Joulukalenterin luukku 5: Budabest-juustokakku

Rakastan Budabest-konvehdin makua. Pehmeän suklainen ja sopivan särmikäs. Siitä se idea sitten lähti. Lähikaupasta, Kun sattui olemaan makuisaa konvehtia tarjolla.

Pieni varoituksen sana alkuun: tämä ei ole niitä kevyimpiä juustokakkuja. Päinvastoin. Makua ja tömäkkyyttä on vähintäänkin riittävästi :) Voisi melkein sanoa, että kymmenen hengen kakusta riittää kahdellekymmenelle.

Kakku on valmistettu 17 cm halkaisijaltaan olevaan irtopohjavuokaan.

Pohja:

100 g piparkakkuja

40 g voita

Murskaa piparkakut ja lisää sulatettu voi keksimuruun. Levitä leivinpaperilla päällystetyn irtovuoan pohjalle. Laita pohja jääkaappiin.

Juustokakkuosio:

200 g Budabest-suklaata (vähemmälläkin konvehtimäärällä pärjää)

2 dl kuohukermaa

2 dl vispikermaa

reilut 2 rkl maustamatonta tuorejuustoa

(tomusokeria, jos tarpeen)

2-3 liivatetta

tilkka vettä

Kaada kuohukerma kattilaan ja lisää suklaakonvehdit. Lämmitä seosta miedolla lämmöllä sen verran, että suklaat sulaa. Jäähdytä kermasuklaa.

Kun kermasuklaa on jäähtynyt, lisää tuorejuusto. Vatkaa huolellisesti sekaisin. Vatkaa vispikerma kuohkeaksi. Sekoita vispikerma kerma-suklaaseokseen. Tarkista makeus (ja lisää tomusokeria, jos tarpeen - varsinkin, jos käytit suklaata maltillisemmin).

Liivatteen lisääminen suklaajuustokakkuun on makuasia. Toisten mielestä suklaa itsessään hyydyttää kakkua riittävästi, toisten mielestä ei. Omaan kakkuuni laitoin pari liivatetta, sillä kokematta oli, miten Budabest itsessään kakkua hyydyttää. Tavallisesta levysuklaasta tehty kakku ei liivatetta kaipaa.

Liivate kannattaa lisäta suklaa-kuohukermaseokseen ennen vispikerman lisäämistä. Kuumenna vesitilkka kiehuvaksi ja lisää siihen puristetut, n. 10 kylmässä vedessä lionneet liivatteet. Lisää ohuena nauhana vatkaten kuohukerma-suklaaseokseen. Lisää tämän jälkeen vispikerma.

Kaada suklaa-kermaseos vuokaan ja anna hyytyä vähintään se neljä tuntia, vaikka yön yli, jos ei ole hirmuinen kiire. Ja mihinkä sitä olisi, kiire, valmiissa maailmassa, Kiirehtimään.

Nautitaan tästä hetkestä!