Lumiukkolyhty

Lumet ehtivät jo täältä Mikkelin korkeudelta kertaalleen sulaa, mutta ei anneta sen estää talvilajiharrastuksia. Pulkkaillahan voi aina, kun jotain kuuraan viittaavaa on mäessä havaittavissa. Lumiukkoa näillä keleillä ei saa pyöräytettyä, mutta muotilla pääsee pitkälle. Tällä kertaa työn alla oli siis Heirolin lumiukko https://www.heirol.fi/lumiukko-8-cm-pikkuleipamuotti-18-8 ja tarkoitus oli sen avulla rakentaa lumiukkolyhty.

Lyhdyn rakennusaineet ovat varsin yksinkertaiset. Tarvitset piparkakkutaikinan lisäksi vain muotin, maitopurkin, sokeria lyhdyn osien kiinnittämiseen sekä pienet palat valkoista, mustaa, oranssia ja virhreää sokerimassaa.

 

Leikkaa maitopurkista pohja pois. Sivuja varten lyhennä purkkia sen verran, että se on mielestäsi sopiva käyttämääsi piparkakkumuottiin nähden.
Leikkaa lyhdyn sivukappaleet maitopurkkimuottia apuna käyttäen.
Siirrä seinäpalat pellille ja ota muotilla lumiukot kyljistä. Paista myös irrottamasi ukkelit.
Lyhdyn pohjan saat kätevästi maitopurkin pohjalla.
Paista piparkakut 225 asteessa n. 5 min. Anna osien jäähtyä ennen koristelua. Jos haluat päällystää piparilumiukot sokerimassalla, kaulitse massa ohueksi ja ota siitä muoto käyttämälläsi piparimuotilla.
Lumiukoilla on mustasta sokerimassasta tehdyt hatut, oranssit massanenät ja pientä viherrystä hatussa. Koristele halutessasi myös lyhtykappaleet sokerivesikuorrutteella tai pikeerillä (munanvalkuaista ja tomusokeria sen verran, että seos on sopivan napakkaa).
Sulata sokeri ja kasta lyhtyjen seinäkappaleet sivuiltaan vuorotellen sokeriin. Kasta lopuksi koko lyhtyosa sokeriin ja istuta se pohjalevylle.
Voit kiinnittää lyhtyyn myös valkoisesta sokerimassasta tekemiäsi lumihiutaleita ja muita sopivia koristeita (strösselit, pienet karamellit....). Näissä asioissa vain mielikuvitus on rajana :)
Käytäthän lyhdyssä paloturvallisuuden vuoksi vain led-kynttilöitä!

Ihanaa joulunodotusta!