Elämäni aakkoset A B C

Kiitokset KIRSIkan kukkien Kitille aakkoshaasteesta! Ihana pysähtyä ja pohtia juuri tätä hetkeä sanojen ja niihin liittyvien merkitysten kautta. Sunnuntaina saunan jälkeen on ajatuskin sopivan raukea ja olotila varsin leppoisa. Aloitetaan:

A niin kuin aamut. Kesäaamut, syysaamut, jouluaamu. Hiljainen talo. Tassuttelen yläkerran työhuoneeseen. Aamukahvin tuoksu. Ihan omaa aikaa ilman keskeytyksiä. Hetkestä nauttimisen taito. Unenpöpperöinen tyttö hiipii vähän ennen seitsemää viekkuun ja täyttää maailman iloisella pupatuksellaan.

B niin kuin "being". Having, loving, being. Mitä enemmän ikävuosia karttuu, sitä tärkeämmäksi omana itsenä oleminen ja omannäköisten juttujen tekeminen tulee. Sanotaan, että työrooli suojelee yksilöä ja auttaa jaksamaan tehtävässä. Työrooli on myös pakopaikka ja turvasaareke silloin, kun "minä en nyt haluaisi tehdä näin, mutta järjestelmä, yhteiskunta tai whatever edellyttää minun toimivan tässä tehtävässä näin". Tällä hetkellä tuntuu kaukaiselta ajatukselta mennä sellaiseen työhön, jossa minun pitäisi etäännyttää itseni työn kohteesta (ihmisestä?) jollainen performatiivisella ja byrkraattisella päälleliimausminuudella. "Älä ota tätä henkilökohtaisesti, mutta...." on mielestäni yksi käsittämättömimmistä abstraktioista, joita työelämässä viljellään. Miten muuten ihminen voi minkään asian ottaa kuin henkilökohtaisesti? Muutos on mahdollista vasta sitten, kun asiat otetaan henkilökohtaisesti. Työelämässä tarvittaisiin ihmisiä, jotka uskaltaisivat ottaa asiat henkilökohtaisesti ja pohtia sitä, mitäpä jos minä olisin esimerkiksi asiakkaan tilanteessa. Miltä minusta henkilökohtaisesti tuntuisi? Veikkaanpa, että terveys- ja sosiaalialalla menisi moni työkäytäntö uusiksi. Tai työhallinnossa. Vahvuus on sairaus, johon liian moni työelämässä oleva on jo sairastunut. Silloinhan ei asioita tarvitse katsoa asiakkaan näkökulmasta - kun ei ikinä koskaan tule olemaan asiakkaana. Missään.

C niin kuin cladiolus. Ostin Lidlistä viidellä eurolla 75 keltaisen cladioluksen sipulia ja laitoin ne maahan. Nyt loppukesästä kukkapenkissä paistoi aurinko. Upeita kukkavarsia, jotka sateet painoivat maahan. Onneksi kukka aukoi nuppunsa myös maljakossa. Ensi kesälle varasin myös tulppaaneja ja hyasintteja. Tällä kertaa osaan laittaa tulppaanit koira-aitauksen ulkopuolelle. Edellisestä istutuserästä kun ei näkynyt lehteäkään.

D niin kuin demokratia. Mitä se on, demokratia, aikana, jolloin iso osa väestöstä on hiljaa. Kun ei saa ääntään kuuluviin eikä usko muutokseen. Ei usko tulevaisuuteen. Kunnallispolitiikka on vallanhaluisten populistien riitelykenttä, jossa kuntalaisen paras tulee vasta edustajan oman edun jälkeen.

E niin kuin elämänkulku. Rakastuin elämänkulun tematiikkaan jo useampi vuosi sitten aloittaessani kasvatustieteen tohtoriopinnot. Vuonna 2008 olin tilanteessa, jossa uskoin kompensoivani puuttuvan äitiyden tohtoriudella. Olla edes jotain. Kun tulin vihdoin äidiksi, ei akateemiset tittelit tuntuneet enää missään. Rakkaus elämänkulkuun, elämänlaajuiseen oppimiseen ja särön mahdollisuuteen jäi. Siellä se muhii, jossain korvan takana, edelleen.

F niin kuin farkut. Kirpparilta eurolla ja saksilla palasiksi. Saa aineksia niin tilkkutöihin kuin kierrätyslaukkuihinkin. Äärettömän monikäyttöinen materiaali ja käytettynä sopivan pehmeä. Mukana sinitaivaan kaikki sävyt.

G niin kuin gallup. Rahalla saa ja hevosella pääsee. Tottahan se on, kun uutisissa niin sanotaan.

