Kun työ ja intohimo kohtaavat eli aprikoosi-valkosuklaajuustokakku selkokielellä ja kuvitettuna (erityis- ja S2-opetukseen)

Tämä kevät on ollut hiirenkorvien ja valkovuokkojen lisäksi tulvillaan myös uusia, kiehtovia mahdollisuuksia. Olen päässyt tutustumaan erityisopetuksen maailmaan, se valoihin ja varjoihin niin opettajan kuin avustajankin työn näkökulmista. Paljon on mahtunut päiviin iloa ja riemua, mutta myös sitä arjen karua todellisuutta, kommunikaation ja kohtaamisen haasteita. Ja jos sijaisena en ehtisikään tehdä kaikkia päivälle annettua kuutta tehtävää, on kokeneemman kollegan toteamus niin totta: lapset on ruokittuina ja turvassa - mikä hätä tässä on? Lukemaankin opitaan, aikanaan, ehkä viisivuotiaana, ehkä kymmenen vuotta myöhemmin. Tärkeintä ei ole päämäärä vaan antoisa matka, hyvä päivä ja reppu täynnä onnistumisen kokemuksia. Omalta osaltani tulevaisuus on täysin avoinna, mutta yhden asian tiedän: tämä on minun suuntani.

Männäviikolla yksi työtehtävistäni oli tehdä selkokielinen ja kuvitettu ohje kanttarellikastikkeen valmistamiseksi. Maailmahan on täynnä toinen toistaan ihanampia reseptejä, mutta erityisryhmien tarpeisiin olevia valmiita materiaaleja on - kuuluuhan kotitalous perusopetussuunnitelmaan - yllättävän vähän. Jauhelihakastike kyllä löytyy, joten siitä sain rungon, jolla pääsin liikkelle.

Alkuun on kuitenkin todettava, että en ole varsinaisesti kouluttautunut vaihtoehtoisiin kommunikaatiomenetelmiin. Erityispedagogiikkaa luin aikoinaan kasvatustieteen sivuaineena, mutta opettajaopintoni ovat kohdistuneet vain "normiaikuisiin". Olin kuitenkin noin nelisen vuotta töissä vammaisjärjestössä, joten monet kieleen ja kommunikointiin liittyvät kysymykset ovat sitä kautta tuttuja.

Siitä se uteliaisuus sitten lähti: miten kauniin juustokakun resepti taipuisi selkokieleen ja varsinainen valmistusohje tulisi havainnollistettua kuvien avulla? Taipuuko vai ei? Onhan sitä testattava.

Kuvat ovat pääasiassa Kehitysvammaliiton selkokielisyyttä ja vaihtoehtoisia kommunikaatiovälineitä tukevasta Papunet-palvelusta. Kysyin varmuuden vuoksi luvan kuvien käyttöön tätä blogitekstiä varten. Tähtimerkit kuvien kohdalla liittyvät lähdemerkintöihin ja varsinaiset lähdetiedot löytyvät aivan tekstin lopusta.

 

APRIKOOSI-VALKOSUKLAAJUUSTOKAKKU

Ainekset

200 G kaurakekseja 75 g voita 5 dl kermaa 150 g valkosuklaata

                       200 g kaurakeksejä*                  75 g voita***                  5 dl kermaa*             150 g valkosuklaata**

300 g tuorejuustoa tomusokeria 4 liivatetta tilkka vettä

                       300 g tuorejuustoa**               tomusokeria              4 liivatetta ( + pinta 2)               1/3 dl vettä*

aprikoosisose mangosose

                                              2 dl aprikoosisosetta, sokeroimaton*     2 dl mangososetta (Piltti)*

Välineet

irtopohjavuoka leivinpaperi kynä sakset

                      irtopohjavuoka*                       leivinpaperi**                         kynä*                                 sakset****

muovipussi kaulin kulho lusikka

                             muovipussi**                          kaulin*****                      3 kulhoa***                              lusikka*****

vispilä nuolija kattila desimitta

                                vispilä*****                            nuolija*****                       kattila*                    desimitta***

 

