Kesäinen joutsenlampi

Eilen ajaessani Jyväskylästä takaisin kotiin pari joutsenta lensi Kangasniemen kohdalla tien yli. Siitä se idea sitten lähti, joutsenkakku.

Makuja on monia ja kauneus on katsojan silmässä, mutta tämä juustokakku kolahti kerrasta omien suosikkileivonnaisteni top kolmoseen. Perusaineksista konstailemattomasti, siitä pidän joka päivä yhä enemmän :)

Nopea tämä kakku ei ole, mutta vaivannäkö palkitaan!

Kakku on valmistettu pieneen, n. 17 cm halkaisijaltaan olevaan irtopohjavuokaan.

Marenkijoutsenet

2 munanvalkuaista

1 dl sokeria

1/2 tl väkiviinaetikkaa

hyppysellinen suolaa

Vaahdota valkuaiset ja kun vaahto on napakkaa, lisää sokeri pienissä erissä. Lisää suoja ja etikka ja vatkaa kovaksi marengiksi.

Joutsenien valmistamiseksi tarvitset kaksi tyllaa: tähtityllä joutsenten vartaloita ja kauloja varten ja iso lehtitylla irtosiipien tekemiseen. Pursota tähtityllalla sydämenmuotoiset vartalot:

Jatka kaulat samalla tyllalla:

Ota iso lehtitylla ja pursota sillä irtosiivet:

Paista joutsenen osia n. 100 asteessa noin puoli tuntia. Ole tarkka pienten osien kanssa, etteivät ne pala.

Joutsenten kokoaminen: sulata pari palaa valkoista suklaata pienessä minigrip-pussissa ja kiinnitä osat toisiinsa pienellä määrällä suklaasulaa. Katkaise kaula alaosasta, niin saat sen nätimmin istumaan kiinni vartaloon.

Juustokakun pohja

Tällä kertaa tein juustokakun pohjaksi perinteisen sokerikakkupohjan. Yhdestä kakkupohjasta riittää kohoamisesta riippuen pohjakerroksia 2-3 juustokakkuun!

3 munaa

2 dl sokeria

1,5 dl vehnäjauhoja

0,5 dl perunajauhoja

1,5 tl leivinjauhetta

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi ja lisää lopuksi toisiinsa sekoitetut jauhot taikinaan. Paista kakkupohjaa 175 asteessa n. 20-30 min.

Täyte

2 dl kermaa

2 dl turkkilaista jogurttia

1,5 dl mustikoita ja vadelmia

tomusokeria maun mukaan

4 liivatetta

tilkka vettä

Laita sopiva siivu kakkupohjaa irtopohjavuoan pohjalle.

Vaahdota kerma ja lisää kermaan jogurtti, marjat ja sopiva määrä makeutusta. Kiehauta vesitilkka ja liuota siihen n. 10 min. kylmässä vedessä lionneet liivatteet. Lisää liivateseos varovasti kermaseokseen. Kaada täyte kakkupohjan päälle irtopohjavuokaan ja siirrä kakku jääkaappiin pariksi tunniksi hyytymään.

Kiille

2 dl sopivanmakuista puolukkatuoremehua

2 liivatetta

tilkka vettä/puolukkamehua

Kiehauta vesitilkka ja liuota siihen n. 10 min. lionneet liivatteet. Lisää liivateseos puolukkatuoremehuun. Huomioi liivatetta lisätessäsi, että jos käytät vettä, se laimentaa mehua. Kiilteessä saa maistua muukin kuin kraanavesi :)

Kaada kiille kakun päälle ja laita kakku vielä kylmään muutamaksi tunniksi.

Koristele kakku joutsenilla :)

Keväisiä leipomishetkiä!