Gluteenittomat kaneliässät - napakymppi vai täyshuti?

"Äiti, nämä sinun keksit on ihan huippuhyviä", hihkaisi Anni, ja maiskutteli vähän aikaa sitten uunista tullutta pikkuleipää. Näin ne näkökulmat muuttuvat. Hetki sitten olin kokenut melkoisen mahalaskun nähdessäni pellillisen lättänöitä, jotka vielä paistumaan mennessään olivat näyttäneet ässäpikkuleiviltä:

Ässät menossa uuniin.... :)

Sen siitä saa, kun lähtee vanhaa ja hyvää ruukkailemaan. Äitini ässäpikkuleipien ohje on peräisin Jyväskylän talouskoulusta vuodelta 1957 ja tähän mennessä menestys lajissa on ollut taattu. Nyt halusin kikkailla ja vaihdoin vehnäjauhot Pirkan gluteenittomaan jauhoseokseen.

Olinko kuitenkaan epäonnistunut?

Maistoin keksiä ja totta vie, tyttäreni oli oikeassa! Pikkuleivät olivat mukavan mureita ja herkullisiä, eivät mitään ylijauhoitettuja esanssitönkköjä. Pieni tujaus sulatettua suklaata kulmaan ja sydänströsseleitä päälle, niin lopputuloksesta ei tottumattomampi huomaa, ettei alkuperäinen idea ja lopullinen tuotos ihan kohtaa.

Niinhän se on leivonnassa muutenkin. Eilisessä postauksessani hehkutin aamullista lakujuustokakkua ja totesin sen olevan kaunein koskaan tekemäni kakku. Siinä nyt vain meni kaikki kohdalleen. Vai mitä olet mieltä:

Tyylikäs, konstailematon ja maultaan erinomainen. Mitä muuta voi onnistumiselta vaatia? Tiedän sen, että musta väri jakaa mielipiteitä, samoin yksinkertainen koristelu. Lakritsin maku ei istu kaikkien suuhun eikä aitojen kukkien aikaan kannata väkertää ruusuja valkosuklaamassasta (tuo vanhan roosan väri on upea!). Lipstikka jossain muualla kuin lihaliemessä taas voi sekoittaa joidenkin pakan. Onnistuminen on siis erittäin subjektiivinen kokemus :)

Hitti vai huti, joka tapauksessa näiden ässien maku on yksinkertaisesti hyvä! Mene ja testaa :)

Kaneliässät

200 g voita tai margariinia

2 dl sokeria

1 muna

4 dl Pirkka gluteenitonta jauhoseosta (TAI sama määrä vehnäjauhoja)

1,5 tl kanelia

1 tl leivinjauhetta

1 tl vaniljasokeria

Sekoita kuivat aineet keskenään. Vaahdota rasva ja sokeri ja lisää muna vaahtoon. Vatkaa kunnolla sekaisin. Lisää kuivat aineet taikinaan. Sekoita. Laita taikina pursotinpussiin ja pursota pellille ässänkiekuroita. Ripottele pikkuleipien päälle kanelia ja sokeria. Paista pikkuleipiä 200 asteessa n. 10 min. kauniin kultareunaisiksi.

Ihania leivontahetkiä!