VALMISTUS

Kakun pohja

1. Laita vuoka leivinpaperin päälle.

2. Piirrä leivinpaperille pohjan kokoinen ympyrä

3. Leikkaa ympyrä irti.

4. Laita leivinpaperiympyrä vuoan pohjalle

5. Laita keksit muovipussiin

6. Kaulitse keksejä pussin läpi. Keksit murenevat. (kuva: keksimuru*****)

7. Laita voi kattilaan.

8. Lämmitä voita hellalla. Voi sulaa. (kuva: hella*)

9. Sekoita sulanut voi ja keksinmurut.

10. Kaada seos vuokaan. Tasoita.

11. Laita vuoka jääkaappiin. (kuva: jääkaappi**)

Kakun täyte

1. Laita kulhoon kylmää vettä. (kuva: hana*)

2. Laita 4 liivatetta kylmään veteen.

3. Ota uusi kulho. Kaada 5 dl kermaa kulhoon.

4. Vatkaa kerma vaahdoksi.

5. Ota uusi kulho. Laita kulhoon 2 dl aprikoosisosetta ja 300 g tuorejuustoa.

6. Sekoita

7. Sulata 150 g valkosuklaata mikrossa. (kuva: mikro**)

8. Lisää suklaa seokseen.

9. Laita 1/3 dl vettä kattilaan. Kiehauta vesi.

10. Ota liivatteet kylmästä vedestä. Purista vesi pois. (kuva: puristaa**)

11. Sekoita liivatteet kuumaan veteen.

12. Kaada liivate aprikoosi-tuorejuustokulhoon.

13. Lisää vatkattu kerma seokseen.

14. Ota vuoka jääkaapista.

15. Kaada täyte vuokaan. Tasoita.

16. Laita vuoka jääkaappiin.

Kakun pinta eli kiille

1. Laita 2 liivatetta kylmään veteen. Anna olla 10 min. (kuva: 10 min******)

2. Kaada 2 purkkia mangososetta kulhoon.

3. Laita 1/3 dl vettä kattilaan. Kiehauta vesi. (kuva: kiehua*****)

4. Ota liivatteet kylmästä vedestä. Purista.

6. Laita liivatteet kuumaan veteen.

7. Lisää liivate mangososeeseen. Sekoita.

9. Ota vuoka jääkaapista.

10. Kaada sose kakun päälle. (kuva: kaataa*****)

11. Laita kakku jääkaappiin.

12. Koristele kakku seuraavana aamuna. (kuva: aamu**)

Sama ohje ilman kuvia:

APRIKOOSI-VALKOSUKLAAJUUSTOKAKKU

Ainekset

200 g kaurakeksejä

75 g voita

5 dl kermaa

150 g valkosuklaata

300 g tuorejuustoa

tomusokeria

4 liivatetta ( + pinta 2 liivatetta)

vettä

1/3 dl vettä

2 dl aprikoosisosetta (sokeroimaton)

2 dl mangososetta (Piltti)

1/3 dl vettä

 

VALMISTUS

Kakun pohja

1. Laita vuoka leivinpaperin päälle.

2. Piirrä leivinpaperille pohjan kokoinen ympyrä

3. Leikkaa ympyrä irti.

4. Laita leivinpaperiympyrä vuoan pohjalle

5. Laita keksit muovipussiin

6. Kaulitse keksejä pussin läpi. Keksit murenevat.

7. Laita voi kattilaan.

8. Lämmitä voita hellalla. Voi sulaa.

9. Sekoita sulanut voi ja keksinmurut.

10. Kaada seos vuokaan. Tasoita.

11. Laita vuoka jääkaappiin.

 

Kakun täyte

1. Laita kulhoon kylmää vettä.

2. Laita 4 liivatetta kylmään veteen.

3. Ota uusi kulho. Kaada kerma kulhoon.

4. Vatkaa kerma vaahdoksi.

5. Ota uusi kulho. Laita kulhoon aprikoosisose ja tuorejuusto.

6. Sekoita

7. Sulata valkosuklaa mikrossa.

8. Lisää sula suklaa seokseen.

9. Laita 1/3 dl vettä kattilaan. Kiehauta vesi.

10. Ota liivatteet kylmästä vedestä. Purista vesi pois.

11. Sekoita liivatteet kuumaan veteen.

12. Kaada liivate aprikoosi-tuorejuustokulhoon.

13. Lisää vatkattu kerma seokseen.

14. Ota vuoka jääkaapista.

15. Kaada täyte vuokaan. Tasoita.

16. Laita vuoka jääkaappiin.

 

Kakun pinta eli kiille

1. Laita 2 liivatetta kylmään veteen. Anna olla 10 min.

2. Ota uusi kulho. Kaada mangososeet kulhoon.

3. Laita 1/3 dl vettä kattilaan. Kiehauta vesi.

4. Ota liivatteet kylmästä vedestä. Purista.

5. Laita liivatteet kuumaan veteen.

6. Lisää liivate mangososeeseen. Sekoita.

7. Ota vuoka jääkaapista.

8. Kaada mangosose kakun päälle. Tasoita.

9. Laita kakku jääkaappiin.

10. Koristele kakku seuraavana aamuna.


Kakun koristelu

1. Irrota kakun reunat.

2. Koristele kakku.

3. Säilytä valmis kakku jääkaapissa.

Ihania leipomishetkiä teille kaikille!

Lähteet:

* Papunetin kuvapankki, papunet.net, Elina Vanninen

** Papunetin kuvapankki, papunet.net, Sclera

*** Papunetin kuvapankki, papunet.net, Paxtoncrafts Charitable Trust

**** Papunetin kuvapankki, papunet.net, Annakaisa Ojanen

***** Papunetin kuvapankki, papunet.net, Sergio Palao/ CATEDU

****** Papunetin kuvapankki, papunet.net, Sclera, muokkaus Tepa-projekti, Savas ja Mainostoimisto Ad Kiivi Oy

Tomusokerin (Dansukker) ja liivatteen (Meira) kuvat on otettu valmistajan sivuilta.