Ilahduta isää Nauvon limpulla

Kaljamaltaan vahva maku ja siirapin herkullinen tuoksu. Niistä on tämän isänpäivän maukkain leipä tehty! Kysymyshän on siis saaristolaisleivästä, tarkemmin sanottuna Nauvon limpusta. Sanotaan, että saaristolaisleipä on parhaimmillaan parin yön yli levänneenä, mutta meillä herkku tekee kauppansa jo suoraan uunista otettuna. Leivo siis tänään ja herkuttele sunnuntaina.

Saaristolaisleipä valmistetaan vuokaan, joten tällä kertaa käytössäni oli kahden litran vetoinen Heirolin Leipävuoka (30 cm) https://www.heirol.fi/leipavuoka-35cm-pinnoitettu. Ohje on tarkoitettu kahdelle, noin litran vuokaan tehtävälle leivälle, joten isompaa vuokaa käytettäessä otin apuvoimia pienemmästä vuoasta. Näin leipä mahtuu uunissa kohoamaan eikä paistoaikaa tarvitse leivän paksuuden vuoksi enää pidentää.

Nauvon limppu:

1 l piimää (toiset tykkäävät käyttää omenamehua)

75 g hiivaa

3 dl tummaa siirappia (tai 2 dl vaaleaa siirappia ja 1 dl fariinisokeria - tänään ei sattunut olemaan tummaa siirappia kaapissa, mutta erinomaista limppua tuli myös tällä siirappi-fariinisokeri -yhdistelmällä)

3 dl kaljamaltaita

3 dl vehnänleseitä

3 dl ruisjauhoja

1 rlk suolaa

10 dl vehnäjauhoja

Voiteluun: ½ dl siirappia ja 1 dl vettä

Lämmitä piimää niin, että saat jääkaappikylmyyden pois. Ei kuitenkaan ihan kädenlämpöiseksi. Lisää hiiva ja siirappi piimään ja anna hiivan liueta. Lisää kaikki muut aineet taikinaan.

Anna taikinan nousta liinan alla n. 2 tuntia.

Voitele käyttämäsi vuoat. Kun taikina on kohonnut, jaa se vuokiin. Kohoamisvaraksi riittää noin kolmasosa vuoan korkeutta.

Paista leipiä 175 asteessa uunin alatasolla 2 tuntia. Valele leipiä paiston aikana vesi-siirappiseoksella noin tunnin ja puolentoista tunnin kohdilla. Valele siirappivedellä myös valmiit leivät.

Sitten ei muuta kuin nauttimaan!