Kolmen kuormalavan yrttiteline

Muutama vuosi sitten erinäisillä kotipihapalstoilla oli muodissa jos jonkinlaiset kuormalavoista tehdyt yrttitelineet. Parvekkeelle ei ihmeitä mahdu eikä varsinaisia lavojakaan tuolloin ollut, joten ajatus kolmen kuormalavan yrttitelineestä jäi korvan taakse muhimaan. Ja hyvä niin, muhittelu on monessa mielessä hyvä asia.

Ja kun tarpeeksi muhittelee, loppu sujuu kuin itsestään. Viime kesänä polttopuuntuoja oli pakannut koivuhalot kuormalavojen päälle, joten ihan yllättäen ja pyytämättä pihasta löytyi siis ne kaivatut lavat. Loppukesästä en kuitenkaan käynyt istutushommiin vaan jätin tehtävän suosiolla tälle kesälle.

Tähän rakennusprojektiin ei ihmeitä tarvita. Asetetaan kuormalava pystyyn, naulataan poikkirimojen alle laudanpätkä ruukkuosion pohjaksi ja sipaistaan sopiva maalikerros pintaan.

Nyt on sitten vuorossa valinnan paikka. Käyttääkö yrttitelinettä ruukkujen säilyttämiseen vai haluaako istuttaa yrtit telineeseen kasvamaan. Jos yrttilokeroon haluaa laittaa multaa, kannattaa lokero vuorata esim. juurikankaalla mullan karkailun estämiseksi. Juurikankaan ansiosta myöskään liika sade- tai kasteluvesi ei jää lokeroihin mädännyttämään yrttien juuria. Ilman mitään vuorausta multa todennäköisesti karkaa kuormalavan saumoista.

Toki ihan muovisuikalettakin voi vuorauksessa käyttää, mutta tällöin kannattaa pohjalle laittaa hyvä kerros salaojitusmateriaalia eli ihan vaikka pikkukiviä tai ruukunpalasia. Näin kasvit eivät pääse mätänemään. Toki muovipohjaan voi myös tökkiä reikiä, jolloin ylimääräinen vesi pääsee valumaan istutusväliköstä pois.

Loppusilauksena lavat voi tietenkin kiinnittää toisiinsa esim. naulaamalla tai kulmasaranan (onkohan tämä oikea nimike) avulla. Lavojen päälle voi myös asettaa sopivankokoisen levyn, jonka sitten naulaa kiinni lavoihin ja näin mahdollistaa yrttien kasvattamisen myös lavatelineen päällä.

Kasvun iloa ja aurinkoista kevättä!