Pääsiäisen taatelinen hirvipaisti

Jo useamman vuoden ajan meillä on juuri pääsiäisenä herkuteltu Pirkka-lehden sopivasti sovelletulla taatelilampaalla. Taatelin ja lampaan liitto on vastustamaton yhdistelmä ja kun paistia malttaa hauduttaa pitkään, on lopputulos suussasulava.

Toin eilen heräteostoksena kotiin kilon hirven sisäpaistiä. Heräte oli varsinainen herätys itsellenikin, sillä en ole koskaan valmistanut mitään ko. eläimestä. Kokolihan laittaminen on muutenkin jäänyt etäiseksi. Hirveäkin olen syönyt vain pari kertaa. Siitä se sitten lähti, ajatus taatelihirvestä.

Alla olevan ohjeen pohjana on tuo jo mainittu Pirkan taatelilammas. Mausteita on laitettu vähän rapsakammalla kädellä ja paistoaikaakin lisätty kertoimella. Pieneltä koululaiselta saatu palaute tiivisti olennaisen: "tämä on hyvää, eikä ole mitään purkkalihaa".

Taatelihirvi

1 kg hirven sisäpaistia (ei mitään poisheitettävää)

loraus öljyä

2 makeaa sipulia isoina lohkoina

2 tl suolaa

1 tl mustapippuria

kourallinen tuoretta rosmariinia

1 dl tomaattimurskaa

250 g taatelia

5 dl vettä (+ pari dl vettä paiston puolivälissä)

Palasta lihat pieniksi kuutioiksi. Kaada öljy uuninkestävään paistokasariin, lisää sipulit ja lihat ja paista lihojen syyt kiinni. Lisää muut aineet ja laita paisti 175 asteeseen kolmeksi tunniksi. Siinä suunnilleen paiston puolivälissä lisää vähän vettä (jos siltä tuntuu). Tarjoile potaatin ja raikkaan salaatin kanssa.

Herkullisia hirvihetkiä!