H niin kuin heikkouden hetket. Niitäkin on. Ja tulee. Ne hetket, jolloin ei osaa mitään eikä pysty mihinkään eikä jaksa mitään eikä kelpaa mihinkään. Ne hetket, jolloin tietää lopputuloksen, vaikka ei ole vielä edes aloittanut. Takamatkalta lähteminen. Heikkoudet tekevät ihmisestä inhimillisen.

I niin kuin intohimo. Intohimo vie läpi harmaan kiven ja opettaa seisomaan käsillä. Intohimo ei tunne kelloa eikä takerru muotoseikkoihin. Kun intohimoinen ihminen tekee jotain, se näkyy lopputuloksesta. Intohimon vallassa ihminen ei pälyile ympärilleen ja vahtaa naapurin tekemisiä vaan tekee sitä, mikä tuo iloa. Voi se tuoda myös rahaakin tai lisää tekemisen mahdollisuuksia, mutta intohimossa sisäinen palo ja ilo palkitsee enemmän kuin kolikot. Työelämässä intohimo on vieras elementti, joka mieluiten tukahdutetaan outouden pelossa. Ettei se vain tarttuisi.

J niin kuin joulu. Joulussa on parasta...valmistelut. Kaikki ne jo syyskuussa kutkuttavat ideat, reseptit, ajatukset ja toiveet, jotka kantavat läpi syksyn harmauden. Tuotakin teen ja tätä haluan kokeilla. Joulussa on parasta....tuoksut. Kinkku, hyasintit ja kuusi. Jouluvalot sisällä ja ulkona. Joulupukille kirjoittavat lapset, hössötys ja Tonttu Toljanteri. Rakastan Partiotonttu Vienästä. Sain tänään siskolta joulukalenterin. Jouluilu on sukuvika.

K niin kuin kieltäytyminen. Minusta on tullut hyvä ei:n sanoja. Osaan sanoa "ei": Olen oppinut sanomaan "ei". Minun ei tarvitse täyttää kalenteriani vain saadakseni tuntea kiirettä. Ihan vain siksi, että kiireinen ihminen on tarpeellinen. Jossain muualla. Kiirehtivä ihminen tekee itsensä näkymättömäksi siellä, missä hän olisi kaikkein tärkein. Kotona.

L niin kuin leipominen. Intohimoni. Hengen asia. Haluan kokeilla ja koetella rajojani, testata makuja ja nauttia paistuvan pullan tuoksusta. Leipominen on terapeuttista. Leipoessa saa jotain näkyvää aikaiseksi, edes hetkeksi. Äärettömän palkitsevaa. Ilon lähde. Minun hyvinvointini kulmakivi.

M niin kuin Mikkeli. Tämänhetkinen kotikaupunkini, jonka koen hyvin vieraaksi ja etäiseksi. 

N niin kuin naapuriapu. Perjantaina kesken leipomusten loppui sokeri, mutta onneksi naapurista löytyi. Ihan niin kuin sipulia ja leivinjauhettakin.

O niin kuin oppiminen. Oivaltaminen. Elämänlaajuinen prosessi, johon vain pitää uskaltaa heittäytyä mukaan. Menen tulevalla viikolla matikka-fysiikka-kemia -sijaiseksi yläkoulun puolelle ja hyppään todellakin sellaiseen kelkkaan, jossa mitkään aikaisemmat reittikarttani eivät toimi. Miksi mennä parakkiin, jos voi olla mukavasti villasukat jalassa kotona kutomassa? Siksi, että se on itselleni jotain uutta. Siksi, että mahdollisuus kiehtoo. Siksi, ettei koskaan voi tietää, mitä avoimen oven takaa löytyy.

P niin kuin plantaarifaskiitti. Tämän viikon riesani ja syy kävelykepeille. Koska Ensineuvossa ei ole antaa lääkäriaikoja, jouduin käymään päivystyksessä hakemassa apua jalkaani. Tämä se on halpaa, kaikille, niin kunnille kuin meille veronmaksajillekin. Jotkut vielä uskovat ennaltaehkäisevään terveydenhuoltoon, mutta meillä myhäilevässä Mikkelissä kauhistellaan erikoissairaanhoidon kuluja ja jätetään "vähän sairaat" odottamaan oikeita ongelmia. Se on sitä kokonaistaloudellista ajattelua.

Q niin kuin q. Ei soita mitään kelloja, q siis. Ihquu!

R niin kuin rakkaus. Rakkaus isolla ärrällä. Tuo mies, joka on taivaltanut kanssani kohta jo 20 vuotta, haluaa edelleen jatkaa yhteistä matkaamme. 

