Moskovan pata Ollikaisten twistillä

Moskovan pata on yksi tämän hetken ruokataivaan kirkkaimpia tähtiä. Perinteistä stroganoffista Moskovan pata eroaa lähinnä siinä, että lihapataa maustamaan lisätään kunnon annos Aurajuustoa.

Mikä sitten on Ollikaisen twisti juuri tällä kertaa? Ykkösjuttu on tietenkin paistoaika. Makuja on monia, mutta meillä naudanliha ja purukumi eroavat toisistaan paitsi aromiltaan, myös suutuntumaltaan. Mikään ei saa minua niin äkäiseksi kuin sitkeä liha. Tästä syystä paistia paistetaan.

Toinen juttu on sipulin määrä. Yhdelläkin makealla sipulilla pärjää, ja selviää, kunhan sen malttaa pilkkoa ihan pieneksi siltuksi. Tiedetään, tiedetään, mitä isompia sipulikökkäreitä ruoasta löytyy, sen varmemmin ne löytävät tiensä lautasen reunalle.

Sitten itse asiaan:

Moskovan pata

Noin 1,148 kg naudan takuumureaa sisäpaistia (oli muuten erinomainen lihakimpale, terveiset vaan paikallisen Citymarketin Lihamestareille)

1 makea sipuli

Pieni purkillinen Pirkka-maustekurkkuja

Voita paistamiseen

3 rkl hunajaa

Reippaat kierrokset mustapippuria

3 rlk vehnäjauhoja

2 lihaliemikuutiota + 6 dl kiehuvaa vettä

150 g Aurajuustoa

240 g smetanaa

Silppua sipuli ja suolakurkut ja paista niitä pannulla voissa sen aikaa, että sipuli kuullottuu. Siirrä sipuli-suolakurkkuseos uunipataan. Pilko paisti palasiksi. Paista lihapaloja pienissä erissä niin, että pinta saa hivenen väriä ja lihan syyt paistuvat umpeen. Lisää lihat pataan. Ripottele jauhot lihojen päälle ja sekoita. Valmista lihaliemi ja lisää se pataan. Lisää juusto ja smetana. Sekoita.

Paista Moskovan pataa kannen alla uunissa ensin tunnin verran 200 asteessa ja sen jälkeen vielä 2,5 h 150 asteessa. Käännä uunista virrat pois ja anna padan muhia jälkilämmöllä vielä tunnin verran.

Pistä potaatit kattilaan, keitä ne kypsäksi ja tarjoa pata raikkaan viher-siemen-salaatin kanssa.

On muuten hyvää, pistähän testaten :)