Kevätkylvöjen aikaan eli jälkiruokapöydän suklaa-vadelmakupit

Lapsuudenkodissa yksi varmimmista kevään merkeistä oli ikkunalaudoille ilmestyvät ja pikkuhiljaa kaiken valoisan pöytätilan valloittavat taimikipot. Tomaatteja, kurkkuja, sipuleita, kurpitsoja, kukkia... Avomaalle ja kasvihuoneeseen, tienvierustolppiin ja kukkalaatikoihin. Kasvun ja kukinnan väriloistoa ei meidän pihasta puuttunut.

En kuitenkaan voi sanoa perineeni kasvi-innostusta. Nautin kyllä kauneudesta, luonnosta ja kasvun ihmeestä, mutta multavetovoimaa sen mustimmassa merkityksessä en ole vielä kokenut. Kolme viljelylaatikkoa on ollut riittävästi, kasvihuoneen hankin, kunhan ensin rikastun. Odotellessa ehtii vaikkapa leipoa. Toisenkin kerran.

Tällä kertaa kaivoin leipomisen iloa ja innostusvirtaa viime kesän arkistoista. Näissä kuvissa tuoksuu mansikka ja maistuu lämmin kesäpäivä! Vai mitä olet mieltä?

Mansikkamaa on vielä sohjokerroksen alla, ainakin näillä leveysasteilla, joten en kehota ketään puutarhaan aineshankinnoille. Mutta eipä hätiä mitiä, kesää fiilistellessä voi jälkiruoat kaunistaa vaikka tuoreilla yrteillä.

Jälkiruokapöydän näyttävät istutuskipot

Suklaakupit

Valitse kertakäyttöastiavalikoimastasi pahvinen jälkiruokakippo. Tämä ei ole maksettu mainos, mutta esimerkiksi Prisman kertsihyllystä saa lastenkutsuille tarkoitettuja jäätelökippoja, jotka ovat kooltaan ja helpolta purkautuvuudeltaan ihan parhaita tähän tarkoitukseen.

Sulata muutama pala suklaata minigrip-pussissa ja pursota kulmaan tehtävän reiän avulla suklaasulaa pahvikupin pohjalle ja muutaman sentin korkeudelta myös reunoille. Laita suklaakuppi hetkeksi pakastimeen. Jos suklaakerros jäi kovin ohueksi, kuppi hajoaa. Toista siis suklaakäsittely tarvittaessa. Jätä kuppi jääkaappiin.

Suklaakupin täytteeksi....

...käy hyvin erilaiset mousset. Puolet vispikermaa (esim. 1 dl) ja toinen puoli tuorejuustoa (esim. 100 g) on nyrkkiohje, joka toimii monessa yhteydessä. Makua saa hyvin tuoreista/pakastetuista marjoista, hedelmistä, makeisista (omar, dumle...), suklaarouheesta, suklaasulasta tai vaikka keksimuruista. Jos käytät sulaa suklaata osana täytettä, ei ylimääräisiä hyydykkeitä välttämättä tarvita. Jos mousse on löysää (esim. pakastemarjojen ansiosta), kannattaa seosta vähän hyydyttää (1dl nestettä/ 1 liivate). Toisaalta kiposta valuva täytemassakin voi olla ihan mukava yllätys :)

Itse tein neljä kuppia kerralla ja käytin 2 dl vispikermaa, n. 150 g maustamatonta tuorejuustoa, 1 dl pakastemansikoita ja 2 liivatetta. Rouhin joukkoon myös muutaman Omar-karkin. Rakenteesta tuli mukavan pehmeä ja ennen kaikkea kesäinen, kiitos vadelmien!

Aidoimman lopputuloksen saa, kun kupin pinnan vuoraa vielä jollain sopivasti "turpeisella" aineksella. Murskattu suklaakeksi on hyvä idea, samoin kaakaomurot ja suklaarouhe.

Iloisia jälkiruokahetkiä!