No onkos tullut joulu nyt kesän keskelle eli piparipuustit

Kun pakastimen auki saan ja sinut siinä nään, mä ihan edessäin... Ylimmällä hyllyllä ja niin orvon näköisenä, että asialle oli pakko tehdä jotain. Piparkakkutaikinaa pakastamalla harvempi rikastuu, varsinkaan männäjouluisella, joten käyttöönhän se oli saatava.

Jos edellisessä postauksessa sulattelinkin jo lumisohjomössöä kesämuisteluillani on nyt aika palata paukkuvammille pakkasille. Vai onko se nyt mitään paluuta mihinkään kylmään, jos pistää hellan kuumaksi ja pullataikinan kohoamaan. Mielenmaisemansa kun voi jokainen maalata juuri sen näköiseksi, kun sillä hetkellä tuntuu. Yhden onnistunut pulla kun voi olla jollekin toiselle punainen vaate. Ihminen on ihmeellinen, ihmeellisyydessään.

Ja sitten käsipyykille ja hihat korviin. Nyt leivotaan!

Piparipuustit

500 g piparkakkutaikinaa

varsinainen pullataikina....

5 dl maitoa

50 g hiivaa

2 dl fariinisokeria (huvin vuoksi, tavallista sokeriahan sitä yleensä käytetään)

1/2 tl suolaa

1 muna

13-15 dl jauhoja

100 g sulatettua voita

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja sekoita siihen hiiva ja sokerit. Anna hiivan sulaa rauhassa. Lisää suola, kaksi kolmannesta jauhoista, voisula ja muna. Lähde alustamaan taikinaa (kunnolla käsin) ja lisää loput jauhot vähitellen.

Anna taikinan rauhassa kohota.

Kaulitse piparkakkutaikina ohueksi levyksi. Kaulitse samoin kohonnut pullataikina levyksi. Asettele piparitaikina pullataikinan päälle. Pullataikinalevy on isompi, joten ylijääneet kohdat voi normikorvapuustien tavoin sivellä voilla ja ripotella kanelia ja sokeria päälle. Piparitaikinaosuus ei enempiä mausteita kaipaa.

Kääri taikinayhdistelmä korvapuustien tapaan rullalle, leikkaa rulla vinottain palasiksi ja paina keskelta alas.

Paista piparipuusteja 225 asteessa n. 10 min. Suoraan uunista tulleina maistuvat herkullisilta!

Iloisia leipomishetkiä