Lapsuuden makuja eli repimispulla

Ihanaa marraskuuta, Ystävät! Elämme vuoden parasta aikaa: jouluun on vielä aikaa - ehtii siis testata ja kokeilla vaikka mitä - mutta samaan aikaan se, joulu siis, on kutkuttavan lähellä. Olen varma, että aamulla herätessäni näin piippalakin vilahtavan ikkunan takana...

Olen myös pöhkeissäni. Jos olette nähneet, miltä kultainen noutaja näyttää silloin, kun isäntä tulee töistä kotiin, tiedätte, mistä puhun. Pöhkeissään oleminen on siis kiehtova yhdistelma iloa, innostusta ja joka solusta purkautuvaa energiaa. Vähän sama tunne, kuin lapsena joululahjoja avatessa.

Juuri nyt olen iloinen ja onnellinen siitä, että saan aloittaa blogiyhteistyön Heirolin kanssa. Mitä kaikkea tulevaisuus tuo tullessaan, sitä en voi tietää, mutta nyt nautin joka hetkestä ja haluan jakaa sitä iloa, mitä käsillä tekeminen itselleni antaa.

Hetkessä elävänä ihmisenä en lähde kahlitsemaan itseäni julkaisukalentereilla tai muillakaan ajastetuilla esiintuloilla vaan annan mennä ja teen sitä, mikä sillä hetkellä tuntuu hyvältä. Maailma on kokeilemisen arvoisia ideoita täynnä ja perusopit löytyy jo vuoden 1957 Jyväskylän talouskoulun muistiinpanoista. Äitini on siis kullanarvoinen reseptipankki. Lapsuuden makuja ja vähän jotain sinistä, sillä pääsee pitkälle.

Tänään lähdin leipomaan lapsuuteni yhtä lempparikahvileipää eli repimispullaa. Pullan kokoamisessa käytin Heirolin Sydänirtopohjavuokaa https://www.heirol.fi/sydan-irtopohjavuoka-22cm-pinnoitettu Irtopohjavuoka on monen leivonnaisen kohdalla se toimivin vaihtoehto eikä tämän vuoan hintakaan (10,80 e) hirrrrrvitä edes näin Halloweenin alla. Puolen litran pullataikinasta tulee enemmän kuin yhteen sydämeen mahtuu, joten tein toisen repimispullan Heirolin 30 cm Leipävuokaan https://www.heirol.fi/leipavuoka-30cm-pinnoitettu.    

Sitten varsinaiseen ohjeeseen:

Repimispulla   

Pullataikina:

5 dl maitoa

50 g hiivaa

2 dl sokeria

1 muna

1 rkl kardemummaa

1 tl suolaa

150 g margariinia

15 dl vehnäjauhoja

Lisäksi:

50 g voita

1 dl sokeria

2 rkl kanelia

Valmista pullataikina. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja lisää maitoon hiiva ja sokeri. Sekoittele ja anna hiivan liueta nesteeseen. Lisää muna, kardemumma, suola ja noin puolet jauhoista ja alusta taikina. Lisää loput jauhot ja sulatettu rasva. Alusta taikina kimmoisaksi.

Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa noin kaksinkertaiseksi:

Repimispullat pyöritellään voisulassa ja kanelisokerissa ennen vuokaan asettelua eli sulata voi ja laita sokeri-kaneliseos lautaselle:

Kaada taikina jauhoitetulle pöydälle, muovaa pötköksi ja jaa n. 22 palaan:

Pyöritä palat pulliksi. Kieritä pulla ensin voissa ja sen jälkeen kaneli-sokerissa ja laita vuokaan:

Täytä vuoka voissa ja sokeri-kanelissa kieritetyillä pullilla:

Toisin kuin mallissa, pullien väliin voi jättää myös kohoamisvaraa. Tällöin pullasta tulee matalampi ja myös paistoaika on lyhyempi.

Puolen litran taikinasta riitti aineksia myös pitkulaiseen pullaan:

Anna pullien kohota vuoassa uunin lämpiämisen ajan:

Paista pullia 175 asteessa n. 35 minuuttia eli kunnes pinta on sopivasti kullanruskea:

Jos haluat, voit koristella repimispullan sokerivesikuorrutteella:

Ihania leipomishetkiä! Jos tykkäsit ohjeesta, paina postauksen alla olevaa tähteä!