#Hävikkiviikko 10.-16.9.2018: Eikö perhepakkauksia voisi myydä ilman extramuoveja?

"HÄVIKKIVIIKKO – LIIAN HYVÄÄ HUKATTAVAKSI

Ruoka on liian hyvä ja tärkeä asia hukattavaksi. Onneksi jokainen voi löytää oman tapansa vaikuttaa positiivisesti ruokahävikkiin.

Ruokahävikin vähentäminen alkaa omasta ostoskorista, jatkuu jääkaapilla ja näkyy lopulta omassa lompakossa. Kaupan päälle saa hyvän mielen.

LÄHDE MUKAAN

Jokavuotinen Hävikkiviikko, jota tänä vuonna vietetään 10.-16.9.2018, haluaa nostaa ruoan arvostusta ja kertoa ruokahävikin vähentämisen tärkeydestä erityisesti kuluttajille.

Elintarvikeyritykset, kaupat, ruokapalveluyritykset, järjestöt sekä muut ruoan kanssa tekemisissä olevat tahot on osaltaan kutsuttu mukaan taistoon ruoan puolesta, ruokahävikkiä vastaan."

 

Sillä hetkellä, kun tällainen Kuluttaja-lehden lähettämä viesti kolahti sähköpostiini, en voinut olla tarttumatta tilaisuuteen! Ei siksi, että olisin jo asiantuntija ja voisin esitellä täydellisyyttäni vaan siksi, että opittavaa ja oivallettavaa riittää! Haastan itseni pohtimaan kuluttajuutta hävikin ja jätteen vähentämisen näkökulmista Ei kaikkein helpoin nakki, mutta mahdollinen!

Leivon paljon, joten selvää on, että jätettä kertyy ja pieniä tirsoja jää purkkien pohjalle niin kermasta kuin jauhelihastakin. "Varmuuden vuoksi" on hyvä periaate, mutta mitä tehdä sille yhdelle rahkapurkille, jota ei tarvittukaan kakuntäytteeseen? Tai ne iänikuiset muussinjämät ja riisipuurotilkat. Eilisen uunilohi on tämän päivän lounaspiirakka.

Ihan vieras ajatus jämien hyötykäyttö ja kierrättäminen ei itselleni kuitenkaan ole. Alla muutama aikaisempi blogipostaus, joissa tuo uudelleenkäyttämisen idea ja tilkkojen hyödyntäminen on jo vilahdellut. Esimerkit ovat diy-painotteisia, mutta muutakin löytyy.

Yksi hauskimmista projekteistani oli tehdä päiväkodille prinsessamekkoja lahjoitusvaatteista. Pitsit kiertoon ja valoverhot vyötäisille, niin johan tuli kaunista jälkeä.

Vanha valoverho sai uuden elämän myös hedelmäpussina. Muovikuituinen verho itsessään ei ole mikään ekoteko, mutta parempi hedelmäpussiksi ompelukin kuin jätteisiin nakkaaminen. Näin pienemmän pahan vinkkelistä.

Ja vanhoista huopajämistä askartelin lastenhuoneen pellet :) Kuormalavat taipuivat yrttitelineeksi ja pikkukokin kesäessukin valmistui isän vanhasta kauluspaidasta.

Talvea odotellessa on hyvä tietää, että kahvipusseista saa myös oivan liukurin.

Pussinpohjatkin on pullanpyörittelijälle tuttuja... Kukan muotoon leivottujen lanttuaurinkojen (ryvässämpylöiden) makuaineena oli joululta ylijäänyt lanttusurvos ja tryffelijuustokakku sai makunsa raakkikonvehdeista ja kaapin perukoille unohtuneesta soijakermasta. Donitseihinkin saa kaadettua vaikka mitä :) Sämpylöistä nyt puhumattakaan.

Hävikkiviikossa painopiste on ruoassa, sen pakkauksissa ja jämien hyödyntämisessä. Näin Hävikkiviikon aattona haluan kuitenkin ottaa kantaa vähän laajemmin eli nostaa esille perhepakkausten mielettömät muovikääreet. Onko todellakin niin, että muovipakkaus voidaan myydä edullisemmin vain lisämuoviin käärittynä?!

Ja esimerkkejähän riittää. Vaikkapa sellainen perusasia kuin vessapaperi. Jos ostat pienen, sievän, kahdeksan rullan vessapaperipakkauksen, saat sen kotiisi näppärästi muoviin käärittynä. Suuntaappa mammuttimarkkinoille ja osta 6 x 8 rullaa tuota samaista pyllypyyhettä - saat nuo kuusi pakettia näppärästi muovilla yhteenkiedottuna. Kätevää ja helppoa. Samaan tarjouserään kuuluu yleensä myös talouspaperit - samoin kuuden rullan pakkaukset taas uuteen muoviin käärittynä. Se on muuten melkoinen kasa muovia kuorittavana ennen kuin saat ensimmäisen vessapaperirullan käteesi. Logistisesti varmaan siistiä ja helppoa, mutta mikromuovien maailmassa mieletöntä.

Sama tuplamuovipakkaustaminen on vallalla myös muiden perhekoossa ostettavien tuotteiden kanssa. Kolme säästökoon shampoota saa tarjoushintaan vain silloin, kun nuo purkit on kiedottu toisiinsa erillisellä muovilla, samoin on hammastahnojen kanssa. Hulluimmillaan ollaan nuudelihyllyllä, jossa kuusi erillispakattua nuudelipussia on pakattu vielä omaan erilliseen muovipussiinsa - ja jokaisessa erillispakatussa nuudelipaketissa on kaksi muovipussia mausteita. Ostaessasi säästöpakkauksen nuudelia ostat käytännössä muovia ja muutaman nuudelisuikaleen.

Säästöpakkauksessa mehutetratkin kiedotaan muoviin, samoin tölkeissä olevat limut ja vissyt. Neljä lakupatukkaa saa eurolla, kunhan ne samaiset patukat on ensin sujautettu erilliseen muovipakkaukseen.

Leivontatarvikkeissa sama muovittamisen ilo jatkuu. Sokerimassa pakataan muovipakettiin (mikä on mehevyyden kannalta tietenkin välttämätöntä), mutta sitä en ymmärrä, että muovipakkaus on vielä erikseen sujautettava pahvipakettiin.

Tällaisilla mietteillä kohti Hävikkiviikkoa! Haasta sinäkin itsesi ja perheesi viikon ajaksi miettimään, mitä ja miten teillä syödään ja onko jotain, missä voisitte toimia toisin. En itsekään voi sanoa olevani kestävän kehityksen mallikansalainen, mutta pienillä askeleilla saadaan enemmän aikaan kuin hetken kestävällä fanaattisuudella. Näin uskon ja toivon ja todeksi elän :)

Tsemppiä viikkoon ja rohkeutta uusien oivallusten etsimiseen!