Kesäkakun ykköstäyte: tuoreet mustikat ja Mariannerouhe

Kesä ja mansikkakakku kuuluvat yhteen! Pohjaksi ihan se perinteisin sokerikakku, väliin kunnon kerros kermaa, mansikkasiivuja ja vaikka sitä banaania pehmeyttä lisäämään. Linkki simppeliin toteutukseen tässä. Mansikkaisen ihanuuden voi leipasta myös juustokakkumuotoon ja siihen löydät linkin tästä.

Ihan perinteinen mansikkakakku!
Mansikkajuustokakku!

Tänään laitoimme ensimmäiset 12 kiloa mantsikanmöllyköitä pakastimeen ja jos ei sika syö eväitä, projekti jatkuu huomenna. Vaikka maailma tuntuu olevan täynnänsä mitä mielikuvituksellisempia kakuntäytteitä, pitää mansikka silti paikkansa ykkössuosikkina. Varsinkin, jos käytössä on ehtaa marjaa, ei kaupan lisä- ja väriainesokerihuttua.

Oma täytekakkuvälyssuosikkini on kuitenkin - otsikonkin mukaisesti - mustikka. Tuo kotimaisten metsien superfood ja arvomarja, jota käytetään mielestäni ihan liian vähän. Liekö syynä se, ettei mikään metsästä ilmaiseksi saatava voi olla hyvää? Mene ja tiedä.

Viime viikonloppuna vietimme siskojeni nelikymppisiä ja kun käytössä oli vapaat kädet, tätä oikeutta luonnollisesti hyödynsin. Vieläpä ihan hyvällä menestyksellä :) Kyllähän se lisäpalojen ottaminen tekijää miellyttää. Pakko kuitenkin tunnustaa, että pelkästään aikuisista koostuvassa juhlakansassa kinkku-metwurstipiirakka saavutti grammamäärissä mitattuna suuremman menekin... Suolaista piirakkaa ei tarvinnut kahdesti pöytään kantaa. Linkki tuohon suolaiseen herkkuun tässä.

Kinkku-metwurstipiirakka!

Ja sitten luvattuun kakuntäytteeseen...

Mustikka-Mariannekakku

Täyte riittää neljän munan kakkuun niin (tällä kertaa käytin sydänvuokaa), että kakussa on kaksi välyskerrosta.

175 g Mariannerouhetta (ihan perinteisesti kaulimella murskattuja karkkeja)

200 g tuoreita mustikoita

3 dl kermaa

175 g maustamatonta tuorejuustoa

3 liivatetta

tilkka vettä

(tomusokeria maun mukaan)

Kostutukseen vaniljamaitoa (1 tl vaniljasokeria/ 2 dl maitoa). Jos käytät pakastemansikoita ja täytteestä tulee notkeampi, et tarvitse erillistä kostutusta.

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen n. 10 min.

Vaahdota kerma ja lisää vaahdottamisen loppupuolella tuorejuusto. Lisää mariannerouhe ja mustikat. Maista. Lisää tomusokeria, jos koet sen tarpeelliseksi.

Sulata liivatteet tilkkaan kiehuvaa vettä ja lisää liivateseos täytteeseen koko ajan sekoittaen.

Vuoraa irtopohjavuoka tuorekelmulla ja laita ensimmäinen kakkulevy vuokaan. Kostuta pohja, jos siltä tuntuu. Kaada puolet täytteestä pohjalevyn päälle. Lisää seuraava kakkulevy. Kostuta ja kaada loput täyteestä levyn päälle. Laita lopuksi pohjalevy täytteen päälle, kostuta tarvittaessa ja nosta reunoille jääneet tuorekelmusuikaleet kakun päälle.

Anna kakun hyytyä jääkaapissa yön yli ja koristele seuraavana aamuna mieleiseksesi :) Kuvan mustikka-mariannekakku on kuorrutettu perinteisesti voikreemillä ja koristeltu poikkeuksellisesti tuoreilla, itse kakkupinnasta eristetyillä kukilla. Vihervoimana yrtit eli lipstikka, rosmariini ja pallobasikika.

Ihania leivontahetkiä, vaikka sitten tämän mustikkakakun parissa!