S niin kuin SokeriStory. Se luovempi minä. Itseni näköinen ja minulle äärettömän tärkeä. Toiset voimautuvat valokuvista, minä voimaannun omasta FB-sivustani. Minä pystyn, minä kykenen. Tuonkin olen itse omin kätösin tehnyt. Toivon, että jokainen löytäisi oman "sokeristorynsa", juuri sen toimintakentän, josta saa iloa, energiaa ja onnistumisen kokemuksia.

T niin kuin tekosyy. Löydän aina jonkun tekosyyn välttää kuntosaleja ja ryhmäliikuntaa. Kokeile. Mene ensimmäistä kertaa kuntosalille ja tunne kaikki ne arvioivat ja arvostelevat katseet, jotka tuijottavat verkkareitasi ja keskikehon pömppömahaa. Miten niin pieneen tilaan mahtuukaan niin paljon negatiivista energiaa? Siksi, että ne muut ihmiset ovat siellä kuntosalilla hyvinvoimassa. Kutsutaanhan sairaalaakin nykyään hyvinvointikeskukseksi. Ehkä joku aasinsilta on näidenkin ilmiöiden välille rakennettavissa. Kokeilinhan minä vasta Otettakin, enkä saanut otetta.

U niin kuin uni. Tarvitsen unta. Ihan niin kuin kaikki muutkin... En tule kuudella tunnilla kuin äkäiseksi, vaikka tarpeen vaatiessa parikin riittää. Tuntia siis. Unta. Aamulla voin herätä hyvinkin aikaisin, mutta unille on päästävä jo kymmenen jälkeen.

V niin kuin vastatuuli. Välttämätön purjehtijalle, tekee hyvää myös ihmiselle. Erottelee jyvät akanoista ja auttaa kirkastamaan ajatusta. Parhaimmat blogitekstini olen kirjoittanut äkäpäissäni, vaikka joidenkin mielestä silloin tulisi laskea kymmeneen ja nukkua viha pois.

W niin kuin Waltti-kortti. Oppia on otettu, kantapään kautta (ilmankos tuo plantaarimikälie tulikin). Onneksi seitsemällä eurolla saa uuden. Kortin. Ei kantapäätä. Siihen meni yli 40 euroa, päivystysmaksua.

X niin kuin tuntematon. Vierastan ihmisiä, jotka vetävät yhteen yksi ynnä yksi ja saavat kontekstista riippumatta tulokseksi kaksi. Kun teet näin, tapahtuu näin. Elämässä on miljoona muuttujaa, onneksi.  

Y niin kuin yksin. Olen yksintekijä, yksinyrittäjä ja viihdyn äärettömän hyvin yksikseni. En tarvitse laumaa enkä kanssahiihtäjiä. Vieroksun työryhmiä, joissa vatkataan aikaa, kiirettä, leipomisvuoroja ja kahvinkeittoa sen sijaan, että jokainen nyt vain tekisi asiansa. Sinä aikana, kun kiireiset vatkaavat kalenteriaan ja lähettelevät toisilleen veivuujoukkosähköposteja, minä olen jo leiponut kakun. 

Z niin kuin tuntematon. Toinen tuntematon, X:n kaveri. Liittolainen. Olen lopettanut tulevaisuuden suunnittelemisen. En enää haaveile ajasta, jolloin olisin palkkatyössä tai että lapseni olisivat tarpeeksi isoja siivotakseen oman huoneensa. Olen päässyt kolme askelta eteenpäin polullani, jossa nautitaan hetkestä. Ja uskalletaan luottaa tulevaisuuteen. 

Å niin kuin Åland. Kerran kävin eikä toista kertaa ole tullut mentyä.

Ä niin kuin äiti. Parhaimmillaan lapsen suusta kuultuna. Äitiys on yksi mahtavimmista elämänlaajuisista matkoista, jossa riittää aina opittavaa ja oivallettavaa. Yritän tehdä parhaani ja se riittää. Olen tuntenut luissani ja ytimissäni myös lapsettomuuden, joten lasten arvoa ei voi koskaan korostaa liikaa. Elämän pienet ihmeet.

Ö niin kuin öinen tähtitaivas. Kiristyvä pakkanen ja iltalenkki koiran kanssa. Sanotaan, ettei rahalla saa onnea, mutta koiranpentuun sijoitettuna 1300 euroa antaa paljon enemmän kuin korkeakorkoinen säästötili koskaan. Kannattaa kokeilla, saattaapi elämä muuttua (ja korkokengistä hävitä kannat).

Mitähän ajattelen vuoden kuluttua? Tai kahden? Sen aika näyttäköön.