Metallinhohtoa ja marmoripintaa

Viime viikolla sain testattavaksi leivontatarvikeliike Confetissa myytävän PME Geometric-koristelumuotin. Muotin kyytipoikana tuli myös kilon verran sokerimassaa. Tänä aamuna pääsin testaamaan muottia:

Iloinen yllätys eli Geometric-koristelumuotti ja kunnon annos sokerimassaa!

Sitten ei muuta kuin kakkua koristelemaan. Tässäpä tarvikkeet:

Geometric-koristelumuotti, mustaa ja valkoista sokerimassaa, hopeista efektiväriä ja ihan pieni tilkka alkoholia efektivärin tekemiseen. Tarttumaton alusta on plussaa, samoin kunnon kaulin.

Tee mustasta ja valkoisesta sokerimassasta pötkylät. Jos käytät jo avattua massapakettia ja leikkuupinta on hieman kuivunut, siitä on tällä kertaa vain etua. Pieni kuivuma näet koristelee marmoripinnan eläväiseksi:

Näissä molemmissa pötkylöissä on hyödynnetty sokerimassan nopeaa kuivumista.

Kierrä massat toisiinsa:

....ja vielä kertaalleen kierteelle:

Kaulitse mustavalkoinen kierre ohueksi levyksi. Kaulimista voi helpottaa pienellä määrällä tomusokeria. Tomusokeri kuitenkin harmaannuttaa paljon käytettynä mustan, joten maltti on valttia:

Yllä olevasta kuvasta näkee, miten kuivunut massanosa käyttäytyy kaulitessa eli muodostaa ihan rosoisen pinnan

Ja sitten maalaushommiin. Kaada ihan pieni pisara alkoholia esimerkiksi pilttipurkin kannelle ja ripottele siihen efektihopeaa. Sekoita jauhe nesteeseen ja sivele hopeanhohtoa haluamallesi pinnalle. Seos kuivuu nopeasti.

Ota neliömuotti ja paina se massaan. Painelussa kannattaa olla huolellinen, jotta neliöt leikkautuvat kunnolla irti:

Ylijäänyt massa kannattaa kaulita uudelleen.....ja uudelleen.... ja saattaapa käydä niinkin, että massan väri vaan paranee kaulintakertojen myötä.

Nämä neliöt tulivat kreemipintaisen kakun päälle, joten mitään erillistä kiinnitysainetta (vesi, elintarvikeliima, sokerikuorrute) ei tarvittu. Jos kiinnität palat sokerimassapinnan päälle, pieni sipaisu ihan vettä riittää kiinnittämään neliöt kauniisti paikalleen:

Lopputulos näytti tänään tältä:

Käyttökokemus Geometric-koristelumuotista on hyvä. Palojen leikkuupintaan jäi aavistus röpylää, jonka kuitenkin sai helposti painettua pois. Monella muotilla leikattaessa muotin liikuttaminen sivuttaissuuntaan auttaa terävän leikkuujäljen saavuttamisessa, mutta monineliömuotilla massaa leikattaessa neliöiden muoto kärsii muotin liikuttelusta. Leikkuujälki ei siis ole veitsenterävä (muotti on muovia) eikä niin ole missään väitettykään. Muotista on varmasti iloa monissa geometrisen koristelun kakuissa ja leivonnaisissa. Vaikka veitsi on jo keksitty, on muotin helppous ihan toisella tasolla kuin veitsen kanssa askaroitaessa.

Ja kyllä, basilika sopii myös makean kakun koristeeksi!

Leipomisen iloa!