Helmikuun appelsiiniaurinko

Keikkatyöläisen tie on tänä talvena tarjonnut monenlaisia mahdollisuuksia. Olen päässyt yläkouluun, alakouluun, päiväkotiin ja erityisluokkaan. Olen päässyt isoon kouluun ja pieneen kyläkouluun, Tärkeintä on kuitenkin se, että olen nauttinut matkasta. Moni tuntuu mielellään sanovan, ettei "yksikään työpäivä ole samanlainen": kiiruhtaa aamukahdeksaksi toimistohuoneeseen, avaa tietokoneen, aloittaa sähköpostien perkaamisen ja ryystää yhdeksältä kupin kahvia kymmenen muun kollegan kanssa. Minulle tuo "päivien erilaisuus" tarkoittaa sitä, etten illalla välttämättä tiedä edes sitä, mihin kouluun aamulla suuntaan - saatikka, että tietäisin aineyhdistelmän tai luokkahuoneen sijainnin. Ihminen on ihmellinen olento, se vaan sopeutuu.

Vai sopeutuuko se, ihminen, vai onko se nyt vain niin, että menee ja porskuttaa mennessään. Aikuisuutta kummempaa roolia en hartioillani kanna ja sinä päivänä, kun leikkimielisyys katoaa, peli on pelattu. Otsan kurttujen kiristely kannattaa jättää keikkahommien ulkopuolelle.

"Kyllä tuo vaatii tietynlaista mielenlaatua"; olen kuullut sanottavan, ja oikeassa ovat.

Olikohan tuossa jo riittävästi aasinsiltaa tulevaa appelsiiniaurinkoa varten?

Päivänä eräänä keikkatyö vei nimittäin kotitalousluokkaan ja jauhelihakeiton äärelle. Siinä tunnin alkua valmistellessani plarasin käytössä olevaa kotitalousoppikirjaa ja mieleeni painui appelsiinijälkiruoan kuva - ihan kuin meillä kotona olisi joskus ollut vastaavanlaista (siis ainakin 30 vuotta sitten). Sen enempää en ehtinyt reseptiin paneutua, sillä kello soi ja täyslaidallinen teinienergiaa vyöryi luokkaan.

Jotain jäi kuitenkin hampaankoloon, hyvässä mielessä, ja lähdin rakentamaan lapsuuteni appelsiinijälkiruokaa....

Helmikuun appelsiiniaurinko

4 - 5 appelsiinia

4 liivatetta

1/2 dl vettä

4 dl kermaa

2 dl appelsiinirahkaa (jos haluat tömäkämmän version, voit käyttää vaikka appelsiinituorejuustoa)

appelsiininpaloja

100 g valkosuklaata

tomusokeria maun mukaan (jos käytät makeita appelsiineja, lisäsokeria ei paljoa tarvita)

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen noin 10 min. ajaksi. Pese appelsiinit huolellisesti ja vuole kuoret pois niin, ettei kuoren valkoista osaa jää näkyviin. Leikkaa appelsiinit siivuiksi. Vuoraa noin parin litran vetoinen kulho tuorekelmulla. Asettele appelsiiniviipaleet kuohon reunoille:

Vaahdota kerma. Lisää rahka. Palastele kuohon vuorauksesta jääneet appelsiinit pieniksi kuutioiksi ja lisää kermarahkaan. Rouhi valkosuklaa palasiksi ja lisää seokseen. Lisää tomusokeria maun mukaan. Kiehauta vesi ja sulata liivatteet siihen. Kaada liivate ohuena nauhana kermarahkaan koko ajan sekoittaen. Kaada kermarahkaseos appelsiineilla vuorattuun kulhoon.

Tasoita. Käännä ylijääneet kelmut hyydykkeen päälle ja anna hyytyä jääkaapissa yön yli.

Kumoa appelsiinihyydyke lautaselle ja koristele mieleiseksesi.

Ihania talvihetkiä ja kokkailun iloa!

Ps. Alla meidän Lumi-kultainen tänä aamuna Orijärven jäällä