Coctailpizzat - nuo modernit voileipäkakun haastajat

Kun ensimmäistä kertaa leivoin pikkupizzoja juhlapöytään, olin ymmyrkäisenä. Halkaisijaltaan noin kahdeksansenttiset pizzankappaleet toivat mieleeni lähinnä rennon koti-illan, lauantain, jolloin katsotaan hyvä elokuva ja nautitaan yhdessäolosta. Kiireettömästi ja santsaten. Tähän mielikuvaan eivät istuneet valkoinen pöytäliina ja kovat kaulassa.

Miksi? No tietenkin siksi, että hienoissa juhlissa syötävät on kerättävä lautaselle ja lusikoitava suuhun jälkiruokahaarukkaa apuna käyttäen. Juhlapöydässä kuuluu olla kahdenlaista kakkua, suolaista ja makeaa, ja kun viimeiset vieraat saapuvat, on heille tarjolla erinäisiä rääppeitä. Vähän niin kuin rääppiäisissä. Suttuinen kakkupaperi ja kakkulapio, jossa on enemmän täytettä kuin jäljelläolevassa suolapalassa.

Sieltähän se tuli, pikkupizzan eli hienommin ilmaistuna coctailpizzan mieli ja merkitys. Pikaisesti googlattuna coctailpizza ei taida olla oikea sana, mutta onhan se ruiskuoreen lätkäisty riisipuurokin saavuttanut pitokelpoisuutensa juuri coctail-etuliitteen avulla.

Coctailpizzan mielekkyys on juuri siinä, mitä itse omilta juhlilta toivon: kiireetöntä yhdessäoloa ilman turhia jäykkyyksiä. Coctailpizzalautasta on helppo täyttää sitä mukaan, kun vieraita tulee, eikä viimeisten vieraiden tarvitse kokea joutuvansa jätemyllyn hommiin. Ja jos kesäjuhlia mietitään, on tuotteiden säilyvyyden kannalta ihan eri asia laittaa pöytään iso kerma-tuorejuusto-majoneesikakku kuin täyttää coctailpizzalautasta sitä mukaan, kun menekkiä riittää.

Jälleen kerran: asiakas oli viisaampi kuin kakuntekijä ja tarjosi omalla ennakkoluulottomuudellaan myös minulle matkan omiin asenteisiini :) Kiitos siitä!

Coctailpizzat (n. 40 kpl)

Pizzataikina:

3 dl vettä

25 g hiivaa

1 tl suolaa

1 tl sokeria

n. 8 dl vehnäjauhoja

1 rkl öljyä

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää loput aineet. Alusta taikina napakaksi. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa.

Pizzatäytteet:

tonnikalaa, pepperonia, jauhelihaa

sinihomejuustoa, ananasta, oliiveja

iso käntti hyvää juustoa

tomaattiketsuppia/tomaattimurskaa

Kaulitse taikina ohuehkoksi levyksi ja ota siitä vaikka juomalasilla sopivankokoisia pyörylöitä pizzoja varten. Levitä ensin tomaattisose pyörylälle ja laita sitten päälle sopivat täytteet. Viimeistele juustoraasteella. Paista coctailpizzoja kiertoilmassa 225 asteessa n. 8 min (tai 250 asteessa n. 10-12 min.) kauniin kullanruskeiksi.

Ihania leipomishetkiä niin arkeen kuin juhlaankin!