Mosaiikkimiljööstä tarvikkeet kesän houkuttelevimpiin palloihin!

*Kaupallinen yhteistyö: Mosaiikkimiljöö

Mosaiikkityöt ovat valloittaneet sydämeni. Aloitin viime kesänä turvallisesti neljällä pallolla, ihastuin lajiin ja tänä kesänä jatkoin roikkuvien pallojen, pienten sydänten ja munien äärellä. Mosaiikkitöissä kiehtoo se, että lajissa kaikki on mahdollista: kun perustekniikan oppii, voi luovuuttaan hyödyntää vaikka päällystämällä jo kuluneen pöydän uudelleen tai tekemällä kylpyhuoneen peilille uudet raamit. Mosaiikki toimii niin pannunalusessa kuin istutuslaatikon koristeessakin. Mosaiikkipallo on mitä kaunein sisustuselementtikin: takan reunalla, ryppäänä hyllyn päällä tai vaikka kukkaruukussa. Ja jos olet jo valmiiksi hurahtanut betonitöihin, niin tässä hyvä lisä käsityöläisen "ämpärilistaan": betonivalu maitopurkkiin, kynttiläreikä keskelle ja kuivuneeseen työhön mosaiikista ulkopinnat. Lasi ja betoni ovat pettämätön yhdistelmä!

Ja mikäs se on harrastaessa, kun varsinainen mosaiikkityön taivas löytyy vain muutaman kilometrin päästä kotoa. Mikkelissä, Lekatie 6:ssa, sijaitseva liike on täynnä toinen toistaan ihanampia ideoita ja tarvikkeita niin aloittelijalle kuin kokeneemmallekin rakentajalle. Ja mikä parasta, yrittäjät Sirpa ja Jukka ovat todellisia alan ammattilaisia ja osaavat antaa parhaat vinkit onnistumiseen!

Mosaiikkimiljööllä on myös innostavat verkkosivut ja toimiva verkkokauppa, joten ei muuta kun ostoksille! Linkki verkkokauppaan löytyy tästä.

Jostain on hyvä aloittaa ja suosittelen siihen pallon tekemistä. Pallon voi sijoittaa moneen paikkaan ja työn pyöreä muoto on mitä kaunein erilaisissa valaistuksissa.

Parhaat vinkit tarvikkeiden määristä ja valmistustekniikoista löydät Mosaiikkimiljöön osaavilta yrittäjiltä! Mosaiikkitöistä löytyy myös valmispakkauksia, joista löydät kerralla kaiken tarvittavan! Esittelen seuraavaksi muutaman kuvan avulla mosaiikkityön perusasioita ja toivon, että saat niistä iloa ja innostusvirtaa itsellesi! Ehkäpä uusi harrastus on lähempänä kuin arvaatkaan :)

Tarvikkeet (yleisellä tasolla):

styroxpallo (tai jokin muu mukava muoto)

3-5 erilaista mosaiikkipalapussia

tarkoitukseen sopivaa liimaa

saumauslaastia

kumilasta (saumojen tasaamiseen)

vanha pyyhe (pinnan pyyhintään saumauksen jälkeen)

kukkaruukku (pallon käsittelyä varten)

Kun olet valinnut sopivat värit työhösi, on aika suunnitella kuviot. Koska pallon pinta peittyy mosaiikkiin ja laastiin, voi pintaan piirrellä rauhassa haluamansa kuvion:

Liimaa mosaiikit vieri viereen niin, että palojen väliin jää noin parin millin rako. Mosaiikkiliiman etuna on, että se kuivaa hitaasti, joten kuvion hienosäätö on mahdollista vielä kuvion loppuvaiheissakin.

Mosaiikkipallon pyörittely pöydällä on hankalaa, joten käytä tukena sopivankokoista kukkaruukkua. Kun teet pallon yläpuolen valmiiksi, anna sen kuivua rauhassa ja käännä pallo ruukussa toisinpäin. Huonosti kuivuneet palat liukuvat helposti paikaltaan.

Jos haluat työhösi ripustuskoukun, kannattaa se pujottaa palloon tässä vaiheessa. Itse käytin ihan tavallista rautalankaa, jonka taivutetut päät vain työnsin styroxpallon sisään.

Kun mosaiikkiliimaukset ovat kuivuneet, on laastinteon aika.

Valmista laasti pakkauksen ohjeen mukaan. Laastin levittämiseen on varmasti monia tapoja. Itse vedän kumihanskat käteen ja painelen laastin saumausväleihin. Kun pallo on täysin laastin peitossa, vedän ylimääräiset pois kumilastan avulla. Tähän tarkoitukseen leivontakäytöstä poistunut kakkutaikinannuolija on toimiva apuväline.

Anna pallon kuivua tällaisena rauhassa muutama tunti. Kun pinta on kuivunut, pyyhi pallo huolellisesti kostealla pyyhkeellä. Mosaiikin pinnalla oleva ohut laastikerros irtoaa yllättävän helposti.

Meidän Annin ensimmäinen mosaiikkityö eli sydän :)
Viimekesäinen pallo, joka on saumattu mustalla laastilla. Makuasioita nämäkin, mutta omaan silmään tumma laasti istuu paremmin :)
Mosaiikkipallo ja vanhasta pitsiliinasta valettu suojaruukku :)

Ihania askarteluhetkiä! Tämä on kyllä laji, johon jää helposti koukkuun.... :)