Nukkumattien aikaan

Omien lasten kasvuun sekoittuu ilon ja haikeuden tunteita: iloa uusista taidoista, osaamisesta ja kavereista sekä haikeutta ajasta, joka ei enää koskaan palaa. Lapset laajentavat jatkuvasti elinpiiriään ja tarvitsevuus äidistä vähenee vähitellen. Ne ovatkin juhlahetkiä, kun saa pitää äidin pientä (ja omasta mielestään niin isoa) lasta sylissään.

Elämme nyt yhtä lapsuuden suurista siirtymävaiheista: nuorimmaisemme aloittaa 13.8. koulutien. Tuttu päiväkotiympäristö vaihtuu koulupolkuun suojatieylittämisineen ja uusine kavereineen. Uusi luokkahuone, uusi opettaja. Paljon uutta pienelle käsiteltäväksi.

Tänään kävimme ostamassa kouluunlähtijälle repun, Elsakuvioisen ja juuri pieneen selkään sopivan. Ilmassa on lähdön tuntua. Ja sitä haikeutta. Penaaliin pakkasimme uudet kynät ja kumit.

Uudet jutut eivät kuitenkaan rajoitu vain koulunalkuun vaan pieni tyttäremme haluaa muutosta myös omaan huoneeseensa. Niinpä suuntasimme Ikeaan ja hankimme muutaman "ison tytön" jutun. Näistä myöhemmin lisää. Tämä iso tyttö ei kuulema enää kaipaa verhoissa roikkuvia nukkumattejakaan... Niitä äidin tekemiä ja jo isoveljeä palvelleita huopapellejä, joista on melkein yhdessä yössä tullut ihan liian lapsellisia...

Sainpa siis hyvän syyn jakaa tämän 90-luvun alkupuolelta peräisin olevan pelleohjeen :) Olin tuolloin töissä päiväkodissa ja idea jäi korva taakse muhimaan...sitten joskus, kun minulla on omia lapsia... Onneksi sain tehdä pellet :)

Yksi pieni juttu alkuun: ohje on siis tehty purkamalla jo valmis ja vuosikausia ikkunassa roikkunut pelle (pellellä on aika monta sisarusta, joten vekkuleita jäi myös muistojen arkkuun). Rakenna siis oma pellesi huomattavasti pitempii lankoihin kuin kuvissa on! Näin solmiminen on helpompaa.

Tarvikkeet

Sekalainen kasa erivärisiä askarteluhuopapaloja. Mallipellessä on 60 kpl 3 cm x 3 cm kokoista, harkkosaksilla leikattua pikkuhuopaneliötä, mutta voit aivan hyvin tehdä pellen myös pyöreistä huopapaloista (käyttämällä vaikka limpparipullon korkkia muottina).

60 kpl pieniä helmiä (näissä pelleissä on hamahelmiä)

massapallo pääksi

tusseja suun piirtämiseen, nappi nenäksi ja irtosilmät silmiksi (hoituu myös piirtämällä)

tarroja tai liimattavia koristeita nukkumatin hiippalakkiin

hammastikku massapallopään langanpäättelyä varten

rihmalankaa ja neula, sakset ja liimaa

Aloita pellen tekeminen jaloista ja käsistä. Ota n. 80 cm pätkä rihmalankaa ja pujota yksi helmi langan keskelle. Taita lanka kaksinkerroin ja laita se neulansilmään. Pujottele lankaan ensin huopapala, sitten helmi. Jatka tätä vuorottelua, kunnes jalassa/kädessä on 12 huopapalaa ja 12 helmeä (huopapala jää päälimmäiseksi).
Valmista samalla tavalla molemmat jalat ja kädet.
Ota kaksi jalkapätkää ja solmi ne napakasti yhteen. Valmista pellen vartalo. Pujota kaikki neljä työssä olevaa rihmalankaa neulansilmään ja aloita vartalo: ensin helmi, sitten huopapala... Käytä vartaloon samoin 12 helmeä ja 12 huopapalaa (huopa jää päälimmäiseksi).
Pelle näyttää nyt kutakuinkin tältä.
Ota käsipalat ja solmi ne samalla tavalla yhteen kuin jalat.
Solmi kädet kiinni pellen vartaloon. Nyt työssä on 8 rihmalankaa. Pujota langat joko pitkään parsinneulaan tai vedä langat massapallosta läpi ohuen virkkuukoukun avulla.
Kun olet vetänyt langat massapallon läpi, laita hammastikku reiän päälle, neljä lankaa molemmin puolin tikkua ja tee kunnon solmut tikun päälle.
Leikkaa huovasta kolmio, jonka alareuna on n. 13 cm ja ylöspäin menevät sivut n. 12 cm.
Liimaa ylöspäin menevät sivut yhteen. Näin saat pellelle hatun :) Liimaa hattu pellen päähän. Tee pellen ripustuslenkki hatun yläpäähän.
Pellen viimeistely: liimaa hattuun tarroja/kuvioita koristeeksi, liimaa nenä ja silmät paikalleen. Piirrä pellelle suu.

Ihania askarteluhetkiä!