Kultsusämpylät

Keskiviikkoaamun rutiineihini kuuluu illan kokkikerhon suunnittelu. Viime viikolla teimme pääsiäisen kunniaksi Mehiläiskakkua ja nyt olisi suolaisen vuoro. Käytettävissä olevat tilat ovat rajalliset, joten ihan kaikkeen ei puolitoistatuntinen taivu.

Tällä kertaa lähdin hakemaan innostusta ja leipomisvirtaa viime kesän kännykkäkuvista. Kaipasin aurinkoa, sillä ikkunasta ulos katsomalla mielessä pyöri vain joulutortut... Sieltähän se pompsahti silmille kuin tilauksesta: kultsusämpylät nimittäin. Tein näitä ensimmäisen kerran noin vuosi sitten eli silloin, kun meidän oma kultainen oli virallisesti ylittänyt pentuiän ja siirtynyt aikuisten (ja niin rauhalliskäytöksisten) koirien joukkoon.

Kymmenen kultsun pentue

2,5 dl maitoa

25 g hiivaa

ripaus suolaa

n. 5 dl jauhoja, sellaisia oman maun mukaisia

20 g ehtaa voita

Hiiva liuotetaan kädenlämpöiseen maitoon. Samaan lämpimään nesteeseen liukenee mukavasti myös voi. Ripsautetaan suola joukkoon ja lisätään jauhot. Alustetaan ja annetaan kohota liinan alla tovi. Kohonnut taikina muotoillaan pitkulaisiksi sämpylöiksi:

Sämpylät saavat kohota liinan alla sen aikaa, kun uuni lämpenee 225 asteeseen.

Kun uuni on kuuma ja sämpylät sopivasti kohonneet, tehdään sämpylöistä kultsuja. Korvat saadaan leikkaamalla/viiltämällä sämpylän reunoihin viillot, jotka taivutetaan sopivasti sivullepäin:

Sopivan värin saamiseksi voitelin sämpylät kananmunalla. Silmät ja kuonot tein oliiveista.


Sitten ei muuta kun kultsut noin kymmeneksi minuutiksi uuniin ja paistoajan umpeuduttua pellillä odottaakin varsin suloinen pentue:

Leipomisen iloa!