin täytteen päälle. Käännä ylimenevät tuorekelmureunat kakun päälle ja anna sen hyytyä/vetäytyä rauhassa seuraavaan päivään.

Koristelu

Voileipäkakkujen koristelussa kaikki on oikein. Tässä kakussa käytin pursotuksiin seosta, jossa oli n. 170 g yrttituorejuustoa ja reilut 1 dl vaahdotettua kermaa. Vaahdotettu kerma kuohkeuttaa mukavasti tuorejuustoa ja tekee seoksesta helposti pursotettavan. Tällä kertaa käytin koristeina yksinkertaisesti vain niitä yrttejä, joita pihasta mukavasti löytyi :)

Siirappivedellä kostutettu Nauvon limppu on itsessään upea koriste, joten kakun pintaa ei kannata liikaa peitellä.

Ihania leivontahetkiä!