Kunnon metwurstivoileipäkakku

Voileipäkakut ovat pitäneet pintansa juhlapöydän ykköstykkeinä. Jo aikaisemmin jaoin herkullisen kylmäsavulohivoileipäkakun ohjeen ja vähän myöhemmin reseptien joukkoon liittyi myös kinkkuvoileipäkakku. Tänään on vuorossa metwurstivoileipäkakku, johon makua tuovat niin satokauden tuoreet kasvikset kuin sinappikurkkusalaattikin.

Voileipäkakkureseptien jakaminen on kuitenkin hyvin erilaista puuhaa kuin vaikka macaros-ohjeiden kirjailu. Macaronsithan ovat äärettömän vaikeita tehdä, vai kuinka, ja jos riskin päättää ottaa, on ohjetta seurattava kirjaimellisesti. Kaksi ensimmäistä macaronskertaani tein millintarkkaa työtä juuri vain ja ainoastaan leivontapalstalla ylistetyn ohjeen mukaisesti ja kuten arvata saattaa, uunista asteli ulos toinen toistaan järkyttävämmän näköisiä kakkaroita, jotka olivat vielä kaiken lisäksi keskeltä litsuja. Uuniaikaa lisää ja lopputulemana seitinohut pintakerros ja klöntti sisällä. Niitä ei paljoa tullut kuvattua.

Kolmannella kerralla lähdin liikkeelle ohjeenmukaisesti, mutta siinä vaiheessa, kun tunnin mittaiseksi suunniteltu koirulilenkki venähti metsätarpomiseksi, hervottomaksi nauramiseksi ja könyämiseksi mutaojassa, sai aikataulu jäädä (muniahan pitää seisottaa huoneenlämmössä tietty minuuttimäärä...). Koivet kompostilta haisten kömmin kotiin ja annoin piut paut grammamittailulle ja roiskasin aineksia desimukilla menemään. Sama se, pieleen menee kuitenkin. Ja miten kävikään:

Jälkeenpäin on kyllä naurettu sille salaiselle mutaoja-ainesosalle, joka sai macaronsitkin onnistumaan :)

Mikä oli siis tarinan opetus? Hyväkin resepti on aina vain yksi mielipide ja lopputulokseen vaikuttaa hyvin moni seikka. Oman uunin tunteminen on yksi onnistumisen avain, toinen on hyvät jauhot ja kolmas on harjoituksen myötä kehittyvä näppituntuma. "Anni Helenaa kakkuihin ja Sunnuntaita munkkeihin", sanoi äiti, ja oikeassa oli. Toki tänä päivänä jo pelkästään jauhovalikoima on jotain muuta kuin lapsuusaikoina, mutta nyrkkisääntönä toimii edelleen. Yksi pieni kannanotto tuli tässä yhteydessä mieleen ja se sallittaneen: "Halpuutimme hintoja" - halvensimme työtä (hintojen laskeminen ja työn halveksiminen). Naurettavimmillaan "kilpailutuskulttuuri" on silloin, kun yksittäiset kakuntilailijat leikkivät markkinamiestä ja pyytävät "tarjouksia" kotikokkailijoilta... 

Ja kyllä, bloggaaminen on vaikuttanut yhteydenottoihin. Määrään, ei laatuun. Jos kaupasta saa purkin kermaa eurolla ja munat toisella, saa kakun kympillä. Bloggausyhteistyönä tulleet tarvikkeetkin ovat ilmaisia, joten ne nyt ainakaan eivät vaikuta kakun hintaan.... 

No nytpä tulikin eksyttyä sivupoluille :)

Paluu reseptiikkaan - hieno muotisana - vielä hetkeksi. Leivon aika paljon, joten valmistan kakut ja muut leivonnaiset sillä tuntumalla, mikä maistuu ja näyttää hyvältä. En siis rakenna voileipäkakkuakaan senttiviivaimen kanssa :) Selailen itsekin paljon reseptejä, sillä niistä saa hyviä ideoita ja innostusvirtaa itsellekin eteenpäinviemiseksi. Ja kyllä, jaettu leipomisen ilo on palannut eri muodoissaan jakajalle takaisin :)

Kunnon metwurstivoileipäkakku

Valmistettu 24 cm halkaisijaltaan olevaan pyöreään irtopohjavuokaan, mutta voikkarin nyt voi koota mihin kippoon tahansa, vaikka sitten pyöreäpohjaiseen kulhoon tai modernisti neliöksi. Onko lapsuuden ainut ja oikea voileipäkakun pitkulainen muoto jo häviävää kansanperinnettä?

Välykset

n. 750 g paahtoleipää (vaaleaa, tummaa tai molempia sekaisin - elä kuitenkaan lado liian tuoretta, sillä saa sitkaan lopputuloksen)

Kostutukseen lihalientä tai maitoa. Mikäli täyte jää kosteaksi, ei erillistä kostuketta tarvita (ranskankerma ja tuorejuusto ovat tässä mielessä aikas erilaisia valintoja; kosteus riippuu myös siitä, miten paljon kurkun ja tomaatin nestettä kakkuun tulee).

Täyte

450-500 g metwurstia

2 prk (yht. 400 g) ranskankermaa TAI 400 g tuorejuustoa + pari ruokalusikallista majoneesia

n. 150 g sinappi-kurkkusalaattia

reilu pätkä kurkkua

1 suippopaprika

1 tomaatti

pieni sipuli tai kunnon nippu tuoretta ruohosipulia

ripaus mustapippuria

Vuoraa käyttämäsi vuoka tuorekelmulla. Leikkaa kaikki täyteaineet pieniksi paloiksi ja sekoita ne ranskankermaan/tuorejuustoon. Maista. Mausta pippurilla, paprikajauheella ja yrteillä, jos kaipaat lisämakua.

Lado ensin vuokaan leipäkerros, sitten 1/3 täytteestä. Toista kerroksia niin, että voileipäkerros jää päälimmäiseksi. Käännä tuorekelmun reunat kakun päälle ja laita kakku vetäytymään jääkaappiin yön yli.

Kumoa kakku tarjoilualustalle ja koristele mieleiseksesi :) Hyvän kuorrutteen kakkuun saa vatkaamalla n. 1 dl kermaa ja lisäämällä siihen 200-300 g tuorejuustoa. Kakun kuorruttamiseen itsessään ei kovin paljoa seosta mene, mutta mitä enemmän innostut pursottelemaan, sitä enemmän kerma-tuorejuustoa menee.

Leipomisen iloa ja ihanaa kesää teille kaikille!

Ps. Vaikka varsinainen taimienkasvatusaika onkin jo taaksejäänyttä elämää, voi kesäjälkkäriksi leipasta allaolevan kaltaiset suklaakupit ja laittaa niihin vaikka raikasta valkosuklaa-mansikkamoussea :) Vinkit taimikippoihin löytyy tästä.